Sari la conținut

Sousa chinensis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sousa chinensis
Stare de conservare

Risc scăzut (NT)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Cetacea
Subordin: Odontoceti
Familie: Delphinidae
Gen: Sousa
Specie: S. chinensis
Nume binomial
Sousa chinensis
(Osbeck, 1765)

Delfinul alb chinezesc (Sousa chinensis), cunoscut și sub denumirea de delfinul alb-cu-cocoașă,[necesită citare] sau colocvial, delfinul roz[necesită citare] este o specie de delfini.

Caractere morfologice[modificare | modificare sursă]

Delfinii albi chinezești au o culoare unică. Aproape negri la naștere, delfinii maturi ajung gri-deschis, iar în cele din urmă se schimbă până ajung la culoarea lor roz-pal. Cresc până la 3 m și pot trăi până la 40 de ani.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Delfinii albi chinezești trăiesc de-a lungul țărmurilor, de multe ori la gurile râurilor sau în apropierea pădurilor de mangrove. Ei fac parte din una din cele 80 de specii, cetacee care se găsesc în număr mic și ajung în apele din Australia, Africa de Sud și de-a lungul costei chineze, până la râul Yangtze.

Populație[modificare | modificare sursă]

Cercetătorii marini din Hong Kong estimează că numărul delfinilor albi chinezești care trăiesc în delta Râului Perlei, ale cărei ape sălcii oferă un mediu ideal pentru aceștia , este de aproximativ 1000 , iar între 100 și 200 trăiesc în apele Hong Kongului, mai mult în apele din nordul Insulei Lantau.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Reeves, R.R., Dalebout, M.L., Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Rojas-Bracho, L., Secchi, E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. & Zhou, K. (). Sousa chinensis. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Național Geographic Traveler: Hong Kong, pag. 207–208
  • Enciclopedii-Dicționare, Editura Flamingo GD