Tânăr și neliniștit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Tânăr și neliniștit
The Young and the Restless
Fișier:The Young and the Restless (Title Card, 2017).png
Informații generale
GenDramă
Scenarist(i)Maria Arena Bell,
Hogan Sheffer
și Scott Hamner
Creator(i)William J. Bell[*]  Modificați la Wikidata
ActoriJeanne Cooper
Doug Davidson
Melody Thomas Scott
Eric Braeden
Eileen Davidson
Kate Linder
Tracey E. Bregman
Jess Walton
Peter Bergman
Kristoff St. John, Jess Walton, Michelle Stafford, Jessica Collins, Michael Muhney, Justin Hartley, Robert Adamson
Temă muzicală de începutTema Nadiei
de Barry De Vorzon și Perry Botkin, Jr.
Țară de origineStatele Unite
Limbă(i)engleză
Nr. de sezoane48  Modificați la Wikidata
Nr. de episoade11.000 (la 1 septembrie 2016) 12.000 (la 1 decembrie 2020)
Producție
Producător(i) executiv(i)Jill Farren Phelps[*]  Modificați la Wikidata
LocWisconsin  Modificați la Wikidata
Perioadă de difuzare30 minute (1973–1980)
60 minute (1980–prezent)
Difuzare
Canal originalCBS
Difuzare originală26 martie 1973 – prezent
Legături externe
Website oficial
Profil pe IMDB

Tânăr și neliniștit (original în engleză: The Young and the Restless) este un serial TV american difuzat pe canalul TV american CBS din data de 26 martie 1973 și până în prezent. Inițial a prezentat familiile Brooks și Foster, precum și antiteza bogat-sărac sub forma căreia au fost expuse. Serialul a rămas cunoscut pentru schimbarea colosală de la începutul anilor 1980, când acțiunea s-a mutat asupra rivalității dintre familiile și companiile deținute de John Abbott și Victor Newman.

Acțiunea serialului[modificare | modificare sursă]

Când „Tânăr și neliniștit” a început să fie difuzat, acțiunea se petrecea în jurul a două familii: bogătașii Brooks și săracii Foster. Patriarhul familiei Brooks, publicistul Stuart Brooks, aparținea înaltei societăți, în timp ce Liz Foster abia putea să facă față facturilor și datoriilor.

Creatorul serialului, William Bell, a fost nevoit să elimine toată distribuția, mai puțin pe Jeanne Cooper (Katherine Chancellor) și Jess Walton (Jill Fenmore). Această schimbare a fost determinată de contractele restrictive încheiate cu actorii inițiali, ostili măririi duratei de difuzare de la 30 de minute la o oră întreagă. Astfel, Bell a mutat conflictul Brooks-Foster între familiile lui Victor Newman, John Abbott și Paul Williams.

Victor Newman a fost adus de Katherine Chancellor în Genoa City pentru niște afaceri, dar mai apoi a întâlnit-o pe Nicole "Nikki" Reed. Victor și Nikki s-au iubit încă de când s-au întâlnit. Victor a divorțat de Julia, actuala lui soție, căsătorindu-se cu Nikki, și având doi copii: Victoria Newman și Nicholas Newman. Victor a avut un accident de mașină peste câțiva ani, fiind salvat de o femeie, pe nume Hope Adams. Cu ea a avut un copil , Victor Newman Jr., uitând de Nikki și ceilalți copii.

Nikki și Victor s-au cunoscut în anul 1981 într-un cabaret, unde Nikki era dansatoare. S-au căsătorit în anul 1984. Cei doi au divorțat în cele din urmă, însă s-au recăsătorit încă de trei ori: în anul 1997, în anul 2002 și în anul 2013.

John Abbott a avut doi copii cu Dina Mergeron, și anume pe John "Jack" Abbott Jr. și Tracy Abbott. Dina a mai avut un copil, Ashley Abbott, despre care nu se știa că nu este a lui John. John s-a căsătorit cu Jill Fenmore, și a avut un copil cu ea, William "Billy" Abbott.

