Svobodní

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Partidul Cetățenilor Liberi
Sigla Svobodní
Președinte Libor Vondráček
Înființat 14 Februarie 2009
Sediu Perucká 2196/14, Praga
Ziar 'Beran Magazine'
Număr de membri (2018) 600[1]
Ideologie oficială Liberalism clasic[2]
Libertarianism de dreapta[2]
Conservatorism Libertarian[2]
Conservatorism Liberal[3]
Conservatorism Naționalist[4]

Euroscepticism Puternic[5][6]
Poziție politică Dreapta[7]
Afiliere internațională Alianța Internațională a Partidelor Libertariane
Interlibertarieni
Afiliere europeană Europa Libertății și Democrației Directe
Grup europarlamentar Niciunul
Culori oficiale Verde Brit și Violet mangan
Camera Deputaților
0 / 200
Senat
0 / 81
Parlamentul European
0 / 21
Consilieri Județeni
2 / 675
Consilieri Locali
101 / 61892
Prezență online svobodni.cz

Svobodní (română Liberi), până în 2019 cunoscut sub numele de Partidul Cetățenilor Liberi (cehă Strana svobodných občanů),[8] este un partid politic clasic liberal și de dreapta-libertarian,[2] Eurosceptic în Republica Cehă fondată în 2009 de Petr Mach, un economist și profesor de macroeconomie. Înainte de a-și asuma poziția de europarlamentar, Mach a predat economia la VŠFS și VŠEM (două colegii private de afaceri din Praga). Partidul este condus de Libor Vondráček.

Svobodní a participat la alegerile pentru Parlamentul European din 2009 în Republica Cehă. Platforma sa a solicitat un referendum pentru introducerea euro în Republica Cehă și respingerea Tratatului de la Lisabona. Partidul a negociat fără succes cu Declan Ganley pentru a se alătura mișcării sale Libertas în toată Uniunea Europeană..[9] Simbolul său este conturul coarnelor berbecului în verde.[10][11] După alegerile din Parlamentul European 2014, eurodeputatul partidului s-a alăturat grupului Europa Libertății și Democrației Directă (EFDD). Partidul este membru al Alianței Internaționale a Partidelor Libertariene și Interlibertarienilor.[12]

Câțiva consilieri județeni au participat cu succes la votul partidului de la alegerile locale din 2010, deoarece treizeci și opt de consilieri au deținut funcții, în principal în orașe și orașe mici. Partidul a câștigat candidații la alegerile locale din 2014, crescând numărul de consilieri. Există consilieri aleși în districtele orașelor (Praga 3, Praga 18 și Brno-Slatina) și orașele (Chrudim, Hodonín și Kutná Hora).

Filozofie[modificare | modificare sursă]

Partidul poate fi descris ca libertarian, care se opune implicării prea ridicate a guvernului în economie[13][14] și în viețile personale[15] și a centralizării puterilor politice. Susținătorii pieței private de multe ori aderă la Școala Austriacă de economie. Ei au ca scop scăderea taxelor, restricționarea redistribuirea averilor de către stat pe cât de mult posibil[14][16] și introduc un amendament constituțional care să interzică un deficit bugetar.[16] Partidul consideră că redimensionarea guvernului ar lăsa mai puține oportunități corupției, o problemă considerabilă în politica cehă.[15]

Apartenență[modificare | modificare sursă]

Calitatea de membru a partidului este constituită în principal din minarchiști, anarho-capitaliști, libertarianii de dreapta și libertarienii conservatori. Există două categorii de membri, și anume membri cu drepturi depline și susținători înregistrați. Deși ambii pot vota și pot contesta alegerile primare, numai membrii pot alege conducerea partidului.

Conducerea Republicii alese (Republikove predsednictvo) este formată dintr-un președinte și patru vicepreședinți. Ei au o responsabilitate comună pentru partid și cu ajutorul consiliului fac declarații și direcționează afacerile sale politice. După fiecare alegere a Camerei Deputaților (camera inferioară a parlamentului ceh), noua conducere a partidului este aleasă.

Consiliile regionale (Krajske predsednictvo), care corespund celor 14 districte ale Cehiei, aprobă noi membri și alocă fonduri pentru campaniile locale. Consiliul Republicii (Republikovy vybor), format din 28 de membri aleși, conducerea Republicii și șefii Consiliului regional, iau decizii administrative.

Simbol și culori[modificare | modificare sursă]

Culoarea principală a partidului, british racing green⁠(d), simbolizează libertatea. Potrivit lui Petr Mach, „libertatea este un mod de viață”. Culoarea sa secundară, violet mangan (RGB 108, 36, 123), este împărtășit cu partidul înfrățit Liberalistene din Norvegia și Partidul Independenței Regatului Unit (principalul său aliat european). Berbecul simbolizează poziția defensivă încăpățânată a partidului față de toate încercările de a suprima libertatea.

Uniunea Europeană și Euroscepticism[modificare | modificare sursă]

Partidul, sceptic cu privire la Uniunea Europeană, nu vede o modalitate de a reforma ceea ce consideră drept un colos birocratic. Cu toate acestea, nu subliniază naționalismul și nu se opune Uniunii Europene din acest motiv.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Mikysková, Jitka (), Do TOP 09 se hrnou lidé i přes bídné volby. Libují si i propadlí Zelení a Svobodní (în cehă), Blesk.cz 
 2. ^ a b c d "Strana svobodných občanů – čeští monotematičtí euroskeptici?".
 3. ^ „Svobodní ‒ volební program 2017” (PDF). svobodni.cz (în cehă). Accesat în . 
 4. ^ Cabada, Ladislav (). „Partidul Cetățenilor Liberi și Geneza Curentului Liberal-conservator Ceh "Anti-UE" în Politica Cehă”. Matej Bel University. 
 5. ^ Negrine, Ralph; Stetka, Vaclav; Fialová, Marta (), „Campanie în Europa, dar nu și pentru Europa: Strategii europene de campanie în Marea Britanie și Cehia”, Political Communication in European Parliamentary Elections, Ashgate 
 6. ^ Horváth, Kata (), „Silențierea și numirea diferenței”, The Gypsy 'menace': Populism and the New Anti-Gypsy Politics, C. Hurst, p. 154 
 7. ^ https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/84397 Dezvoltarea Partidului Cetățenilor Liberi în 2009 - 2015
 8. ^ "English Press Release". Arhivat în , la Wayback Machine.
 9. ^ „Partid anti-Lisabona se lansează în Republica Cehă”. The Irish Times. . Accesat în . 
 10. ^ „Euroskeptiker mit Nähe zum Präsidenten”. derStandard.at. Accesat în . 
 11. ^ "Website's New Party's Name Party Free Citizens".[nefuncțională]
 12. ^ „Membri Interlibertarieni”. Accesat în . 
 13. ^ Zjednodušení práce Arhivat în , la Wayback Machine. Svobodni.cz.
 14. ^ a b "Svobodní chtějí rušit daně". Arhivat în , la Wayback Machine. Svobodni.cz.
 15. ^ a b "Významná redukce byrokracie". Arhivat în , la Wayback Machine. la svobodni.cz
 16. ^ a b "Státní zadlužování musí skončit". Arhivat în , la Wayback Machine. Svobodni.cz.

Legături externe[modificare | modificare sursă]