Steaua polară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Localizarea Stelei Polare din emisfera nordică, Alpha Ursae Minoris, pornind de la Ursa Mare (Carul Mare).

O stea polară este, în astronomie, un termen generic care desemnează o stea vizibilă cu ochiul liber, care se găsește aproximativ pe aliniamentul axei de rotație a unei planete, în general Pământul.

În prezent Steaua polară în emisfera nordică este Alpha Ursae Minoris (α UMi)[1], steaua cea mai strălucitoare din constelația Ursa Mică; în emisfera sudică, este admis că Beta Hydri, din constelația Hidra Australă, reprezintă cel mai bun candidat, ca urmare a faptului că prin magnitudinea sa aparentă este mai ușor perceptibilă decât Sigma Octantis (σ Oct), deși mai aproape de axa de rotație a Pământului, dar mai greu de reperat.

Steaua polară (latină Polaris) este o stea din constelația Carul mic situată foarte aproape de polul nord ceresc (declinație: +89° 15′ 51″). Din această cauză, și fiind ușor vizibilă cu ochiul liber (magnitudine aparentă: 1,97), este utilizată pentru orientare, indicând cu precizie destul de bună (sub 1°) direcția spre nordul geografic.

Steaua polară pe sicriul regelui Carol al XI-lea al Suediei, biserica Riddarholmen, Stockholm, Suedia

Deoarece Steaua polară nu coboară sub orizont (nu apune), a devenit un simbol al casei regale suedeze în perioada de maximă expansiune a regatului, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Prin alinierea sa cu axa de rotație, o stea polară este percepută ca fiind imobilă de către un observator situat pe acea planetă, în timp ce stelele celelalte care sunt vizibile par să descrie o mișcare circulară în jurul stelei polare în timpul nopții.

O stea polară este situată aproape de unul din polii cerești ; în navigația astronomică, poziția sa este un indicator fiabil al direcției unui pol geografic , iar altitudinea sa unghiulară permite determinarea latitudinii.[2]

În principiu, o planetă posedă două stele polare, una pentru Polul Nord și cealaltă pentru Polul Sud, însă existența lor depinde de configurația stelelor : este posibil să nu existe o stea suficient de vizibilă cu ochiul liber în direcția unui pol.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]


Coordonate: Harta cerului 02h 31m 48.7s, +89° 15′ 51″