Stema Paraguayului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stema Paraguayului - avers
Stema Paraguayului - revers

Stema națională sau sigiliul național al Paraguayului („Escudo de Armas”) sau („Sello Nacional”) este utilizat pe drapelul Paraguayului.

La 30 septembrie 1812, Congresul Suprem a adoptat stema națională fără a-i indica forma sau atributele. În 1820, un prim simbol creat de Dr. José Gaspar Rodríguez de Francia a apărut în documentele oficiale utilizate până în 1842, iar pe 25 noiembrie 1842, Congresul General Extraordinar a descris pentru prima dată, în legea drapelului național, simbolurile naționale ale Paraguayului.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Stema este pe steagul național Paraguay. Se află în banda albă de pe steag. Aversul stemei prezintă un fundal alb rotund, cu o stea galbenă cu cinci colțuri înconjurată de o ramură de palmier la stânga și o ramură de măslin la dreapta ambele legate între ele în partea de jos înconjurate de numele statului: „REPÚBLICA DEL PARAGUAY” (în spaniolă, „REPUBLICA PARAGUAY”) între două cercuri concentrice.

Reversul stemei prezintă un leu auriu sub o bonetă frigiană roșie plasată în vârful unui stâlp înconjurate de cuvintele: „PAZ Y JUSTICIA” (în spaniolă , „PACE ȘI JUSTIȚIE”) între două cercuri concentrice.

Sigiliul de pe revers este folosit și de Curtea Supremă a Paraguayului și este prezentat alături de stema de pe avers pe bancnotele monedei naționale, guaraní.

Primul design al stemei datează din anul 1820, de pe vremea dictaturii lui Francia.[1]

Steme istorice[modificare | modificare sursă]


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „Merriam-Webster's Atlas”. Accesat în . Under the dictator José Gaspar Rodríguez de Francia (1814-40) the French colors were adopted for the flag. The coat of arms (a golden star surrounded by a wreath) is on the obverse side, but the seal of the treasury (a lion, staff, and liberty cap, with the motto "Peace and Justice") is on the reverse; the flag is unique in this respect.