Stația Mirnîi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Timbru ce reprezintă Stația Mirnîi

Stația Mirnîi (în limba rusă: Мирный, adică literalmente „pașnic”) este o stație de cercetare rusească (fostă sovietică) în Antarctida, situată pe coasta Antarctidei a Mării Davis[1] pe malul Pravdî⁠(d)[2], pe Pământul Reginei Mary⁠(d)[3] în Zona Antarctică Australiană. A fost numită în cinstea navei de expediție Mirnîi⁠(d).[4]

Istoria[modificare | modificare sursă]

Stația a fost deschisă la 13 februarie 1956 de către „Prima Expediție Sovietică Antarctică”.[1][5] Este folosită ca principala bază pentru Stația Vostok care este situată la 1.400 km de coastă.[6] În timpul verii, aceasta găzduiește până la 169 de persoane în 30 de clădiri, iar iarna aproximativ 60 de oameni de știință și tehnicieni.

Principalele domenii de cercetare sunt: glaciologia, seismologia, meteorologia, observarea luminii polare, radiația cosmică și biologia marină.

Clima[modificare | modificare sursă]

Temperatura medie la locație este de –11 ° C, și, mai mult de 200 de zile pe an, vântul este mai puternic de 15 m/s, cu cicloane ocazionale.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mihail Orlov (). „«Работа в Антарктиде по-прежнему сопряжена с опасностью»”. Gazeta.Ru. Accesat în . 
  2. ^ «Мирный»
  3. ^ Королевы Мэри Земля
  4. ^ Словарь современных географических названий. Рус. геогр. о-во. Моск. центр; Под общ. ред. акад. В.М. Котлякова. Ekaterinburg: У-Фактория. . 
  5. ^ Veaceslav Venediktov (februarie 2006). „Южный форпост геополитики”. Вокруг света, №2 (2785). Accesat în . 
  6. ^ „Stația Mirnîi”. aari.nw.ru. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]