Tabitha Babbitt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tabitha Babbitt
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Hardwick⁠(d), Massachusetts, SUA Modificați la Wikidata
Decedată (73 de ani) Modificați la Wikidata
Harvard⁠(d), Massachusetts, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
ReligieShakers[*][[Shakers (Christian monastic denomination)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieinventatoare Modificați la Wikidata

Tabitha Babbitt (n. 1784; d. aprox. 1853) a fost o inventatoare și sculer americană din secta shaker, printre invențiile căreia se numără ferăstrăul circular, îmbunătățiri la roata de tors și dinții falși. Unele surse atribuie meritul inventării fierăstrăului circular altor shakeri. Tabitha a făcut parte din comunitatea shaker din Harvard⁠(en)[traduceți].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sarah (Tabitha) Babbitt s-a născut la 9 decembrie 1779 în Hardwick, Massachusetts.[1] La 12 august 1793,[1] ea devine membru al comunității shaker din Harvard (statul Massachusetts).[2]

Invenții[modificare | modificare sursă]

Babbitt este recunoscută ca fiind creatorul primului ferăstrău circular, folosit într-o moară de apă, în 1813. Ideea i-ar fi venit urmărind doi bărbați care tăiau lemne cu o beschie simplă și realizând că jumătate din efortul lor este irosit.[1] Atunci ea a confecționat și a instalat o beschie circulară la o moară de apă.[3][4] Acest prim ferăstrău circular este acum expus la Albany, New York.[5] Babbitt nu și-a patentat invenția, pentru că a vrut să ofere posibilitate altora s-o folosească; totuși un brevet a fost înregistrat trei ani mai târziu de doi francezi, care s-au inspirat din niște schițe ale shakerilor.[4]

Scriitorul M. Stephen Miller susține că ferăstrăul circular a fost inventat mai devreme de altcineva, judecând după data la care Babbitt a aderat la secta shakerilor. El presupune că inventatorul adevărat ar fi Martin John Amos sau Benjamin Bruce din comunitatea shaker din Mount Lebanon⁠(en)[traduceți], în 1793[1] — ba chiar probabil cineva din afara sectei.[6]

Se presupune că Babbitt a inventat și o nouă modalitate de confecționare a dinților falși, cât și a îmbunătățit construcția roții de tors.[7] De asemenea, de rând cu Eli Whitney, a îmbunătățit structura cuielor.[5] Babbitt nu și-a patentat niciuna din invenții.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Miller, M. Stephen (). Inspired Innovations: A Celebration of Shaker Ingenuity. UPNE. p. 184. ISBN 978-1-58465-850-4. 
  2. ^ Paterwic, Stephen J. (). Historical Dictionary of the Shakers. Scarecrow Press. p. 104. ISBN 978-0-8108-6255-5. 
  3. ^ „The History of Hardware Tools”. Accesat în . [nefuncțională]
  4. ^ a b Becksvoort, Christian (). The Shaker Legacy: Perspectives on an Enduring Furniture Style. Taunton Press. p. 12. ISBN 978-1-56158-357-7. 
  5. ^ a b Endicott Sears, Clara (). Gleanings from Old Shaker Journals. Houghton Mifflin. p. 275. 
  6. ^ Miller, M. Stephen (). Inspired Innovations: A Celebration of Shaker Ingenuity. UPNE. p. 181. ISBN 978-1-58465-850-4. 
  7. ^ Stanley, Autumn (). Mothers and Daughters of Invention: Notes for a Revised History of Invention. Metuchen, NJ and London: Scarecrow Press. pp. 259, 472, 500.