Steagurile Austro-Ungariei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kaisers Dank de Ludwig Koch din 1915. Vizibile diferite steaguri folosite în Austro-Ungaria

Austro-Ungaria (denumită adesea Imperiul Austro-Ungar) nu avea un steag comun (un „drapel național” nu putea exista, deoarece Monarhia Duală era formată din două state suverane). Cu toate acestea, steagul auriu-negru al dinastiei Habsburgilor a fost uneori folosit ca drapel național de facto, iar un steag civil comun a fost introdus în 1869 pentru navele civile. Până în 1918, Flota de Război Austro-Ungară a continuat să poarte steagul austriac pe care îl folosise din 1786; iar regimentele de kuk Armata a purtat bannerele cu vultur dublu pe care le folosiseră înainte de 1867, deoarece aveau o istorie lungă în multe cazuri. Noile însemne create în 1915 nu au fost implementate din cauza războiului în desfășurare. La funcțiile de stat s-a folosit tricolorul negru-galben austriac și roșu-alb-verde maghiar.

Austria a fost reprezentată de steagul negru-galben. Jumătatea maghiară a statului, în schimb, nu avea, din punct de vedere legal, un steag propriu.[1] Conform Acordului croat-ungar (art. 62 și 63), în toate afacerile comune croate și maghiare, trebuiau folosite simboluri atât ale Croației, cât și, respectiv, ale Ungariei. De exemplu, ori de câte ori Parlamentul comun maghiar-croat a avut sesiunea la Budapesta, atât drapelele croate, cât și cele maghiare au fost arborate pe clădirea parlamentului din Budapesta.[1][2][3] La Viena, în fața Palatului Schönbrunn, steagul negru și galben a fost arborat pentru Cisleithania (jumătatea austriacă), în timp ce steaguri croate și maghiare au fost arborate pentru Transleithania (jumătatea maghiară).[3] Ungaria propriu-zisă a folosit un tricolor roșu-alb-verde deformat cu stema maghiară, uneori folosit pentru a reprezenta întregul Ținut al Coroanei Ungare. Însemnul civil „dublu”, ca simbol al „identității corporative”, a fost folosit și ca drapel consular, așa cum a fost decretat la 18 februarie 1869. A intrat în uz la 1 august 1869. Legațiile au arborat însă steagul negru și galben al Austriei alături de steagul roșu-alb-verde al Ungariei, în timp ce ambasadele au arborat cele două steaguri naționale alături de standardul imperial.[4]

Steaguri ca „simboluri naționale/de stat”[modificare | modificare sursă]

Standarde imperiale și militare[modificare | modificare sursă]

Steaguri civile
Steaguri navale

Steaguri regionale[modificare | modificare sursă]

Cisleithania
Locație Numele regiunii Steag
Arhiducat al Austriei
(Austria Inferioară)
Arhiducat al Austriei
(Austria Superioară)
Regatul Boemiei
Regatul Dalmației
Regatul Galiției și Lodomeriei
(1849-1890)

(1890-1918)
Comitatul Princiar Tirol
Ducatul Bucovinei
Ducatul Sileziei Superioare și Inferioare
Ducatul Carintia
Ducatul Carniola
Ducatul Salzburg
Ducatul Stiria
Margraviatul Moraviei
Litoralul austriac, inclusiv:

Orașul Imperial Liber Trieste
Comitatul Princiar Gorizia și Gradisca
Marca de Istria

(Litoralul austriac)

(Orașul Imperial Liber Trieste)
(Comitatul Princiar Gorizia și Gradisca)
(Marca de Istria)
Vorarlberg
Transleitania
Locație Numele regiunii Steag
Regatul Ungariei
Principatul Transilvaniei
Voivodina Sârbească și Banatul Timișan
Regatul autonom Croația-Slavonia
Regatul Croației
Regatul Slavoniei
Orașul Fiume și împrejurimile
Condominiu
Locație Numele regiunii Steag
Condominiul Bosnia și Herțegovina

Exemple de utilizare a steagurilor în epocă[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Habsburg | H-Net”. www.h-net.org. Arhivat din original la . 
  2. ^ Austria. Reichsrat. Abgeordnetenhaus (). Stenographische protokolle über die sitzungen ...: 1. (eröffnungs-) bis [485.] sitzung .. Aus der K.-k. Hof -und staatsdruckerei. p. 20714. :
    „Der § 63 spricht auch von einer kroatisch-slavonisch-dalmatinischen vereinigten Fahne auf Reichstagsgebäude. Diese Fahne war bis anno domini 1902 allen Dimensionen nach gleich ungarische Fahne.”
  3. ^ a b Pliverić, Josip (). Spomenica o državnopravnih pitanjih hrvatsko-ugarskih. Zagreb: Hartman (Stjepan Kugli). , p. 50
  4. ^ Rudolf Agstner⁠(d), Austria(-Hungary) and Its Consulates in the United States of America since 1820 (LIT Verlag, 2012), p. 45.

Vezi si[modificare | modificare sursă]

  • Stema Austro-Ungariei