Sizzo, Prinț de Schwarzburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sizzo
Prinț de Schwarzburg
Sizzo von Schwarzburg.jpg
Date personale
Născut3 iunie 1860(1860-06-03)
Rudolstadt, Schwarzburg-Rudolstadt
Decedat (65 de ani)
Großharthau, Weimar Republic
ÎnmormântatMunich Waldfriedhof[*] Modificați la Wikidata
PărințiFriedrich Günther[1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Alexandra de Anhalt
CopiiMarie Antoinette, Contesă de Solms-Wildenfels
Prințesa Irene de Schwarzburg
Prințul Friedrich Gunther de Schwarzburg
CetățenieFlag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Germania Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Schwarzburg

Günther Sizzo, Prinț def Schwarzburg (3 iunie 1860 – 24 martie 1926) a fost șeful Casei de Schwarzburg și pretendent la conducerea principatelor de Schwarzburg-Rudolstadt și Schwarzburg-Sondershausen.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la la Rudolstadt și fost fiul Prințului suveran de Schwarzburg-Rudolstadt, Friedrich Günther și a celei de-a doua soții, contesa Helena de Raina. Contesa Helene a murit la trei zile după nașterea Prințului Sizzo și a surorii sale gemene, Prințesa Helene. Mama Prințului Sizzo a fost fiica Prințului Georg Bernhard de Anhalt-Dessau din căsătoria morganatică cu Therese Emma von Erdmannsdorf.[2]

Deși mama Prințului Sizzo a fost adoptată de unchiul ei Prințul Wilhem de Anhalt și a primit titlul de prințesă de Anhalt la 1 august 1855 de la Ducele de Anhalt-Dessau, căsătoria părinților ei a fost considerată morganatică. Din acest motiv, Prințul Sizzo nu a putut să folosească titlul de Prinț de Schwarzburg-Rudolstadt, el fiind creat Prinț de Leutenberg la 21 iunie 1860.[2] În ciuda faptului că nu i s-a permis să folosească titlul de Prinț de Schwarzburg-Rudolstadt, lui Sizzo i s-au recunoscut în cele din urmă drepturile de succesiune în principatul Schwarzburg-Rudolstadt, după ce linia masculină a dinastiei s-a stins.

Recunoașterea drepturilor[modificare | modificare sursă]

Großharthau, locul decesului Prințului

La 21 aprilie 1896 drepturile de succesiune ale Prințului Sizzo au fost recunoscute de către toți membrii Casei Schwaryburg și în plus a devenit un membru cu drepturi depline al Casei și capabil să utilizeze titlul de Prinț de Schwarzburg. Ca urmare a acordului, Prințul Sizzo a devenit moșenitor prezumtiv al Schwaryburg-Rudolstadt.

După decesul Prințului Karl Günther de Schwarzburg-Sondershausen la 28 martie 1909, ramura Sondershausen s-a stins și principatele Schwarzburg (Schwarzburg-Sondershausen și Schwarzburg-Rudolstadt) s-a unit sub Prințul Günther Victor de Schwarzburg-Rudolstadt. Prin urmare, Prințul Sizzo a devenit moștenitor prezumptiv al celor două principate.

Șansele la sucesiune totuși au luat sfârșit la 22 noiembrie 1918, când Prințul Günther a abdicat în urma Revoluției Germane care a detronat toate monarhiile germane. După moartea Prințului Günther la 16 aprilie 1925, Prințul Sizzo i-a succedat la șefia Casei de Schwarzburg. După mai puțin de un an, Prințul a murit la Großharthau și a fost succedat de singurul său fiu, Prințul Friedrich Günther.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La Dessau, la 25 ianuarie 1897, Prințul Sizzo s-a căsătorit cu Prințesa Alexandra de Anhalt. După căsătorie cuplul a locuit la Großharthau.[3] Alexandra și Sizzo au avut trei copii:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Peerage 
  2. ^ a b „Monarchies of Europe”. Arhivat din original la . 
  3. ^ Almanach de Gotha (1922). Page 99