Sioux

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Celebrul amerindian sioux Sitting Bull

Sioux, pronunțat /su:/ (v. AFI), este numele unei grupe de populație nativă de amerindieni, precum și al familiei de limbi vorbite de aceștia.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Grupuri Sioux[modificare | modificare sursă]

Există trei grupe principale de sioux, care vorbesc limbi sioux asemănătoare între ele:

De la această denominare provin și numele celor două state federale americane North Dakota (Dakota de nord) și South Dakota (Dakota de sud). Triburi sioux mai importante: Absarokee, Assiniboine, Hidatsa, Iowa, Kansa, Mandan, Missouri, Omaha, Osage, Oto, Ponca, Quapaw și Winnebago.

La recensământul din anul 2000, 153.360 de persoane s-au declarat etnici sioux iar la recensământul din anul 2010 au fost numărate 170.110 persoane din SUA care s-au declarat drept aparținând națiunii sioux.[1]

La origini au existat șapte linii de sioux, care au alcătuit alianța numită "Oceti Sakowin" (Focul celor 7 linii sioux). În jurul anului 1800 populația sioux domina în statele Dakota de nord, Dakota de sud, în nordul statului Nebraska, estul statului Wyoming precum și în sudul statului Montana.

Bătălia de la Little Bighorn, care a avut loc între 25 și 26 iunie 1876, a fost cea mai mare bătălie dintre indieni și forțele americane după revoluția americană. În această bătălie cele șapte linii de Sioux s-au unificat sub conducerea lui Sitting Bull ("Taurul Șezător") contra forțelor lui George Armstrong Custer. În engleză această bătălie este numită „Custer's Last Stand” („Ultima Bătalie a lui Custer”). În această înfruntare Custer a atacat tabăra indienilor fără a ști cât de mare era. În lipsa acestei informații forțele lui au fost aproape distruse, iar el a fost omorât.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sioux