Întâmpinarea Domnului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Stretenia)
Prezentarea pruncului Iisus în Templu, ca. 1470, Muzeul Catharijneconvent, Utrecht
Evenimentele din
Viața lui Isus
în conformitate cu Evangheliile
Viața lui Isus

Portale: Creștinism Biblia

Wikipedia book Carte:Viața lui Isus

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare creștină ortodoxă, catolică și luterană (2 februarie).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Această sărbătoare, ce cade la 40 de zile de la Nașterea Domnului Iisus, se ținea la Ierusalim cel puțin de la începutul secolului al V-lea, "cu aceeași bucurie ca Paștele" (relatarea pelerinei Etheria). La Roma a fost introdusă în jurul anului 650.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Conținutul sărbătorii se referă la prezentarea pruncului Iisus în Templu: Lc 2, 22-40, după cum arată denumirea apuseană (de după 1960) a sărbătorii: "Prezentarea Domnului". Denumirea răsăriteană de "Întâmpinarea Domnului" exprimă faptul că Mesia vine în Templul său și-l întâlnește pe Poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament, reprezentat de Simeon și Ana (profetesa Ana, fiica lui Fanuel). În Apus, în trecut, era văzută mai ales ca o sărbătoare a Maicii Domnului, fiind numită, până în 1960, "Purificarea Mariei", cu referire la Legea iudaică: Lev 12.

Semnificație[modificare | modificare sursă]

În prisma religiei creștine semnificația sărbătorii este dată de Hristos ca lumină a neamurilor. Hristos aduce lumina lui Dumnezeu într-o lume întunecată de păcat. Creștinii trebuie să ducă această lumină în lume, dat fiind că împărtășesc misiunea și viața lui Isus Hristos. El a împlinit acest lucru pentru oameni, prin moartea sa, prin care a nimicit puterea răului. Hristos a devenit asemenea oamenilor prin întrupare și, deoarece El Însuși a fost ispitit, îi ajută pe toți cei care sunt ispitiți.

Sfințirea lumănărilor[modificare | modificare sursă]

Tradiția sfințirii lumănărilor de praznicul Întâmpinarii Domnului este specifică, în România, zonelor Ardealului si Maramureşului, ca rezultat al influenței creştinismului vestic.[1]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • "Schott-Messbuch", Freiburg 1962.
  • "Pope John Sunday Missal", Leigh-on-Sea (Essex) 1978.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]