Stat delincvent

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Țări considerate "State delincvente" de către SUA în momentul actual:

Țări considerate "State delincvente" de către SUA în trecut:

Harta țărilor considerate "rogue states".


Stat delincvent ("rogue state"[7]) este o expresie controversată peiorativă aplicată în relațiile internaționale statelor care sunt acuzate de a fii o amenințare la adresa păcii mondiale.[8] Incluziunea într-o astfel de categorie se face, teoretic, prin aplicarea unor criterii dificil de verificat în practică, cum ar fi faptul că un stat este dominat de un regim autoritar care restricționează sever drepturile omului, promovează terorismul sau caută producerea și proliferarea armelor de război pentru distrugerea de masă.

Numele a fost folosit pentru prima dată de guvernul Statelor Unite și de unii dintre aliatii săi, cum ar fi Regatul Unit. Principalele acuzații împotriva acestor state sunt sprijinul real sau presupus pe care îl acordă terorismului internațional și posesia sau ambiția de a deține arme de distrugere în masă.

Istoria expresiei[modificare | modificare sursă]

Sensul de bază al cuvântului "rogue" este acela al "persoanei necinstite, fără principii, nesigure, care ia inițiative extravagante și potențial periculoase" și se poate traduce în limba română și cu termenele "bandit", "infractor" "haiduc" sau "canalie".

Această expresie a fost folosită pentru prima dată de Ronald Reagan în 1980, când a vorbit despre Libia, în timpul dictatorului Gaddafi, care, în discursurile sale de propagandă, a încurajat terorismul islamic împotriva Statelor Unite. În ultimul semestru al președinției Clinton (2001), termenul de "rogue state" a fost înlocuit temporar cu expresia "state of concern" (translatabil cu "stat de urmărit cu atenție"),[9], dar cu George W. Bush s-a readoptat expesia originară. Conceptul de "stat delincvent" a fost înlocuit, în administrația lui Bush, cu cel al Axei Răului ("axis of evil"), care includea Irakul, Iranul și Coreea de Nord. Președintele Bush a vorbit despre asta în discursul său privind Starea Uniunii din ianuarie 2002.[10].

În 2010, site-ul web The Beast Daily spunea că expresia "rogue state" este învechită. Barack Obama, mai târziu președinte al Statelor Unite, a oferit o șansă de dialog cu Irakul, Iranul și Coreea de Nord, fără a primii un răspuns reconfortant. Barack Obama, pe 10 martie 2012, deschide posibilitatea de a importa internetul în unele dintre "state delincvente".

Mai recent, administrația lui Donald Trump a desemnat Venezuela drept "rogue state" din cauza încălcărilor grave ale drepturilor omului, a pozițiilor anti-americane și a implicării raportate în traficul internațional de droguri. În timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite, ambasadorul Nikki Haley a numit Venezuela o amenințare globală și un "stat traficant de droguri periculos".[11]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ engleză {{{1}}} State Sponsors of Terrorism Overview. US Department of state. Civilian Security, Democracy, and Human Rights. Bureau of Counterterrorism. 30 aprile 2008.
 2. ^ „Clinton Announces New North Korea Sanctions”. Morning Edition. NPR.org. . 
 3. ^ Ordoñez, Franco (). „Trump's axis of evil: Cuba, Venezuela, Iran and North Korea”. The Sacramento Bee. 
 4. ^ „US could destroy North Korea - Trump”. BBC News. . Accesat în . 
 5. ^ „Beyond the Axis of Evil: Additional Threats from Weapons of Mass Destruction”. The Heritage Foundation. . 
 6. ^ Politics: Who are today's rogue nations?, Inter Press Service, 20 mai 2001
 7. ^ engleză {{{1}}} rogue state. The Free Dictionary.
 8. ^ engleză {{{1}}} Axis of Evil, Rogue States, Outposts of Tyranny, and Axis of Terror. Matt Rosenberg. About, Geography. 5 mai 2010.
 9. ^ engleză {{{1}}} Foreign Affairs; Altered States. New York Times. 27 iunie 2000.
 10. ^ engleză {{{1}}} President Delivers State of the Union Address. WhiteHouse. Text of the Speech. 29 ianuarie 2002.
 11. ^ Imbert, Fred (). „Venezuela's bad relationship with the United States just got worse”. CNBC. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]