String

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

String este atât numele unui cenaclu de science-fiction apărut în octombrie 1989 prin consensul unor studenți de la Universitatea Politehnica din București (conduși de Mihaela Muraru-Mândrea),[1] cât și al revistei de știință prospectivă și science-fiction editată în România de către membrii respectivului cenaclulu.

Cenaclul[modificare | modificare sursă]

Printre membrii fondatori au figurat și Ion Hobana, Alexandru Mironov, Mihai Bădescu, Romulus Bărbulescu, George Anania, Ștefan Ghidoveanu, Florin Munteanu, Ion Albescu și Constandina Paligora.[1]

Gruparea a organizat în București cea de-a XX-a ediție a Romcon și a întemeiat o organizație neguvernamentală, pentru a veni în sprijinul activității de creație și cercetare în domeniul Științei Prospective și Science Fictionului (Centrul pentru Știință Prospectivă și Science Fiction).[1]

Revista[modificare | modificare sursă]

Primele două numere au fost editate de Editura Baricada, următoarele de Editura Tornada în colaborare cu Editura Ecce Homo. Redactor șef a fost Mihaela Muraru-Mândrea.[2] Colaboratori și membri ai colectivului de redacție au fost: Liviu Radu, Mihai Bădescu (redactor-șef adjunct), Romulus Bărbulescu (redactor literar), Ion Cristea, Florin Munteanu (redactor științific), Neculai Ghinuți, Călin Popovici, Dan D. Farcaș, Eugen Celan, György Mandics, Horia Aramă, Dorel Dorian, Alexandru Mironov și alții.

Primul număr a apărut în iunie 1990. O scurtă notă din numărul 5 amintește de „teoria stringului” cea care a dat numele revistei.

Povestiri SF publicate în revistă: Cele nouă miliarde de nume ale Domnului de Arthur C. Clarke, Fiara de Harlan Ellison sau Tricentenarul de Joe Haldeman, Planeta Umbrelelor Albastre de George Anania și Romulus Bărbulescu. Ștefan Ghidoveanu scrie despre Începuturile filmului științifico-fantastic.

Numărul 7 apărut după o perioadă de întrerupere de 2 ani, la editura Tornada. În total au fost publicate 17 numere.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Opriță, Mircea; Cenacluri; Societatea Română de Science Fiction și Fantasy – srsff.ro
  2. ^ Reviste SF, Mircea Opriță, 19 Septembrie 2011, srsff.ro