Sting (wrestler)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru muzicianul cu același nume, vedeți Sting (muzician).
Pentru alte utilizări ale cuvântului, a se vedea Sting (dezambiguizare).
Sting
Sting March 2015.jpg
Sting în martie 2015
Date personale
Nume la naștereوليم ماتسو Modificați la Wikidata
Născut (60 de ani)[1][6]
Omaha, Nebraska, Statele Unite
Căsătorit cuSue Borden (c. 1986; div. 2010)
Sabine Glenn (c. 2015)
Copii3
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiewrestler profesionist[*]
actor
actor de televiziune[*]
actor de film[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Nume în ringBlade Runner Flash[1]
Blade Runner Sting[2][1]
Flash Borden
Steve Borden[1]
Sting[3]
Înălțime oficială6 ft 2 in (1.88 m)[3]
Greutate oficială250 lb (110 kg)[3]
Antrenat deRed Bastien[2]
Rick Bassman
Debut1 noiembrie 1985[4]
Retras la2 aprilie 2016[5]
Prezență online
Sting (wrestler) la Lockdown 2007

Steve Borden (n. , Omaha, SUA; cunoscut după numele de ring Sting), este un wrestler profesionist american retras din activitate. Este de departe cel mai cunoscut wrestler al anilor '90. În 1997, vânzările la produsele asociate numelui său erau pe locul 2, după cele ale lui Stone Cold Steve Austin.

Sting este de 15 ori campion mondial. Când și-a început cariera Sting era un surfer, el era mereu pictat în culori vesele roșu, galben, verde și altele. Dar cu începutul anului 1996, Sting a fost trădat de prietenii săi Lex Luger, Ric Flair și alții, a început să se picteze în culori exact în stilul lui Brandon Lee din Filmul „Corbul”. Sting se comporta mai ales voia să bage spaimă în public aducând câte un uliu sau lilieci. Lui Sting i-a fost greu să-și petreacă viața personală din cauza atacurilor lui Jeff Jarrett. Aceștia aveau un conflict imens în anul 2006. În sfârșit Sting câștigând centura NWA prinzându-l pe Jeff Jarrett într-un Scorpion deathlock și făcându-l să renunțe. Sting, de 10 ori campion mondial, este considerat o legendă a wrestlingului mondial.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Sting s-a căsătorit cu Sue la sfârșitul anilor 1980, are 2 fii, Garrett (născut în 1991) și Steven (născut în 1992) și mai are și o fiică numită Grace, născută în 2000. Sting și familia sunt pocăiți.

Cariera în wrestling[modificare | modificare sursă]

Meciuri de wrestling[modificare | modificare sursă]

S-a luptat cu aproape toate legendele wrestlingului din acel timp și i-a învins pe toți, dar niciodată nu s-a întâmplat ca The Undertaker și Sting să aibă un meci între ei, ceea ce ar fi grozav deoarece amândoi sunt cei 2 cei mai buni wrestleri ai tuturor timpurilor după imortalul Hulk Hogan și dacă s-ar întâlni ar fi cel mai tare meci din istorie. Alt lucru memorabil pe care l-a făcut Sting este că a scris istoria la Starcade unde devenea a II-a persoană care îl învingea pe Hulk Hogan,după Undertaker și singurul om ce-l învingea pe Hogan făcându-l să cedeze luându-i Triple Crown.

Total Nonstop Action (2003-2013)[modificare | modificare sursă]

El a debutat în TNA în 2003, unde el și cu Jeff Jarrett i-au învins pe AJ Styles și Syxx Pac. Sting s-a întors în TNA, pe 5 noiembrie, unde l-a învins pe Jeff Jarrett prin descalificare, meci care decidea campionul NWA. În 12 noiembrie, Sting a făcut echipă cu AJ Styles și i-au învins pe Jarrett și Lex Luger. El și-a făcut ultima apariție în TNA, în 17 decembrie, unde Sting l-a învins pe Jarrett într-un meci non-titlu.

El s-a întors în 31 martie 2004 unde a fost arbitru în main eventul 4-way, unde Raven i-a învins pe Abyss, AJ Styles și Ron Killings.

