StarNet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
StarNet
Tip Societate cu răspundere limitată
Fondată 2003
Sediu Chișinău, Moldova Modificați la Wikidata
Industrie Telecomunicații
Produse Servicii de comunicații electronice
Angajați 500  Modificați la Wikidata
Abonați internet 77000
Slogan Liber să descoperi
Prezență online
www.starnet.md

StarNet SRL este un operator de telecomunicații din Republica Moldova. Prestează servicii de Internet prin tehnologiile ADSL și FTTB, televiziune digitală și telefonie fixă în raza orașului Chișinău și a altor orașe din țară.

Despre[modificare | modificare sursă]

StarNet este un brand „fabricat în Moldova”, sută la sută local, care a progresat continuu ajungând să fie una din cele mai importante companii din țară. Compania a ajuns printre liderii pieței de tehnologii informaționale și telecomunicații din Moldova, prin forțele proprii, cu efortul și entuziasmul celor care au crezut în puterea tehnologiilor moderne și a serviciilor inovative și de calitate.

În prezent StarNet face parte din top-ul companiilor din domeniul comunicațiilor electronice din Republica Moldova și este unul din lideri la capitolul Internet, fiind primul provider din țară care a oferit acces la Internet și transport de date la viteză înaltă prin intermediul fibrei optice (Fiber Link).

Gama de servicii oferită de StarNet este una completă în ceea ce privește noile tehnologii. Compania oferă servicii de Telefonie și TV interactivă, soluții și tehnologii adaptate nevoilor și cerințelor pieței.

Pe parcursul a 10 ani de experiență, compania s-a dezvoltat rapid atât organic, prin deschiderea a 15 centre de vânzări în capitală și în alte orașe din țară, angajarea a peste 600 de oameni, cât și strategic, prin investițiile făcute în infrastructură, prin soluții tehnologice de ultimă generație, servicii inovaționale, rețele optice de generație nouă, echipament performant, aplicații și sisteme inteligente.

StarNet a reușit pe parcursul anilor să dezvolte și să implementeze în Moldova un spectru larg de servicii de ultimă generație, necesare în fiecare casă și afacere: acces la Internet rapid și transport date prin fibră optică, rețea metropolitană Wi-fi, rețele corporative, servicii Data Centru, servicii de IP tranzit pentru alți operatori, telefonie fixă NGN prin rețele de generație nouă, televiziune digitală interactivă cu opțiuni revoluționare, soluții licențiate de protecție a calculatoarelor, etc.

Compania se dezvoltă continuu, având o bază de clienți, atât persoane fizice, cât și juridice în permanentă creștere și adaptându-se mediului în schimbare cu lansări de produse și soluții inovative. Ofertele companiei, propuse în premieră pe piață, stabilesc trenduri și schimbă obiceiurile și preferințele consumatorilor în materie de tehnologii informaționale și comunicații electronice, astfel confirmând angajamentul asumat de a contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și la dezvoltarea nivelului de trai.

În anul 2011 StarNet a demarat un proiect ambițios, de mare anvergură – extinderea națională, care a presupus o investiție de peste 50 milioane de lei în construcția ariei de acoperire. StarNet, compania numărul 1 din Chișinău în privința clienților conectați la fibra optică, și-a propus să devină compania de comunicații electronice numărul 1 și în toată Moldova, oferind locuitorilor din diverse orașe ale țării posibilitatea de a alege o ofertă largă de produse și soluții integrate.

În prezent StarNet are 20 centre de vânzări, dintre care 6 în Chișinău și câte unul în Ungheni, Soroca, Edineț, Sângerei, Comrat, Cahul, Hâncești, Fălești, Florești, Călărași, Râșcani, Ceadâr-Lunga, Cimișlia și Bălți.

La sfârșitul anului 2012, baza de clienți cuprindea 75.000 de clienți persoane fizice și peste 2000 de clienți business, numărul lor fiind în continuă creștere.

Istorie[modificare | modificare sursă]

2003 - în luna august s-a născut StarNet;

2005 – este dezvoltată rețeaua metropolitană ADSL 2 +;

2006 - noi magazine sunt deschise în Chișinău; StarNet are 3000 de clienți; Este creat primul canal alternativ de Internet din Republica Moldova, cu o capacitate de 155 Mbps;

2007 - StarNet este primul operator de telecomunicații care investește în tehnologia FTTB. Are loc upgrade-ul la un sistem avansat de tehnologie de radio releu, care oferă o capacitate de 620 Mbps internațional;

2008 - StarNet are mai mult de 250 de angajați fericiți. Este dezvoltată rețeaua de acoperire cu fibra optică în Chișinău și Bălți;

