Sari la conținut

Statul alawit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la statul 1920-1936. Pentru grupul religios din Siria, vedeți Alawiți. Pentru grupul religios din Turcia, vedeți Alevi. Pentru din dinastia marocană, vedeți Dinastia Alaouite. Pentru fostul stat aflat acum în Yemen, vedeți Alawi (șeic).
Statul alawit
État des Alaouites (franceză)
État des Alaouites‎ (franceză)
Drapel
Drapel
Guvernare
Religie oficialăShia Islam (Alawite faith), Christianity
CapitalaLatakia () Modificați la Wikidata
Economie
PIB (PPC) 
PIB (nominal) 
Coduri și identificatori

Statul alawit (în arabă دولة جبل العلويين, Dawlat Jabal al-'Alawiyyīn; în franceză État des Alaouites), numită oficial Teritoriul alawiților (în franceză territoire des Alaouites), după ce alawiții dominanți la nivel local Alawiții de la înființarea sa până la integrarea sa în Federația Siriană în 1922, a fost un teritoriu sub mandat francez pe coasta actuală a Siriei după Primul Război Mondial. Mandatul francez al Ligii Națiunilor a durat din 1920 până în 1946.[1]

Utilizarea „alawitului”, în loc de „Nusayri”, a fost susținută de francezi la începutul perioadei mandatului și s-a referit la un membru al religiei alawite. În 1920, numitul „Teritoriu Alawit” francez găzduia o populație numeroasă de alawiți.[2]

  1. ^ Provence, Michael. The Great Syrian Revolt and the Rise of Arab Nationalism. Austin: University of Texas Press, 2005.
  2. ^ Khoury, Philip S. Syria and the French Mandate: The Politics of Arab Nationalism, 1920–1945. Princeton: Princeton University Press, 1987.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Statul alawit la Wikimedia Commons