La Final Resolution 2005, a apărut imagine cu un simbol scorpion, marca Sting.

La Final Resolution 2006, Sting și Christian Cage i-au învins pe campionul NWA, Jeff Jarrett și Monty Brown, unde Sting i-a făcut pin-ul pe Jeff Jarrett după un Scorpion Death Drop. La Lockdown, echipa lui Sting numită Sting's Warriors a învins echipa Jarrett's Army. Sting l-a învins pe Scott Steiner și s-a calificat la meciul King of the Mountain la Slammiversary, unde Jarrett a câștigat. La Sacrifice, Sting și Samoa Joe i-au învins pe Jeff Jarrett și Scott Steiner. La Victory Road, Sting i-a învins pe Scott Steiner, Samoa Joe și Christian Cage într-un meci Road to Victory pentru șansa la titlu la Hard Justice. La Hard Justice, Sting a pierdut meciul cu Jeff Jarrett după ce Cage l-a lovit cu o chitară. La Bound for Glory unde meciul era Titlu vs. Carieră, Sting l-a învins pe Jeff Jarrett după un Scorpion Deathlock, unde Kurt Angle a fost arbitru special, iar Sting a devenit campion NWA. La Genesis, Sting a pierdut meciul cu Abyss după o descalificare, când Sting i-a făcut un clothesline arbitrului. La Turning Point, Sting a pierdut meciul 3-way dance împotriva lui Christian Cage și Abyss, unde Abyss a câștigat, devenind campion NWA.

La Final Resolution 2007, Sting a pierdut meciul împotriva lui Christian Cage și Abyss într-un meci three way elimination, unde Cage a câștigat. La Against All Ods 2007, Sting l-a învins pe Abyss într-un meci Prison Yard. La Destination X, Sting l-a învins pe Abyss într-un meci Last Rites. La Lockdown, echipa Angle unde era inclus Sting a învins echipa Cage. La TNA Sacrifice, Sting a pierdut meciul pentru centura NWA împotriva lui Kurt Angle și Christian Cage unde Angle a câștigat. La Victory Road, Sting și Abyss i-au învins pe AJ Styles și Tomko. La Hard Justice, Sting a făcut echipă cu Abyss și Andrew Martin, unde i-au învins pe Christian Cage, AJ Styles și Tomko, într-un meci Doomsday Chamber of Blood Match. La ediția TNA Impact! din 30 august, Sting îi învinge pe Samoa Joe, AJ Styles și Christian Cage, într-un meci Four-Way Match. La Bound for Glory 2007, Sting l-a învins pe Kurt Angle după un Scorpion Death Drop, iar el a devenit din nou campion NWA. La Genesis, Sting și Booker-T, au pierdut meciul la echipe împotriva lui Kurt Angle și Kevin Nash.

La ediția TNA Impact! din 20 martie 2008 se face un promo unde arată că Sting se va întoarce săptămâna următoare. Sting s-a întors oficial în 27 martie, la ediția TNA Impact!, unde a anunțat că va face parte din echipa lui Christian Cage. La Lockdown 2008, Sting a făcut parte din echipa Cage unde i-a avut ca coechipieri pe Christian Cage, Kevin Nash, Rhino și Matt Morgan), unde a învins echipa Tomko. La Bound for Glory, Sting l-a învins pe Samoa Joe și a devenit campion TNA. La Turning Point, Sting și-a păstrat titlul după ce l-a învins pe AJ Styles. La Final Resolution, echipa Main Event Mafia, condusă de Sting a învins echipa TNA Front Line, într-un meci Eight Man Tag Team pentru centura TNA.