2009 – peste 2000 de puncte de prezență în Chișinău. Este deschis primul magazin regional în orașul Ungheni. StarNet a lansat programe de responsabilitate socială de anvergură: zone Wi-Fi cu acces gratuit și proiectul "Noi apreciem inteligența";

2010 - Prima companie care a trecut frontiera cu canalul optic construit, interconectând rețelele optice ale UE cu Republica Moldova. A fost lansat serviciul de telefonie fixă​​. StarNet începe investițiile în tehnologia FTTH;

2011 – StarNet face upgrade de interconectare la canalul internațional DWDM de până la 40 Gbps. Este lansat unul dintre cele mai avansate servicii de IPTV din industrie. Extinderea regională a început în 14 orașe din țară. Mai mult de 500 de angajați în companiile ce fac parte din grupul Starnet. Acoperirea cu fibră: 100% în Chișinău;

2012 – Anul fidelizării și inovațiilor la StarNet. Compania a lansat programul de fidelitate "Prietenii StarNet" dedicat celor peste 70000 clienți. De asemenea, compania a adus pe piață cele mai inovatoare echipamente IPTV - Mag250 - și a revoluționat noțiunea de televiziune din țară. Extinderea regionala a continuat cu deschiderea în fiecare oraș a zonelor cu Wi-Fi gratuit.

2013 - StarNet a implementat portabilitatea numerelor in cadrul serviciului de telefonie. În august, compania a sărbătorit 10 ani de la aniversare.

2015 – în seara zilei de 26 februarie StarNet a devenit victima unui atac cibernetic, având loc cea mai mare scurgere de date personale din Republica Moldova. În Internet, pe un serviciu cloud rusesc, a fost plasată baza de date a clienților companiei, ce conținea datele personale a peste 53.000 clienți, dintre care, câteva mii de persoane juridice. Totodată, fișierele postate conțin parolele de administrare ale tuturor site-urilor hostate pe serverele providerului respectiv.[1]

Produse și servicii[modificare | modificare sursă]

Iată care produsele și servicii de top de la StarNet:

 • Internet FiberLink de la StarNet - acces Internet de mare viteză prin rețeaua proprie de fibră optică cu capacități Internet/Intranet de 100 Mbps – 10 GBps. Calitatea serviciilor este garantată de infrastructura proprie de fibră optică FiberLink cu conectare la rețelele optice internaționale.

FiberLink oferă conexiune Internet în baza tehnologiei FTTx cu viteze de transfer sporite și conexiune permanentă și stabilă, fără a utiliza echipament special și linia telefonică. Canalul extern propriu al companiei constitiuie 30 Gbps. Utilizarea intensă a Internetului, acces la e-mailul companiei, download de fișiere mari, transmisii audio și video streaming sau colaborări online - toate sunt asigurate prin accesul facil și sigur oferit de Internet FiberLink. StarNet oferă soluții de calitate atât în ceea ce privește echipamentele care asigură conexiunea, cât și serviciul de suport tehnic, prin asigurarea managementului integral al conexiunii, începând de la instalare și mentenanță, până la modificări și upgrade. Astfel, peste 50 de mii de clienți se bucură în prezent de: cel mai rapid Internet din Moldova, cea mai mare rețea de fibră optică din țară, viteza stabilă, acces Wi-Fi gratuit la rețeaua metropolitană StarNet, canal propriu extern (interconectarea directă cu partenerii europeni), care permite cele mai bune viteze de internet și cel mai mic ping garantat, asistență de nota 10 la orice oră.

 • StarVoice - este serviciu de Telefonie Fixă NGN prin rețele de generație nouă (Next Generation Network). StarNet oferă servicii de telefonie fixă revoluționară, de o calitate impecabilă, cu un set complet de funcții pentru gestionarea apelurilor de intrare și ieșire.

Calitatea înaltă a serviciilor este asigurată de infrastructura StarNet și de utilizarea echipamentelor performante ale celui mai important producător - Cisco System. Transferul vocii și al imaginii prin intermediul rețelei Internet implică o reducere semnificativă a costurilor pentru apeluri. Serviciul StarVoice de la StarNet oferă o nouă dimensiune a libertății de comunicare pentru toți locuitorii din Moldova. Peste 3000 de clienți se bucură în prezent de avantajele serviciului StarVoice, beneficiind de: conectare rapidă și posibilitatea alegerii numărului de telefon, apeluri gratuite în rețeaua StarNet și cele mai avantajoase tarife la apelurile internaționale, interurbane si spre rețelele mobile, apeluri spre rețele fixe și mobile din SUA și Canada, spre rețele fixe din România, Rusia, Italia, Franța, Germania, Turcia, Grecia, Spania, Portugalia, Belgia la un tarif mai mic de 1 leu pe minut, tehnologii avansate, care asigură un serviciu de calitate, opțiuni adiționale gratuite (CLIP, CLIR, Call Forward, Call Transfer, Call Waiting, Conference Call).

