Tag (metadata)
Această pagină conține ghilimele diferite de cele recomandate („ ”). Sunteți invitat să faceți corecturile necesare, dacă doriți. |
![]() | Acest articol sau secțiune are mai multe probleme. Puteți să contribuiți la rezolvarea lor sau să le comentați pe pagina de discuție. Pentru ajutor, consultați pagina de îndrumări.
Nu ștergeți etichetele înainte de rezolvarea problemelor. |
Descriere generală[modificare | modificare sursă]
Tag-ul este un termen folosit în sistemele de informații, și reprezintă un cuvânt cheie sau termen folosit la asignarea unei bucăți de informație, cum ar fi o poză digitală, un fișier sau un bookmark. Această metadata ajută la descrierea unui obiect sau la căutarea și găsirea mai rapidă a unor informații.
Acest termen al "tag"-ului a fost introdus de paginile web care folosesc tehnologia web 2.0, și este un aspect important al serviciilor de 2.0.
Exemple[modificare | modificare sursă]
Bloguri
Multe bloguri permit utilizatorilor să adauge tag-uri la anumite postări sau comentări. De exemplu, un post poate fi tag-uit cu "Formula 1" sau "Tenis".
Succesul platformei Flickr a contribuit la succesul conceptului de tag, la fel că tool-ul de bookmarking Delicious sau site-ul Youtube.
Avantaje și dezavantaje[modificare | modificare sursă]
Într-un sistem de tag-uri nu există informație explicită despre semnificația sau semantica fiecărui tag.
Un site în care se poate observa explicit utilizarea tag-urilor este platforma de micro-blogging Twitter.
Spamming-ul este o problemă în sistemul de tag-uri, utilizatorii au posibilitatea de a suprapopula anumite postări sau comentarii cu tag-uri. De exemplu, un comentariu poate fi supra-tag-uit cu filmulețe de pe Youtube.