Conflictul Jill Fenmore - Katherine Chancellor[modificare | modificare sursă]

Conflictul dintre Jill Fenmore și Katherine Chancellor este cea mai notabilă și lungă rivalitate din istoria serialelor de televiziune americane.

Jill Foster era o manichiuristă observată de Katherine Chancellor, o femeie de patruzeci de ani a cărui mariaj este nefericit. Angajată ca damă de companie, Jill ajunge amanta lui Phillip Chancellor II, soțul lui Katherine.

Foarte turmentată, Kay semnează actele de divorț, pentru ca la întoarcerea din străinătate a lui Phillip să-i spună că nu poate trăi fără el. Katherine conducea mașina în care se afla și Phillip, producând accidentul care celui din urmă i-a adus moartea.

Pe patul de moarte, acesta s-a căsătorit cu Jill, care era însărcinată cu copilul lui. După câteva luni, Jill naște un băiețel pe care nu l-a putut numi Chancellor fiindcă Katherine a contestat divorțul ei de Phillip și, implicit, legalitatea mariajului dintre Jill Foster și răposatul: Kay era beată când a semnat actele.

Katherine a obținut custodia lui Phillip Foster, căruia i-a restaurat drepturile, sub numele de Phillip Chancellor III. După câțiva ani, adolescentul Phillip se împotrivește atât lui Katherine și Jill, după ce Nina, soția sa, îi naște un copil. Phillip Chancellor III își înscenează moartea într-un accident de mașină, lăsându-le pe Jill, Kay și Nina fără glas. Nina părăsește orașul peste un deceniu de tentative nereușite de recăsătorie, în 2001, iar rivalitatea dintre Jill și Kay ia amploare.

În 2003, Charlotte Ramsey îi spune lui Katherine că ea este mama lui Jill. Elizabeth Foster moare în 2010, dezvăluindu-i lui Snapper, fratele vitreg al lui Jill, că aceasta este fiica lui Neil Fenmore, tatăl lui Lauren Fenmore. Jill a aflat la sfârșitul anului 2008, când a efectuat un test ADN, că nu este fiica lui Katherine Chancellor, însă acestea rămân prietene, după ani întregi de rivalitate. În 2009, la întoarcerea Ninei, Jill află că nu Cane Ashby, presupusul fiu pe care Katherine l-a înlocuit cu „Phillip” care a murit în accident acum mai bine de două decenii, ci chiar un-foarte-viu Phillip Chancellor III este fiul ei. Testul ADN dovedește acest lucru.

În 2009, partenerul de afaceri al lui Katherine, Tucker McCall (cel care a preluat Chancellor Industries în secret) dezvăluie că Kay nu a avut o fiică, pe Jill, ci un fiu, pe el. McCall s-a răzbunat pe Kay după ani în care a plănuit acest pas. După ce Kay a pierdut orice speranță că va mai controla vreodată Chancellor Industries, fie prin defăimarea lui Tucker (realizată de Jill) sau preluarea agresivă a lui Victor, McCall îi returnează 50% din acțiuni, iar mai apoi încă 1%, pentru a-i reda mamei lui controlul gigantului industrial.

Conflictul Victor Newman și Jack Abbott[modificare | modificare sursă]

VIctor Newman Sr. și John „Jack” Abbott Jr. au fost permanent într-un conflict, ambii încercând să preia compania celuilalt prin metode mai mult sau mai puțin morale. Victor și sora lui Jack s-au căsătorit de două ori, în anii 1990-1993 și 2009-2010, în anii 2000 fiind născută fiica lor, Abigail Carton Newman. Brad Carlton a avut un rol major în desfășurarea conflictului dintre aceștia.

În 2009, Victor îi plătește o operație estetică misterioasei Mary Jane Benson, pentru a se infiltra în viața lui Jack, în vederea facilitării preluării Jabot de către Newman. La sfârșitul anului 2009, Mary Jane Benson se dezvăluie a fi Patty Williams, prima soție a lui Jack și sora lui Paul Williams. Aceasta îl împușcă pe Victor în inimă, iar pe Collen Carlton o fugărește până la lacul unde, ironic, a murit înghețat tatăl ei, Brad Carlton, cu o săptămână în urmă. Collen intră în moarte cerebrală, iar Traci Abbott Connolly acceptă ca Victor să primească inima acesteia. Ashley o aude pe Nikki când îi spune lui Victor că îl iubește, și cere un divorț.

