Amurg (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sunset (movie))
Amurg
Sunset
Afișul filmului
Afișul filmului
Rating
Titlu originalSunset
Genbuddy film[*][[buddy film (film genre in which two people of the same sex (historically men) are non-romantically paired, with a contrast in personality, sometimes accentuated by an ethnic difference between the two)|​]]
film de comedie[1]
western
thriller de comedie[*]
film de mister[2]
film de crimă  Modificați la Wikidata
RegizorBlake Edwards[2][1]  Modificați la Wikidata
ScenaristBlake Edwards  Modificați la Wikidata
ProducătorTony Adams[*][[Tony Adams (Film and theater producer (1953-2005))|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorTriStar Pictures
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineAnthony B. Richmond[*][[Anthony B. Richmond (British cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaHenry Mancini[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieBruce Willis (Tom Mix)[3][1]
James Garner (Wyatt Earp)[3][1]
Malcolm McDowell[3][1]
Mariel Hemingway[*][[Mariel Hemingway (American actress and author)|​]][3][1]
Kathleen Quinlan[3][1]
M. Emmet Walsh[3][1]
Dermot Mulroney[*][[Dermot Mulroney (actor american)|​]][3][1]
Joe Dallesandro[*][[Joe Dallesandro (American actor, model)|​]][3][1]
Patricia Hodge[*][4]
Richard Bradford[*][4]
Andreas Katsulas[4]
Dann Florek[*][[Dann Florek (American actor)|​]][4]
Liz Torres[*][[Liz Torres (actriță americană)|​]][4]
Dakin Matthews[*][[Dakin Matthews (actor american)|​]][4]
Glenn Shadix[*][[Glenn Shadix (actor american)|​]][4]
Grant Heslov[*][[Grant Heslov (American actor, producer and screenwriter)|​]][4]
...încă 7  Modificați la Wikidata
Premiera
(Germania)[5]  Modificați la Wikidata
Durata103 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiLos Angeles  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
PremiiZmeura de Aur pentru cea mai proastă regie (Blake Edwards, )[6]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune costume (Patricia Norris[*][[Patricia Norris (American costume designer (1931-2015))|​]], )
Zmeura de Aur pentru cea mai proastă actriță într-un rol secundar (Mariel Hemingway[*][[Mariel Hemingway (American actress and author)|​]], )[6]
Zmeura de Aur pentru cea mai proastă regie (Blake Edwards, )[6]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Amurg (titlu original: Sunset) este un film american Western de crimă de mister din 1988 regizat de Blake Edwards. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Bruce Willis ca actorul de Western Tom Mix și James Garner ca omul legii Wyatt Earp. Bazat pe un roman nepublicat al lui Rod Amateau, complotul îi aduce pe Mix și Earp împreună pentru a rezolva o crimă de la Hollywood în 1929.[7]

Acesta a fost al doilea film în care Garner l-a jucat pe Wyatt Earp, primul fiind Ora pistolarilor (Hour of the Gun, 1967) al lui John Sturges. Amurg a fost a doua colaborare a regizorului Edwards cu Willis, după Întâlnire cu surprize (1987).

Cu toate că Amurg conține unele elemente de comedie, acesta a virat mai mult către genul de mister din perioada vechiului Hollywood. Criticii de film, cum ar fi Roger Ebert, s-au chinuit să definească filmul. Ebert a remarcat: „Cel mai ciudat lucru la Amurg este că nu este chiar o comedie. Conține câteva râsete, dar este un fel de film discret, cu o stare de spirit melancolică...”[8]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

La Hollywood, la sfârșitul anilor 1920, în perioada de trecere a cinematografiei la filmul sonor, producătorul și șef de studio Alfie Alperin (Malcolm McDowell) vrea să producă un film epic Western despre Wyatt Earp. Tom Mix (Bruce Willis) este distribuit în rolul marelui șerif federal al Statelor Unite, iar adevăratul Earp (James Garner) este adus pe platourile de filmare ca un consilier tehnic.

În timp ce Earp și Mix, eroii Western unul „real” și unul de pe „rolă”, sunt implicați în aventura lor cinematografică, ei sunt, de asemenea, prinși într-un caz real de crimă, prostituție și corupție. Împreună, încearcă să îndrepte problemele fiului dispărut al fostei iubite a lui Earp, Christina (Patricia Hodge). Ea este acum soția șefului studioului Alfie Alperin care nu este mulțumit de ancheta lui Earp. Gazda Cheryl King (Mariel Hemingway) începe o relație romantică cu Earp.

Sora lui Alfie, Victoria Alperin (Jennifer Edwards) se întâlnește cu un mafiot notoriu și toți trei se găseau la locul uciderii doamnei Candice Gerard. În curând, Earp dezvăluie adevărata natură sadică a lui Alfie Alperin. Doi dintre complicii săi, șeful pazei studioului Dibner (M. Emmet Walsh) al cărui interes este să-l protejeze pe Alperin și căpitanul corupt Blackworth (Richard Bradford) se întorc împotriva lui Earp.

Mix și Earp ajung să tragă cu armele într-o adevărată luptă la o fermă izolată, Mix spunându-i lui Earp „Aș vrea să existe o cameră de filmat aici” înainte de a scoate o armă adevărată.

După moartea Christinei, lucrurile devin personale pentru Earp, ducând la punctul culminant exploziv dintre Mix, Alperin și Earp.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h i j http://www.filmaffinity.com/en/film335520.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0096193/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f g h http://www.imdb.com/title/tt0096193/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e f g h i Česko-Slovenská filmová databáze 
  5. ^ Lexiconul german al filmelor internaționale 
  6. ^ a b c http://razzies.com/asp/content/XcNewsPlus.asp?cmd=view&articleid=28, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ McLellan, Dennis. "Rod Amateau, 79; writer, director, producer of sitcoms, feature films". Los Angeles Times, July 2, 2003. Retrieved: March 25, 2016.
  8. ^ Ebert, Roger. "Review: 'Sunset'", rogerebert.com, April 29, 1988. Retrieved: March 25, 2016.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Garner, James and John Winokur. The Garner Files: A Memoir. New York: Simon & Schuster, 2011. ISBN: 978-1-4516-4260-5.
  • Hemingway, Mariel and Ben Greenman. Out Came the Sun: Overcoming the Legacy of Mental Illness, Addiction, and Suicide in My Family. New York: Regan Arts, 2015. ISBN: 978-1-941393-23-9.
  • Jensen, Richard. The Amazing Tom Mix: The Most Famous Cowboy of the Movies. Bloomington, Indiana: IUniverse, 2006. ISBN: 978-0-5953-5949-3.
  • Parker, John. Bruce Willis: The Unauthorised Biography. London: Virgin Books, 1997. ISBN: 978-1-8522-7652-2.

Legături externe[modificare | modificare sursă]