Stânca Șerbești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Stânca Șerbești
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Stânca Șerbești
Harta locului unde se află Stânca Șerbești
Localizarea Măgurii Șerbești pe harta României Stânca Şerbeşti - 08.JPG
Imagine din rezervație


Informații generale
PozițiaActual Neamt county CoA.pngJudețul Neamț
 România
Cel mai apropiat orașPiatra Neamț
Coordonate46°58′37.78″N 26°31′56.72″E / 46.9771611°N 26.5324222°E46.9771611°N 26.5324222°E / 46.9771611; 26.5324222 ()[1]
Suprafață5 ha
Înființare1972, declarată în 2000

Stânca Șerbești este un monument al naturii[2] cu statut de rezervație naturală geologică și peisagistică de categorie III IUCN, situată[3] pe teritoriul administrativ al comunei Ștefan cel Mare din județul Neamț.

Posibilități de acces și caractere generale[modificare | modificare sursă]

Accesul este posibil rutier[1] prin intermediul DN15D pe sensul Piatra Neamț-->Roman, apoi la stînga spre sfârșitul satului Girov pe DJ208G și ulterior pe sensul Girov - Hanul Ancuței până în satul Ștefan cel Mare. Aici un indicator rutier pe dreapta drumului ghidează spre locație.

Cu o altitudine de 512 m, dealul Măgura Șerbești domină Depresiunea Cracăului pe care o limitează pe plan local, spre est.

A fost declarată arie protejată din 1972[4] având o suprafață de 5 ha.

Elemente specifice de interes[modificare | modificare sursă]

Reprezintă un punct fosilier ce conține[5][4] resturi de bivalve (scoici fosile) și gasteropode (melci marini fosili) din speciile: Mactra vitaliana, Cardium fittoni, Donax dentiger, Hydrobia fraenfeldi, Modiola sp., precum și impresiuni de frunze[4], Quercus elaena și Quercus lonquitis, două specii de stejar.

Caracterele turistice sunt reprezentate de posibilitățile de cățărare, lansări cu parapanta, drumeții[6]. Stanca închipuie din depărtare chipul unui om culcat, aspectul său deosebit fiind atât efect al eroziunii diferențiale cât și al pozitiei stratelor de roci.

Elemente de geomorfologie[modificare | modificare sursă]

Este localizată la contactul dintre Podișul Moldovei și Subcarpați, fiind constituită din bancuri de gresii dure redresate pana aproape de verticală la aproximativ 70 grade[4](un aspect neobișnuit pentru depozite tipice de platformă tectonică în care caz depozitele sedimentare sunt aproape orizontale), precum și din[5] marne și conglomerate de varstă sarmațiană formate în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani.

Rocile[5] aparțin sedimentarului Platformei Moldovenești, puternic cutată în ultimele faze ale orogenezei alpine. Înclinarea mare se datoreză mișcărilor tectonice și demonstreză subducția plăcii Moldovenești sub placa Europeană. Interpretarea structurală și tectonică a pânzei pericarpatice, leagă Stânca Șerbești de Dealul lui Stan, situat[7] între comunele Făurei si Mărgineni.

Obiective turistice de vecinătate[modificare | modificare sursă]

  • Iazurile (pescuit sportiv)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Portalul ViziteazăNeamț.ro accesat 2012.05.03
  • Monumentele naturii din județul Neamț - Mihai Ciobanu, Constantin Grasu, Vasile Ionescu - 1972

Note[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]