Începând din 1 august, a fost implementat serviciul de portare a numerelor de telefon, astfel încât utilizatorii oricărei rețele se pot transfera la serviciul StarVoice păstrându-și numărul de telefon.

 • Televiziunea digitală interactivă IPTV de la Starnet - lansată în februarie 2011, este un produs unic pe piața, care utilizează tehnici de flux video pentru a furniza programe de televiziune programate sau video la cerere (VOD).

Datorită echipamentului Magic TV Box, clienții IPTV beneficiază de opțiuni interactive revoluționare, care schimbă în mod radical tot ce înseamnă televiziune, oferind emoții și experiență de neuitat. Televiziunea mileniului trei înseamnă: calitate High Definition (HD), posibilitatea Opririi (Pause), Înregistrării (Record) și Restartării (Restart) emisiunilor preferate, pentru o vizionare mai comodă, accesarea Arhivei (Catch up TV) emisiunilor și filmelor, posibilitatea de a programa Înștiințări, Înregistrări și Auto-Transferuri – pentru a nu uita despre emisiunea preferată, acces Internet de pe TV, YouTube TV, Picasa, Sistem Karaoke incorporat, Jocuri Video, Horoscop, Curs Valutar și alte widgeturi geniale.

În decembrie 2012 s-a lansat în exclusivitate pe piața din Republica Moldova, în regim de testare, serviciul Megogo.net la TV. Este vorba despre o bază de date de peste 20.000 de ore de conținut video licențiat, care adună mai mult de 3500 filme de lung metraj, 800 de desene animate, 700 de seriale, 200 de show-uri TV și concerte. Acestea pot fi vizionate în mod gratuit prin intermediul televiziunii interactive de la StarNet.

 • Soluții complete de securitate informatică marca Kaspersky LAB - StarNet și-a unit forțele cu Kaspersky Lab pentru a oferi clienților săi performanță și tehnologii premiate în domeniul securității informațiilor, regăsite în produsele Kaspersky Internet Security, Kaspersky Anti-Virus și Kaspersky CRYSTAL. StarNet este prima companie din Moldova care oferă posibilitatea tuturor clienților să beneficieze de produsele licențiate marca Kaspersky LAB pentru protecția calculatorului personal în baza unui abonament lunar, oferind astfel libertate deplină în gestionarea chetuielilor pentru aceste servicii.
 • Oferte de top pentru afaceri de succes

Cu peste 2000 de companii conectate la serviciile StarNet și o experiență de 9 ani în prestarea celor mai inovative soluții pentru afaceri, StarNet și-a redefinit pachetele destinate sectorului business din Moldova și vine cu oferte de top pentru managerii din Moldova. Business Start, Start Plus, Pro și Lider sunt abonamente de business concepute pentru fiecare etapă de dezvoltare a unei afaceri și includ cele mai bune soluții pentru ca orice firmă să crească și să prospere cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră oferite de StarNet. Abonamentele includ servicii de Internet, numere de telefon, conexiune la IPTV, hosting, soluții antivirus, etc.

Fiecare afacere poate beneficia de asistență și consultații specializate, cele mai mari viteze de transfer date din Moldova, lățime de bandă garantată, trafic nelimitat, cea mai performantă infrastructură, tarife avantajoase și politici de fidelitate, abonamente potrivite necesităților de comunicare din fiecare companie. Soluțiile interactive StarNet pentru afaceri: serviciile de administrare; servere dedicate; Colocare; Hosting; Transport Date; Închirierea liniilor pentru transmisii de date la nivel național sau transmisii către anumite locații.

Rețeaua Wi-Fi[modificare | modificare sursă]

Chișinăul este acoperit la ora actuală în proporție de 90% cu rețeaua Wi-Fi de la StarNet: parcuri, bulevarde, străzi, piețe comerciale, centre de agrement, universități și școli fac parte din cei peste 100 de km de acoperire wireless pe teritoriul capitalei. Oricine se poate conecta în mod gratuit la Internet și comunica liber cu cei dragi. StarNet a adus astfel Internetul mai aproape de oameni. Moldova se poate mândri cu rețea wireless unică în Europa, care are o arie de acoperire foarte mare este oferită în mod gratuit.

StarNet are acoperire în 14 orașe din Moldova, în care a trasat cea mai modernă rețea de Internet și oferă servicii de cea mai înaltă calitate. Până acum au fost inaugurate zone Wi-Fi în 13 orașe din Moldova: Chișinău, Ungheni, Soroca, Hâncești, Sângerei, Fălești, Cimișlia, Comrat, Râșcani, Călărași, Florești, Edineț și Ceadîr-Lunga.