Dr. Emily Peterson, psihiatrul Patriciei „Patty” Williams este posesoarea „de drept” a noii imagini a Patriciei. Emily se mărită cu Jack și aranjează vizita Dianei Jenkins și a copilului acesteia cu Jack în primăvara lui 2010. „Emily” este defapt Patty care a închis-o pe adevărata Emily sanatoriu.

Fiul lui Victor cu Hope Williams, Adam Wilson Newman este vinovat de moartea unui bărbat dar aruncă vina pe o Patricia Williams instabilă mental, care acceptă vina în viața reală, dar scrie în jurnal adevărul. Adam rupe foaia din jurnal și o trimite pe Patty să devină călugăriță și să nu se mai întoarcă în Genoa City. Emily Peterson cea adevărată acceptă să ajute la găsirea Patriciei, împotriva voinței lui Jack, noul ei soț.

Victor o cere în căsătorie pe Nikki încă o dată, în iunie 2010. Nikki acceptă, însă Maggie McClaine, o barmaniță pe care a întâlnit-o în timp ce îl căuta pe Adam, se aliază cu Deacon Sharpe pentru a-i despărți pe foștii soți Newman. Victor o găsește pe Nikki în pat cu Deacon, iar Maggie îl convinge să plece. Aceasta îl droghează și se mărită cu el. Soțul lui Katherine, Murphy, își dă seama că Maggie este fosta lui noră și o escroacă, iar Victor anulează căsătoria și o dă pe McClaine pe mâna poliției. Ea plănuia să îl omoare și să moștenească toată averea.

Între timp, Diane Jenkins se întoarce în oraș sub pretextul că vrea ca fiul ei să petreacă mai mult timp cu tatăl lui - Jack Abbott. Victor se împacă cu Nikki și petrec o noapte împreună, însă a doua zi se însoară cu Diane. Ulterior, Victor divorțează de Diane, iar aceasta se aliază cu Adam pentru a-și înscena propria moarte și a da vina pe Victor. Diane își dă seama că nu se poate încrede în Adam și îi cere ajutorul lui Jack, însă acesta o refuză. Ea încearcă să îl seducă, iar o persoană misterioasă o privește din afara casei în timp ce îi făcea avansuri lui Jack.

Diane trimite câte un SMS lui Victor, Jack, Nick, Victoria, Adam, Phyllis, Ashley, Abby și Tucker după ce a trimis unui tabloid poze cu Victor și Nikki în pat, cu titlul: „Nikki Newman: Fostă stripteuză, prostituată întotdeauna”. Ea îi provoacă pe aceștia să vină în parc la miezul nopții pentru a o întâlni. Phyllis și Ashley vin, pe rând, și o agresează pe Diane verbal și fizic, Tucker și Nick o amenință cu moartea, Abby îi cere cheia de la seiful în care a ascuns înregistrarea în care aceasta recunoaște că a vrut să îl omoare pe Tucker, iar Victor află de la ea planul lui Adam. Victor îi spune că o crede, își ia ceasul ascuns de Adam sub un bolovan și îi spune lui Diane că nu o va ajuta nici într-un milion de ani, iar Victoria își face și ea apariția doar pentru a vedea cum Victor o lovește pe Diane cu bolovanul.

A doua zi, Murphy pleacă la pescuit și găsește cadavrul lui Diane în apa râului din parc. Ronan Malloy, fiul dispărut al Ninei Webster Chancellor, se întoarce în oraș pentru a investiga crima.

Victor, Jack, Tucker, Phyllis, Victoria, Nicholas, Adam, Ashley și Abby sunt printre suspecții în cazul crimei. Fiecare dintre ei a avut câte ceva de împărțit cu Diane. După câteva luni, grație unei filmări făcute de Patty Williams, se descoperă că persoana care a ucis-o pe Diane pe podul din parc a fost Nikki. Aceasta a omorât-o beată în legitimă apărare.

