Surplex

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Surplex GmbH
Surplex logo.svg
Fondată 1999
Sediu Düsseldorf, Germania
Oameni cheie Michael Werker, Ulrich Stalter
Produs(e) Utilaje industriale second hand
Pagină de internet www.surplex.com


Surplex GmbH este o companie specializată în principal în vânzarea și cumpărarea de utilaje second hand având sediul în Düsseldorf. Societatea cumpără și vinde utilaje second hand și instalații industriale, organizează licitații online și face examinări și evaluări [1]. Surplex este una dintre puținele societăți din era dot-com care încă mai este activă și profitabilă.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Înființarea societății[modificare | modificare sursă]

Surplex.com AG a fost înființată de către frații Bruno și Florian Schick spre sfârșitul lui 1999, ca o tipică companie start-up a erei Dotcom [2]. Ideea de bază era să se creeze o piață în rețea care să simplifice comerțul de utilaje second hand; o piață mai accesibilă. Acest model de business a atras mulți investitori, privați și de stat. Consorții internaționale precum grupul Carlyle [3] și grupul Vivendi au investit în companie circa 50 de milioane de euro. De asemenea, au investit în Surplex și investitori privați importanți precum  Lars Schlecker, Lars Windhorst, Marc Schrempp și fostul președinte al firmei FIAT, Paolo Fresco [4].

Criză[modificare | modificare sursă]

Explozia dot-com-urilor a însemnat un moment dificil pentru supraviețuirea companiei Surplex.com AG. Unele sedii au fost închise, sediul central a fost mutat din Berlin în Düsseldorf și majoritatea angajaților au pierdut locul de muncă. În martie 2003, Michael Werker, care a lucrat pentru Deutz, companie specializată în construcția de motoare și camioane, devine CEO în cadrul firmei Surplex.[5]

Revenirea din criză[modificare | modificare sursă]

Doar datorită unei reechilibrări a firmei, obținut prin introducerea unor servicii mai tradiționale, Surplex a reușit să își revină financiar. Astăzi compania nu se limitează la un business ”virtual” ci oferă și servicii ”reale” cu privire la utilaje second hand, precum: asistență personală, evaluări și servicii de depozitare. Utilajele și liniile de producție second hand sunt comercializate în întreaga lume. În plus, Surplex organizează licitații (atât live cât și online) pentru companii precum Linde, ABB, ThyssenKrupp și Bayer.

Produse[modificare | modificare sursă]

Platforma business-to-business face ca Surplex să fie unul dintre liderii europeni în sectorul vânzărilor de utilaje second hand și a primit premiul de cea mai bună platformă Forrest Research în anul 2001. În timpul apogeului, site-ul a avut peste 8.000 de clienți și mai mult de 12.000 de utilaje. De asemenea, Surplex este editorul uneia dintre cele mai mari reviste pentru instrumente și echipamente second hand (Communicator). Aceasta are peste 100.000 de cititori și mai mult de 45.000 de copii și este citită în peste 100 de țări diferite.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Colegări externe[modificare | modificare sursă]