Stadionul Oțelul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Stadionul Oţelul)

Stadionul „Oțelul” din Galați are o capacitate de 13.500 de locuri, toate pe scaune. Arena este folosită de clubul gălățean de fotbal cu același nume. Suprafața de joc și vestiarele, respectiv tribunele au fost modernizate la începutul lui 2006. Pe 20 aprilie 2011, o comisie a Federației Române de Fotbal a omologat nocturna, realizată de firma ELBA Timișoara.

Arena „Oțelul” este situată în cartierul „Țiglina III” al municipiului Galați. Aceasta a fost special construită pentru meciuri de fotbal, fără tradiționala pistă de atletism. Tribunele I și II sunt alcătuite din câte cinci sectoare, în timp ce peluzele au trei sectoare. Peluza Nord este locația stabilă a galeriei. Sponsorul oficial al echipei care a ajutat la modernizarea arenei este Liberty Galați.

Stadionul Oțelul
PoreclăArena Oțelul
AmplasareGalați
Nume completStadionul Oțelul
Coordonate45°25′48″N 28°01′20″E ({{PAGENAME}}) / 45.43000°N 28.02222°E
Deschis30 martie1982
Renovat2006
ProprietarLiberty Galați
OperatorOțelul Galați  Modificați la Wikidata
BeneficiarOțelul Galați
Capacitate13.932 scaune
Suprafață de jocgazon natural

Stadionul “Oțelul”, terenul de luptă unde a avut loc cea mai mare performanță a sportului gălățean, a fost deschis oficial spectatorilor pe 30 martie 1982, cu o partidă de verificare de gală în care Oțelul (Divizia C) întâlnea pe Rapid București (Divizia A). Construcția arenei începuse în 1979, președintele Puiu Vasilache implicându-se direct în crearea unei “case” pentru Oțelul. Așa cum echipa a fost mai mereu legată de Combinat, nici povestea stadionului nu putea fi altfel, peste 10.000 de muncitori de pe platforma siderurgică participând activ la construcție!

Inițial, stadionul a avut o capacitate de 16.000 de locuri (pe bănci), dar în ziua de azi s-a ajuns la doar 13.932 de locuri prin trecerea la scaune. Cu toate acestea, recordul de spectatori este de 22.000 de oameni, la un meci de Cupă cu Sportul Studențesc! În fotografiile splendide de la partida disputată în 1985 se poate observa cum gălățenii stau nu numai în tribună, ci și în copaci, pe tabelă, pe cabina comentatorilor, pe reclame, pe blocurile din jur sau pe Spitalul de Copii!

În anii ‘90 stadionul “Oțelul” a devenit “Cimitirul Granzilor”, echipa noastră fiind aproape imbatabilă acasă, în fața propriiilor suporteri, care au creat mereu o atmosferă de vis pentru gazde și un adevărat Infern pentru oaspeți. Acest lucru a fost posibil și datorită faptului că arena nu are pistă de atletism și este situată între blocuri, având o acustică aparte. Prin înjumătățirea gardului împrejmuitor, lucru de neimaginat pentru România la finalul anilor ‘90, Oțelul a devenit o forță acasă, toate echipele plângându-se sau vorbind cu respect despre presiunea pusă pe oaspeți de către numerosul public gălățean.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]