Sonic the Hedgehog (1991)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Sonic the Hedgehog este un joc de platformă dezvoltat de Sonic Team și publicat de Sega pentru consola de jocuri video Sega Genesis. A fost lansat în America de Nord în iunie 1991 și în regiunile PAL și Japonia luna următoare. Jocul prezintă un arici antropomorf numit Sonic, în încercarea de a-l învinge pe Dr. Robotnik, un om de știință care a închis animale în roboți și a furat puternicele Chaos Emeralds. Jocul implică colectarea inelelor ca formă de sănătate și o schemă simplă de control, cu sărituri și atacuri controlate de un singur buton.

Dezvoltarea a început în 1990, când Sega a ordonat dezvoltatorilor săi să creeze un joc cu o mascotă pentru companie. După ce au luat în considerare o serie de sugestii, dezvoltatorii au decis un arici albastru și s-au numit „Sonic Team” pentru a se potrivi cu personajul lor. Sonic the Hedgehog, conceput pentru un joc rapid, a fost influențat de jocurile creatorului din seria Super Mario Shigeru Miyamoto. Sonic the Hedgehog folosește o tehnică nouă care permite Sonic să se rostogolească de-a lungul peisajelor curbate, care își are originea într-o demonstrație tehnologică creată de programatorul Yuji Naka.

Sonic the Hedgehog a fost bine primit de critici, care i-au lăudat vizualul, sunetul și gameplay-ul. De asemenea, a avut succes comercial, stabilind Genesis ca un jucător cheie în era de 16 biți și permițându-i să concureze cu Nintendo și consola lor Super Nintendo Entertainment System. Jocul a fost portat de mai multe ori și a inspirat mai multe clone, o franciză de succes și adaptări în alte medii. Este adesea citat ca unul dintre cele mai mari jocuri video din toate timpurile.