La Genesis 2009, Sting și-a păstrat titlul, după ce l-a învins pe Rhino. La Against All Ods, Sting i-a învins pe Kurt Angle, Brother Ray și Brother Devon într-un meci 4-way, astfel Sting și-a păstrat titlul. La Lockdown 2009, Sting a pierdut titlul împotriva lui Mick Foley, într-un meci Six Sides of Steel. La Sacrifice, Sting i-a învins pe Mick Foley, Kurt Angle și Jeff Jarrett, într-un meci Four Way Ultimate Sacrifice. La Slammiversary, Sting l-a învins pe Matt Morgan, meciul avea condiția că: dacă Morgan câștigă, va intra în Main Event Mafia. La Victory Road, Sting a pierdut meciul cu Samoa Joe. La Hard Justice, Sting a pierdut meciul împotriva lui Kurt Angle și Matt Morgan, unde Angle a câștigat și și-a păstrat centura. La No Surrender, Sting pierde meciul împotriva lui Kurt Angle, AJ Styles, Matt Morgan și Hernandez, într-un meci Five-Way Match, unde AJ Styles câștigă. La Bound for Glory, Sting pierde meciul împotriva lui AJ Styles, astfel AJ Styles și-a păstrat titlul.

În 4 ianuarie 2010, Sting s-a întors la un show TNA Impact!. În februarie, Main Event Mafia a fost destrămată. În 8 martie, și-a făcut apariția în TNA și l-a atacat pe Hulk Hogan și Abyss, iar el s-a aliat cu Ric Flair și AJ Styles, în acel timp a devenit din nou heel. La Lockdown, echipa lui Flair, unde făcea parte Sting, a fost învinsă de către echipa Hogan. În timpul unui show TNA Impact!, Sting l-a atacat pe Eric Bischoff cu o bâtă de basseball. La Slammiversary, Sting a pierdut meciul cu Rob Van Dam, unde a intervenit Jeff Jarrett. La ediția TNA Impact! din 24 iunie, Sting l-a atacat pe la spate pe Jeff Jarrett. Președintele din TNA, Dixie Carter l-a suspendat pe Sting timp de 30 de zile.

Sting s-a întors după suspendare, la ediția TNA Impact! din 5 august cu noul său look, nWo Wolfpac fața pictată roșie, unde l-a salvat pe Kevin Nash, iar ei i-au învins pe Eric Bischoff și Hulk Hogan. La ediția TNA Impact! din 2 septembrie, Sting l-a învins pe Jeff Jarrett după intervenția lui Kevin Nash. La No Surrender, Samoa Joe și Jeff Jarrett i-au învins pe Sting și Kevin Nash, într-un meci tag team, după ce Jarrett l-a lovit pe Sting cu bâta sa de baseball. La Bound for Glory, Sting, Kevin Nash și D'Angelo Dinero i-au învins pe Jeff Jarrett, Samoa Joe și Jeff Jarrett. După aceea la TNA Impact!, s-a dezvăluit că Hogan, Bischoff, Abyss și Jeff Hardy au devenit heel, iar Sting, Nash și Dinero au devenit faces. La ediția TNA Impact!, din 14 octombrie, Sting și Nash au refuzat șansa de a intra în echipa lui Hogan și Bischoff, numită Imortal. În prezent, Sting este accidentat la șold și va lipsi o perioadă de timp din TNA.

În wrestling[modificare | modificare sursă]

Sting performing the Stinger Splash on Mr. Anderson.
Sting performing a diving DDT on Samoa Joe.

Manevre de final[modificare | modificare sursă]

Manevre semnatura[modificare | modificare sursă]

  • Belly to back suplex
  • Diving crossbody
  • Diving DDT
  • Diving knee drop
  • Dropkick
  • Flying clothesline
  • Inverted atomic drop
  • Tombstone Piledriver
  • Military press slam
  • One-handed bulldog
  • Sleeper hold
  • Slingshot crossbody
  • Spinebuster
  • Splash
  • Stinger Splash
  • Veryical suplex (de multe ori de pe corzi)

Cărți[modificare | modificare sursă]

Melodii de intrare[modificare | modificare sursă]

  • Rattlesnake Whip (NWA/WCW; 1987-1989)
  • Turbo Charged (NWA/WCW; 1989-1992)
  • Man Called Sting (WCW; 1993-1996)
  • Sting Theme (WCW 1997-1999, 2000)
  • Wolfpac Theme (WCW; folosită în partea nWo Wolpac; 1998)
  • Seek & Destroy (Live from Woodstock 1999) de Metallica (WCW; 1999-2001)
  • Stingellica de Dale Oliver (TNA; 2003)
  • Yours de TobyMac (TNA; 2006)
  • Slay Me (TNA; 2006-2007)
  • Slay Me Remix (TNA; 2007-prezent)
  • Main Event Mafia (TNA; folosită în partea Main Event Mafia 2008-2009)
  • Wolfpac Theme. folosită în partea când făcea echipă cu Nash

