Teofil Octavian Cepraga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la TEOFIL OCTAVIAN CEPRAGA)
Teofil Octavian Cepraga
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Brașov, România Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata

Teofil Octavian Cepraga (cunoscut sub numele Teo Cepraga; n. 12 martie 1946, Brașov – d. 31 ianuarie 2022[1]) a fost un jurnalist român.

Studii[modificare | modificare sursă]

A urmat cursurile gimnaziale și liceul la Sighișoara. După absolvirea liceului teoretic, în 1963, a fost admis la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Comerț.

În timpul studenției, în vacanțe activa ca ghid ONT. După absolvirea Academiei de Studii Economice, a urmat studii post-universitare de jurnalism în cadrul Academiei Ștefan Gheorghiu București, cursuri de operare PC (2001) și cursuri de producător TV (în cadrul TVR).

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

După absolvirea facultății, a fost reparizat ca economist la U.J.C.C. Brașov, unde a lucrat aproape un an. La scurt timp, în urma unui concurs, a fost angajat la ziarul „România Liberă”, unde publica articole și reportaje.

În 1970, activitatea sa s-a extins la Radioteleviziunea Română, unde a devenit realizator și producător de emisiuni, reporter, redactor, redactor de rubrică, dar și prezentator la „Radio matinal” și emisiunea „De la 1 la 3”.

A fost unul din jurnaliștii care a prezentat relătări zilnice în perioada de căutare a supraviețuitorilor în urma cutremurului din 1977.

În 1989, Cepraga era redactor principal la Televiziunea Română, în redacția de emisiuni informative. Între 1992-1996 a fost redactor șef adjunct, secretar general de redacție și realizator de emisiuni la Departamentul de emisiuni informative al TVR.

Din 1997, ca realizator, a produs emisiunile „Oferta specială”, „Zona pașilor pierduți”, „Românii de pretutindeni”, „Misterele Indoneziei” (5 episoade), pentru TVRi. În 2000, a devenit realizator al emisiunii „Matinal”, până în 2003, la TVR1, apoi a creeat emisiunea „Amfitrion Diplomatic”, la TVR2. În 2005, a realizat ediții în cadrul proiectului „Ne vedem la TVR”. În 2005-2006 a fost realizator rubrică la emisiunea de divertisment „Stele de 5 stele” și, din 2007, realizator rubrică la emisiunea divertisment „O dată în viață”.

Premii și recunoaștere[modificare | modificare sursă]

A primit mai multe diplome din partea instituțiilor cu care a colaborat – Banca Națională a României, Asociația Filateliștilor din România, Crucea Roșie, C.O.R., Centrul pentru Drepturile Omului. De asemenea, a fost decorat de Ambasada Peru, de Președintele României Emil Constantinescu („pentru corectitudinea și înaltul profesionalism cu care [a] realizat informarea opiniei publice”) și de Societatea Academică „Titu Maiorescu”, care i-a decernat Premiul „Virgil Tatomir” pentru publicistică.

În anul 2012 a fost distins cu Ordinul Ziariștilor clasa I (aur) „pentru excelență în emisiunile de actualități”.[2]

De asemenea, din partea Societații Române de Televiziune, la aniversarea a 45 ani de la înființarea instituției, a primit diplomă cu mențiunea „datorită dumnealui, micul nostru ecran a fost de multe ori mai mare”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „A murit jurnalistul Teofil Octavian Cepraga”, Stiri.tvr.ro, , accesat în  
  2. ^ „Ordinul ziariștilor clasa I (aur)”. . Arhivat din original la . Accesat în .