Cuplul Nicholas Newman - Sharon Collins[modificare | modificare sursă]

Un alt cuplu destul de iubit de fanii serialului, după cuplul Victor - Nikki, este perechea Nicholas Newman și Sharon Collins. Nicholas este al doilea copil al lui Victor cu Nikki. Sora lui Nicholas este Victoria. Personajul Nicholas Newman a apărut în serial în anul 1988. Acesta s-a născut în noaptea Anului Nou. La fel ca Victoria, Nicholas a fost trimis de la o vârstă fragedă la internat. Acesta a fost jucat de diverși actori - copii până în anul 1994, când debutează actorul Joshua Morrow. Nicholas revine de la internat, din Elveția. În anul 1994, Nicholas - Nick - cum este numit de cei apropiați, revine la vârsta adolescenței, la 16 ani. Acesta era într-o relație cu Amy Wilson, însă era îndrăgostit de cea mai bună prietenă a ei, Sharon Collins. În perioada adolescenței, Nick era lipsit de griji și prototipul băiatului de „bani - gata”. Odată ce s-a implicat în relația cu Sharon, a devenit protector și iubitor. Până să se mărite cu Nicholas, Sharon locuia cu mama ei, Doris Collins, care era într-un scaun cu rotile. Spre deosebire de Nicholas, Sharon a crescut în condiții modeste. Nikki nu era de acord cu relația fiului ei cu Sharon, considerând-o ipocrită și o oportunistă. Nicholas a crezut-o pe Sharon virgină, însă Matt Clark, fostul ei iubit, a deconspirat-o. Acesta a dezvăluit un secret de-al lui Sharon: a născut la șaisprezece ani o fetiță pe care a dat-o spre adopție. Fetița se numea Cassie, iar tatăl ei era un bărbat matur din trecutul lui Sharon, bărbat numit Franklin Baritt. Doris a convins-o pe Sharon să o dea pe fetiță în adopție, deoarece nu aveau posibilități să crească un nou născut. Speriată, Sharon îi mărturisește lui Nicholas că Matt a violat-o în mașina lui, într-o noapte. Furios, Nicholas a cumpărat un pistol și a fugit până în garsoniera lui Matt. Când a ajuns, ușa apartamentului era deschisă, Nicholas intră și îl găsește pe Matt împușcat, pe podea, într-o baltă de sânge. Doi polițiști, chemați de o vecină din cauză că Nicholas a strigat după Matt la ușă, tulburând liniștea publică, îl văd pe bărbat împușcat și îl arestează pe Nicholas. Băiatul este declarat vinovat pentru tentativă de omor, iar Nikki o acuză pe Sharon de situația în care se află fiul ei. Matt supraviețuiește și revine în Genoa City după câțiva ani. Cât timp Nicholas este în închisoare, Sharon îl vizitează. Persoana care l-a împușcat pe Matt este Amy, din cauză că a violat-o. Aflându-se acest lucru, Nicholas este declarat nevinovat și iese din închisoare. În anul 1996 Sharon cu Nicholas se căsătoresc, iar în noaptea nunții, Nicholas o trece pragul noii lor case, în brațe, pe Sharon mireasă. Cei doi vor locui într-o cabană aflată pe pământurile familiei Newman. Nefiind, momentan, pregătiți pentru a deveni părinți, Sharon a luat pastile anticoncepționale, însă a renunțat la ele, apoi a rămas însărcinată. Nicholas i-a spus că nu este pregătit încă să fie tătic, dar Sharon i-a spus că sarcina a fost neașteptată. Convinsă de atitudinea soțului ei, Sharon a programat un avort, însă s-a răzgândit în ultimul moment. În anul 1997, Sharon a născut prematur un băiețel căruia i-a pus numele Noah. Atât Sharon, cât și Nicholas s-au temut că bebelușul nu va supraviețui.

Echipa de actori[modificare | modificare sursă]

Echipa de actori din serial.