StarNet este singura companie care deține o astfel de rețea națională de Internet fără fir, care oferă localnicilor acces la Internet gratuit în parcurile și zonele publice din orașe.

StarNet Business and Developement IT Park[modificare | modificare sursă]

Anul 2012 a început cu demararea „StarNet Business and Developement IT Park”, cel mai ambițios proiect investițional lansat de compania StarNet după ce a câștigat tenderul organizat de Ministerul Economiei la sfârșitul anului 2011, de transformare a teritoriului uzinei “Tracom” într-un complex IT.

„StarNet - Business and Developement IT Park” va fi amplasat pe o suprafața de 1 ha, fiind un proiect investițional major al companiei. Proiectul urmează să genereze sute de locuri noi de muncă și să reducă exodul specialiștilor din țară, să sporească nivelul de dezvoltare a infrastructurii TIC și să alinieze Republica Moldova la țările dezoltate și tehnologizate. În cadrul proiectului, StarNet a demarat lucrările de construcție a unui complex de edificii destinate sectorului TIC din Republica Moldova. Complexul va fi asigurat cu infrastructura necesară pentru activitatea companiilor de profil, cu funcționalități depline și logistică

 • infrastructură bine dezvoltată, pentru a satisface toate necesitățile rezidenților parcului IT;
 • dotarea rezidenților parcului IT cu spații „la cheie”;
 • soluții IT integrate, sisteme de securitate fizică și informațională;
 • servicii data centru cu o capacitate mare de procesare și stocare a datelor;
 • laboratoare de testare și inovare pentru dezvoltarea aplicațiilor și sistemelor în domeniul IT;
 • săli de conferințe și prezentări, show-room-uri;
 • centre de excelență și instruire - săli dedicate pentru cursuri și training-uri, care vor permite instruirea și creșterea calificării angajaților companiilor IT;
 • săli de relaxare și recreare;
 • parcare subterană;
 • Complexul va avea mai multe edificii amplasate pe teren, îmbinate armonios, cu o amenajare elegantă a spațiilor verzi.
 • structura de forță a edificiului va fi calculată cu rezerva de a mai putea fi adaugate ulterior câteva etaje sau anexate câteva module adiacente.

Premii și distincții obținute de StarNet[modificare | modificare sursă]

În cei 10 ani de activitate StarNet s-a bucurat de recunoașteri din partea instituțiilor de stat, agențiilor și canalelor media, care au nominalizat compania și managerii ei în concursuri și la evenimente oficiale.

2006

titlul onorific „Provider Popular”, acordat în cadrul Expoziției internaționale „Cominfo” (Chișinău), premiul internațional „Excellence in Business Management-Europe 2006”, acordat de „Magazine of Tourism, Industry&Commerce” (Spania.

2009-2010

Marele premiu „Mercuriul de Aur”, acordat în cadrul concursului național „Marca Comercială”

2011

Medalia de Aur și Diploma de onoare, nominalizarea „Favorit al anului” în cadrul concursului național „Marca Comercială” Directorul General al companiei StarNet, Alexandru Machedon a primit titlul onorific și insigna „Maestru în tehnologia informației și comunicații" Alexandru Machedon, ctitor al “Bisericii Tuturor Sfinților”, a fost decorat de către ÎPS Mitropolit Vladimir cu ordinul „Cuv. Paisie Velicikovski”, gr. II. Alexandru Machedon, a primit distincția „Managerul anului”, în cadrul evenimentului „Omul Anului”, organizat de revista „Vip Magazin”. Directorul Departamentului Juridic și Securitate, Alexandru Grecu a devenit vice-campion al Turneu de Șah „Chișinău Business Open 2011”

2012

Iurie Cujba, Alexandru Corețchi, Andrei Butnaru, Corneliu Gospodinov au primit titlul onorific ”Maestru în tehnologia informației și comunicații” și Diploma de onoare a Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Federației Sindicatelor din Comunicații. Acestea sunt cele mai înalte distincții din sectorul TIC și se oferă pentru activitatea prodigioasă, înalt profesionalism, merite și contribuții substanțiale la dezvoltarea sectorului TIC.

decembrie 2012, distincție oferită de VIP Magazin, pentru popularitate, performanță și succes în afaceri. Conform sondajului efectuat de publicație, StarNet se află printre cele 111 cele mai populare branduri din Republica Moldova.

Cea mai înaltă distincție pentru companie: aprecierea a peste 65 de mii de clienți.

Conducere[modificare | modificare sursă]

Alexandru Machedon este fondatorul și proprietarul companiei. El are 34 de ani și este absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova și a Universitatății Tehnice din Moldova. Este căsătorit și are 3 copii. A fondat compania StarNet la doar 24 ani și a reușit pe parcursul anilor să creeze un brand național, cunoscut de toată lumea.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]