Sophia (robot)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sophia

Sophia in 2018
ProducătorHanson Robotics
InventatorDavid Hanson
ȚaraHong Kong Hong Kong
Arabia Saudită Arabia Saudită (cetățenie)
Anul apariției  Modificați la Wikidata
TipUmanoid
ScopDemonstrație a tehnologiei
Websitewww.hansonrobotics.com/hanson-robots/

Sophia este un robot umanoid dezvoltat de către compania Hanson Robotics din Hong Kong. Ea a fost concepută pentru a învăța și a se adapta la comportamentul uman pentru a lucra cu oameni și a fost intervievată în întreaga lume. În octombrie 2017, ea a devenit cetățean al Arabiei Saudite, fiind primul robot care a primit vreodată cetățenia unei țări.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Potrivit spuselor sale, Sophia a fost activată pe data de 19 aprilie 2015.[1] Ea a fost creată după modelul actriței Audrey Hepburn și este recunoscută pentru aparența și comportamentul său uman, spre deosebire de alte variante de roboți. Conform producătorului, David Hanson, Sophia are inteligență artificială, prelucrare vizuală a datelor și recunoaștere facială. Sophia imită, de asemenea, gesturile și expresiile faciale umane și este capabilă să răspundă la anumite întrebări și să poarte simple conversații pe subiecte predefinite (de exemplu, despre vreme).[2] Robotul se folosește de tehnologia de recunoaștere a vocii dezvoltată din Alphabet Inc. (compania-mamă a Google) și este proiectată pentru a deveni mai inteligentă de-a lungul timpului. Software-ul inteligent este proiectat de SingularityNET.[3] Programul de inteligență artificiala analizează conversațiile și extrage date, care permite o îmbunătățire a răspunsurilor în viitor.[4] Conceptual e similară cu programul ELIZA, una din primele încercări de a simula o conversație umană.[5]

Hanson a proiectat-o pe Sophia pentru a fi o companie potrivită pentru persoanele în vârstă din aziluri sau pentru a ajuta mulțimile de oameni de la evenimente mari sau din parcuri. El speră că va putea a interacționa cu alți oameni suficient pentru a obține, în cele din urmă, abilitățile sociale.[6]

Evenimente[modificare | modificare sursă]

Sophia a fost intervievată în același mod ca și un om de unele gazde de emisiuni. Câteva răspunsuri au fost lipsite de sens, în timp ce altele au fost impresionante, cum a fost discuția îndelungată cu Charlie Rose la emisiunea 60 de Minute. Într-o emisiune pentru CNBC, atunci când intervievatorul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul roboților, Sophia a glumit că el a "citit prea mult din Elon Musk. Și s-a uitat la prea multe filme de la Hollywood".[7] Musk a postat pe twitter că Sophia ar putea viziona Nașul și a sugerat: "care e cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla?"

Pe 11 octombrie 2017, Sophia a fost prezentată la Națiunile Unite, unde a purtat o scurtă conversație cu secretarul general adjunct al Națiunilor Unite, Amina J. Mohammed.[8] Pe 25 octombrie, la Summit-ul Future Investment din Riyadh, i-a fost acordată cetățenia statului Arabia Saudită, devenind astfel primul robot care a primit / avut vreodată cetățenie.[9][10] Acest lucru a atras multe controverse, unii comentatori întrebându-se dacă acest lucru înseamnă că Sophia ar putea vota sau s-ar putea căsători, sau dacă o închidere deliberată a sistemului poate fi considerată o crimă / infracțiune. Utilizatorii social media s-au folosit de acest prilej pentru a critica încălcările drepturilor omului în Arabia Saudită.[11][12]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Could you fall in love with this robot?”. CNBC. . 
  2. ^ „Hanson Robotics in the news”. Hanson Robotics.  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  3. ^ „I met Sophia, the world's first robot citizen, and the way she said goodbye nearly broke my heart”. Business Insider. . Accesat în . 
  4. ^ „Charlie Rose interviews ... a robot?”. CBS 60 Minutes. . Accesat în . 
  5. ^ Fitzsimmons, Caitlin (). „Why Sophia the robot is not what it seems”. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  6. ^ „Meet the first-ever robot citizen — a humanoid named Sophia that once said it would 'destroy humans'. Business Insider. . Accesat în . 
  7. ^ „A robot threw shade at Elon Musk so the billionaire hit back”. CNBC. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  8. ^ 'Sophia' the robot tells UN: 'I am here to help humanity create the future'. The Guardian. . 
  9. ^ „Saudi Arabia gives citizenship to a non-Muslim, English-Speaking robot”. Newsweek. . 
  10. ^ „Saudi Arabia bestows citizenship on a robot named Sophia”. TechCrunch. . Accesat în . 
  11. ^ „Saudi Arabia takes terrifying step to the future by granting a robot citizenship”. AV Club. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  12. ^ Gittleson, Ben (). „Saudi Arabia criticized for giving female robot citizenship, while it restricts women's rights”. ABC News. Accesat în .