Distribuția principală[modificare | modificare sursă]

Actor Personaj Durată
Jeanne Cooper Katherine Chancellor 1973 - 2013 (deces actriță)
Marla Adams Dina Mergeron Abbott 1983 - 1986, 1991, 1996, 2008, 2017 - 2020 (pensionare actriță)
Brett Hasley / Jerry Douglas John Abbott 1980 - 2007, 2012, 2020
Peter Bergman Jack Abbott 1989– prezent
Eric Braeden Victor Newman 1980– prezent
Steve Burton Dylan McAvoy 2013– 2017
Sharon Case Sharon Newman 1994– prezent
Robert Adamson Noah Newman 2012–
Tracey Bregman Lauren Fenmore Baldwin 1983–95, 2000, 2001–
Christian LeBlanc Michael Baldwin 1991–93, 1997–
Jessica Collins Avery Bailey Clark 2011– 2015
Angell Conwell Leslie Michaelson 2010– 2019
Doug Davidson Paul Williams 1978–
Melissa Claire Egan Chelsea Lawson 2011– prezent
Daniel Goddard Cane Ashby 2007– 2019
Heather Tom / Amelia Heinle Victoria Newman 1990 – prezent
Elizabeth Hendrickson Chloe Fisher 2008–
Bryton James Devon Winters 2004–
Hunter King Summer Newman 2012–
Kate Linder Esther Valentine 1982–
Billy Miller Billy Abbott 2008–
Mishael Morgan Hilary Curtis 2013–
Joshua Morrow Nicholas Newman 1994– prezent
Chris Engen/ Michael Muhney/ Justin Hartley/ Mark Grossman Adam Newman 2009– prezent
Greg Rikaart Kevin Fisher 2003– prezent
Hartley Sawyer Kyle Abbott 2013–
Melody Thomas Scott Nikki Newman 1979– prezent
Kristoff St. John Neil Winters 1991– 2019 (deces actor)
Redaric Williams Tyler Michaelson 2012– 2014

Personaje recurente[modificare | modificare sursă]

Lynn Wood
Actor Personaj Durată
James Houghton, Brian Kerwin, Wings Hauser, Howard McGillin Gregory „Greg” Foster 1973 - 1982, 2003, 2010
Tom Ligon Lucas Prentiss 1978 - 1982
Carolyn Conwell Mary Williams 1980 - 2004
Brett Hadley Carl Williams 1986 - 1991, 1998 - 1999
Lilibeth Stern, Andrea Evans, Stacy Haiduk Patty Williams 1980 - 1984, 2009 - 2016
Alison Bancroft 1982 - 1984 Michael Evans Colonel Douglas Austin 1980 - 1985, 1987 - 1995
Marguerite Ray, Veronica Redd Mamie Johnson 1980 - 2004 Peter Barton Dr. Scott Grainger 1988 - 1993
Marilyn Alex Molly Carter 1991 - 1995
Kimberlin Brown Sheila Carter 1990 - 1993, 2005 - 2007
Lamon Archey Mason Wilder 2012– 2014
Catherine Bach Anita Lawson 2012– 2019
Lauralee Bell Christine Williams 1983–2006, 2010–
Judith Chapman Gloria Bardwell 2005–
Sean Carrigan Stitch 2013– 2017
Marco Dapper Carmine Basco 2012– 2014
Max Ehrich Fenmore Baldwin 2006 – 2015, 2018 -2019
Michael Fairman Patrick Murphy 2008– 2014, 2017, 2020
Kelli Goss Courtney 2013–
Mckenna Grace Faith Newman 2013–
Camryn Grimes[1] Cassie Newman / Mariah Copeland 1997–2007, 2009–10, 2013–
Christel Khalil Lily Ashby 2002–05, 2006–
Amanda Leighton Raven 2013–
Beth Maitland Traci Abbott Connelly 1982–96, 1999, 2001–
Leigh McCloskey Kurt Costner 1996–97, 2013
Melissa Ordway Abby Newman 2013–
Sophie Pollono Cordelia Abbott 2011– 2013
Ignacio Serricchio Alex Chavez 2012– 2014
Ted Shackelford Jeffrey Bardwell 2007– 2014
Leslie Stevens Rose Turner 2013
Brenda Dickson, Bond Gideon, Deborah Adair, Jess Walton Jill Abbott Fenmore 1973 – prezent
Diana Barton Mari Jo Mason 1994 - 1996
Julianne Morris Amy Wilson 1994 - 1996, 2014
Eddie Cibrian, Russell Lawrence, Rick Hearst Matt Clark 1994 - 1996, 2000 - 2001
Karen Hensel Doris Collins 1994 - 2004, 2008 - 2009, 2012.
Josie Davis, Jennifer Gareis Grace Turner 1996 - 2000, 2002, 2004, 2014
Nick Scotti, Jay Bontatibus Antonio „Tony” Viscardi 1996 - 2000
Tamara Clatterbuck Alice Johnson 1999 - 2000, 2017
Gladys Jimenez Ramona Caceres 1999 - 2000
Marc Singer Chet Delancy 1999.
Ricky Paull Goldin Gary Dawson 1999 - 2000
Shemar Moore, Darius McCrary Malcolm Winters 1994 - 2002, 2004 - 2005, 2009 - 2011, 2014, 2019.
Scott Reeves Ryan McNeil 1991 - 2001
Tricia Cast Nina Webster 1986 - 2001, 2008 - 2013, 2014, 2020
Sabryn Genet Tricia Dennison 1997 - 2001
Ashley Jones Megan Dennison 1997 - 2001
John Enos Bobby Marsino 2003 - 2005
Tristan Rogers Colin Atkinson 2010 - 2012, 2014 - 2017
Genie Francis Genevieve Atkinson 2011 - 2012
Jeff Branson Ronan Malloy 1986, 2010 - 2012
Jonathan Fraser, Roscoe Born Tom Fisher 2004 - 2006, 2009
Yvonne Zima Daisy Carter 2009 - 2012
Stacy Haiduk Emily Peterson 2009 - 2012
Darnell Williams Sarge Wilder 2012 - 2013
Ray Wise Ian Ward 2014 - 2016

