Stație de pompieri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Stație de pompieri
Kuala Perlis Fire Station.jpg
Date personale

Stația de pompieri este locul unde subunitatea de pompieri își are clădirea și de unde intervine în zona de competență în caz de urgență.

Caracteristici în România[modificare | modificare sursă]

Stația are în subordine 3 - 4 echipaje de intervenție[1] și în cazul în care aparține serviciilor publice profesioniste, este prevăzută cu o centrală telefonică ce poate fi apelată de populație sau de către alte unități de pompieri prin intermediul numărului unic de urgență 112, pentru diferite misiuni în caz de incendiu.

Stațiile pot fi încadrate cu personal:

  • profesionist, condus în acest caz de către o persoană desemnată la nivelul Inspectoratului județean pentru situații de urgență. În acest caz pompierii asigură 24 de ore din 24 posibilitatea de a interveni în caz de incendiu sau alte situații de urgență.
  • voluntar organizat în cadrul unui Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență (S.V.S.U.), caz în care conducerea este asigurată de către șeful serviciului pentru situații de urgență. Pompierii sunt voluntari, excepție făcând șoferul de pe autospeciala de pompieri, care în general este încadrat. Astfel de cazuri se întâlnesc la nivelul unor instituțiil publice sau în arealele de competență ale primăriilor.
  • angajat în cadrul unui serviciu privat pentru situații de urgență (S.P.S.U.) la agenți economici sau instituții publice, condus de șeful serviciului respectiv. Astfel de servicii private se întâlnesc la obiective cu risc mare de incendiu de la caz la caz, iar obiectivele respective este posibil să fie prevăzute cu instalații speciale de stingere a incendiilor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ordin M.A.I. Nr. 360 din 14 septembrie 2004 Criterii de performanța privind structura organizatorica si dotarea serviciilor profesioniste pentru situații de urgența - Monitorul Oficial Nr. 958 din 19 octombrie 2004 Site-ul Legex

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • H.G. Nr. 1492 din 9 septembrie 2004 privind principiile de organizare, funcționarea și atribuțiile serviciilor de urgență profesioniste, M.Of.Nr. 885 din 28 septembrie 2004

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]