Spectru (fizică)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Diagramă reprezentând spectru electromagnetic

Un spectru (spectre la plural)[1] este o condiție care nu este limitată la un set specific de valori, dar poate varia, fără lacune, pe un continuum. Cuvântul a fost folosit pentru prima dată științific în optică pentru a descrie curcubeul de culori în lumina vizibilă după trecerea printr-o prismă.[2][3] Pe măsură ce înțelegerea științifică a luminii a avansat, aceasta a ajuns să se aplice întregului spectru electromagnetic. A devenit astfel o mapare a unei game de mărimi (lungimi de undă) la o serie de calități, care sunt „culorile curcubeului” percepute și alte proprietăți care corespund lungimilor de undă care se află în afara spectrului luminii vizibile.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Spectru” la DEX online
  2. ^ open access publication - free to read OpenStax Astronomy, "Spectroscopy in Astronomy". OpenStax CNX. September 29, 2016 „OpenStax CNX”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Newton, Isaac (). „A letter of Mr. Isaac Newton … containing his new theory about light and colours …”. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. 6 (80): 3075–3087. Bibcode:1671RSPT....6.3075N. doi:10.1098/rstl.1671.0072Accesibil gratuit.  The word "spectrum" to describe a band of colors that has been produced, by refraction or diffraction, from a beam of light first appears on p. 3076.

Vezi și[modificare | modificare sursă]