Titluri și premii[modificare | modificare sursă]

Total Nonstop Action[modificare | modificare sursă]

  • NWA World Heavyweight Champion (o dată)
  • TNA World Heavyweight Champion (de 2 ori)
  • TNA World Tag Team Champion (o dată) -cu Kurt Angle
  • TNA Meciul Anului (2009) vs. AJ Styles la Bound for Glory

NWA și WCW[modificare | modificare sursă]

  • NWA World Heavyweight Champion (o dată)
  • NWA World Television Champion (o dată)
  • WCW International World Heavyweight Champion (de 2 ori)
  • WCW United States Heavyweight Champion (de 2 ori)
  • WCW World Heayweight Champion (de 6 ori)
  • WCW World Tag Team Champion (de 3 ori) -cu Lex Luger (1), The Giant (1), și Kevin Nash (1)
  • Battlebrowl Battle Royal (1991)
  • European Cup (2000)
  • Iron Man Tournament (1989)
  • Jim Crockett, Sr. Memorial Cup (1988) -cu Lex Luger
  • King of Cable Tournament (1992)

Pro Wrestling Ilustrated[modificare | modificare sursă]

  • PWI Întoarcerea Anului (2006)
  • PWI Meciul Anului (1991) cu Lex Luger vs. Steiner brothers la Superbrawl
  • PWI cel mai Impresionant Wrestler al Anului (1988)
  • PWI cel mai Inspiraționat Wrestler al Anului (1990)
  • PWI cel mai Popular Wrestler al Anului (1991, 1992, 1994, 1997)
  • PWI Wrestler-ul Anului (1990)
  • PWI clasat #1 în top 500 wrestleri în PWI 500 în 1992
  • PWI clasat #15 în top 500 wrestleri în PWI Years în 2003
  • PWI clasat #52 în top 100 wrestleri la echipe în PWI Years cu Lex Luger în 2003

Universal Wrestling Federation[modificare | modificare sursă]

  • UWF World Tag Team Champion (de 3 ori) -cu Eddie Gilbert (2), și Scott Steiner (1)

World Wrestling All-Stars[modificare | modificare sursă]

  • WWA World Heavyweight Champion (o dată)

Wrestling Observer Newsletter awards[modificare | modificare sursă]

  • Cel mai bun babyface (1992)
  • Meciul Anului (1988) vs. Ric Flair la Clash of Champions I
  • Cel mai Charismatic (1988,1992)
  • Cel mai Improvizat (1988)
  • Cel mai Lucrat Meci al Anului (1995) vs. Tony Palmore la Battle 7


Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d „Sting”. WCW.com (via Wayback Machine). World Championship Wrestling. . Arhivat din original în . Accesat în . 
 2. ^ a b c Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite SLAM
 3. ^ a b c d „Sting”. WWE.com. WWE. . Accesat în . 
 4. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite sportsvibe
 5. ^ Martin, Damon (). „Sting announces his retirement during WWE Hall of Fame induction”. Fox Sports. Accesat în . 
 6. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite StingTimeline
 7. ^ Meltzer, Dave (). „Feb. 7 Observer Newsletter: Royal Rumble 2011, Road to Mania, Mistico to WWE, Goldsmith done, more”. Wrestling Observer Newsletter. Campbell, CA: 3. ISSN 1083-9593. Regarding Sting, he didn't sign with TNA. I guess because it was on Raw, and built to a date for a live Raw in Fresno (which people thought was only a few hours from where Sting lives, but Sting actually moved from Santa Clarita, CA to Dallas last year) and people saw Nash and Booker, they came up with the idea the videos were to introduce Sting. 
 8. ^ a b „Sting official TNA profile”. Total Nonstop Action Wrestling. Accesat în . 
 9. ^ a b „Sting profile”. Online World of Wrestling. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Mick Foley (). Have a Nice Day: A Tale of Blood and Sweatsocks. HarperCollins. p. 511. ISBN 0-06-103101-1. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sting