Sydney Chapman (matematician)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte persoane cu numele Sydney Chapman, vedeți Sydney Chapman (dezambiguizare).

Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead. Sydney Chapman (n. 29 ianuarie 1888 - d. 16 iunie 1970) a fost un matematician și geofizician englez.

Alături de James Van Allen, a inițiator al instituirii Anului Geofizic Internațional (1 iulie 1957 - 31 decembrie 1958) și președintele Comitetului Special al acestui proiect.

Activitatea[modificare | modificare sursă]

Cea mai însemnată contribuție matematică a sa se înscrie în domeniul proceselor stochastice, în special cele de tip Markov. În același timp cu matematicianul rus Kolmogorov formulează ecuațiile de câmp pentru procese de funcții sumă, cunoscute ulterior în teoria probabilităților sub numele ecuațiile Chapman-Kolmogorov.

În ceea ce privește geofizica, Chapman a studiat furtunile magnetice, aurorele solare, câmpul magnetic terestru, vântul solar.

De asemenea, în 1930 a elaborat teoria formării ozonului atmosferic, iar în 1931 a formulat teoria straturilor ionosferei și cea a furtunilor magnetice.

Distincții, aprecieri[modificare | modificare sursă]

În 1913 i se acordă Premiul Smith pentru matematică. În 1919 devine membru al Royal Society. În 1964 i se decernează Medalia Copley.

Un crater lunar, precum și o clădire din cadrul campusului universitar al Fairbanks, Alaska University îi poartă numele.

Asupra descoperirilor lui Chapman au insistat matematicienii români: Constantin Popovici (1935), Octav Onicescu (1939).

  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, accesat la 22 august 2017 
  2. ^ Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)