Schimbări în distribuția serialului[modificare | modificare sursă]

Întoarceri[modificare | modificare sursă]

Actor Character Date Ref
Zack Conroy Oliver Jones 20 septembrie 2013 [2]
Eileen Davidson Ashley Abbott octombrie 2013 [3]

Debutări[modificare | modificare sursă]

Actor Character Date Ref
Robert Gant David Sherman 11 septembrie 2013 [4]
Marshall Hillard Officer George dată ulterioară [5]

Transmisie în România[modificare | modificare sursă]

Canalul PRO TV transmite, începând cu anul 1996, episoade la o distanță de cinci ani de Statele Unite. Astfel, în România nu au fost difuzate episoade din perioada 1973-1991 decât în cadrul unei recapitulări transmise pentru a prezenta telespectatorilor trecutul serialului. Astfel, din vara lui 1996 și până în toamna anului 2014 au fost difuzate episoade din perioada 1991-2009.

Serialul a difuzat în SUA episodul cu numărul 10,000 în vara anului 2012.

De la 1 septembrie 2014 serialul este mutat la postul Acasă TV, unde își păstrează aceeași oră de difuzare. În data de 30 decembrie 2015 în România s-a difuzat ultimul episod cu numărul 5201 pe postul Acasă TV, transmisia fiind întreruptă datorită reducerilor de buget ale grupului Media Pro.

Patru ani mai târziu, pe 16 decembrie 2019, serialul revine zilnic pe micile ecrane, pe postul PRO 2, de la ora 15:00, apoi este mutat cu o oră după, la ora 16:00. Difuzarea începe cu episoade filmate în anul 2011.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Exclusive! Camryn Grimes Back To Y&R!”. Soap Opera Digest. American Media, Inc. . Accesat în . 
  2. ^ Simms, Richard (). „Oliver's Back In Genoa City”. Soaps In Depth. CBS Soaps In Depth. Accesat în . 
  3. ^ „Eileen Davidson Back To Y&R!”. Soap Opera Digest. American Media, Inc. . Accesat în . 
  4. ^ „Robert Gant On Y&R”. Soap Opera Digest. American Media, Inc. . Accesat în . 
  5. ^ „Soap Alum Lands On Y&R”. Soap Opera Digest. American Media, Inc. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]