Sindromul ovarelor polichistice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sindromul ovarelor polichistice

Imaginea unui ovar polichistic într-o Sonogramă medicală.
Specialitateendocrinologie
ginecologie  Modificați la Wikidata
Simptomepolycystic ovary[*][[polycystic ovary (illness)|​]][1]
hyperandrogenism[*][[hyperandrogenism (medical condition characterized by excessive levels of androgens in the body)|​]][1]
anovulation[*][[anovulation (human disease)|​]][2]  Modificați la Wikidata
CauzeBoală genetică  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-9256.4
ICD-10E28.2
ICD-11  Modificați la Wikidata
ICD-9-CM256.4[3][4]  Modificați la Wikidata
OMIM184700
MedlinePlus000369
eMedicinemed/2173 ped/2155 radio/565
Patient UKSindromul ovarelor polichistice
MeSH IDD011085

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC), sau anovulație hiperandrogenică (AH),[5] sau sindromul Stein–Leventhal,[6] este un set de simptome datorite unui inechilibru de hormoni la femei.[7]

Simptome[modificare | modificare sursă]

Simptomele includ: cicluri menstruale iregulare sau inexistente, cicluri abundante, exces de păr pe corp și pe față, acnee, durere în zona pelvică, greutăți în a rămâne insărcinată, și pete de piele groasă, mai închisă la culoare, catifelată.[8] Afecțiunile asociate sunt: diabet tip II, obezitate, apnee obstructivă de somn, boală de inimă, tulburări de dispoziție, și cancer endometrial.[7]

Cauze și diagnostic[modificare | modificare sursă]

SPOC-ul se datorează unei combinații de factori genetici și ambientali.[9] Factorii de risc includ obezitatea, lipsa de exercițiu fizic, și antecedente în familie de această afecțiune.[10] Diagnosticul se bazează pe două dintre trei din următoarele determinări: lipsă de ovulație, niveluri deandrogen ridicate, și chisturi ovariene.[7] Chisturile se pot detecta prin ultrasunet. Printre alte afecțiuni care produc simptome asemănătoare se numără hiperplazie adrenală, hipotiroidism, și hiperprolactinemie.[11]

<!—Prevenție și tratament --> Nu există o cură pentru SOPC.[12] Tratamentul poate implica schimbări în modul de viață, ca de exemplu scădere în greutate și exercițiu. Pilulele anticoncepționale pot ajuta cu regularitatea ciclurilor, cu părul excesiv și cu acneea. Metformina și anti-androgenii de asemenea pot ajuta. Se pot folosi și alte tratamente tipice pentru acnee și metode de depilare.[13] Eforturile pentru a îmbunătăți fertilitatea includ scăderea în greutate, clomifenul, sau metformina. Fertilizarea in vitro se poate folosi pentru cei cărora nu le-au folosit alte măsuri.[14]

Epidemiologie[modificare | modificare sursă]

SOPC-ul este cea mai comunătulburare endocrină la femeile între 18 și 44 de ani.[15] Afectează de la aproximativ 5% la 10% din femeile în acest grup de vârstă.[10] Este una din cauzele principale infertilității.[7] Cea mai veche descriere cunoscută a bolii care acum se cunoaște precum SOPC a fost în 1721 în Italia.[16]

Infertilitate[modificare | modificare sursă]

Nu toate femeile cu SPCJ au dificultăți în a rămâne însărcinate.[17][18] Dar unele femei cu SPCJ pot avea dificultăți în a rămâne însărcinate deoarece corpul lor nu produce hormonii necesari pentru o ovulație regulată.[19] SPCJ poate crește, de asemenea, riscul de avort spontan sau de naștere prematură.[20] Cu toate acestea, este posibil să aibă o sarcină normală. Inclusiv prin îngrijire medicală și un stil de viață sănătos.

Pentru cei care o fac, anovulația sau ovulația infrecuentă este o cauză frecventă, iar SPCJ este principala cauză a infertilității anovulatorii.[21] Alți factori includ niveluri modificate ale gonadotropinei, hiperandrogenemia și hiperinsulinemia.[22] Ca și femeile fără SPCJ, femeile cu SPCJ care ovulează pot fi infertile din alte motive, cum ar fi blocarea trompelor uterine din cauza unui istoric de boli cu transmitere sexuală.[23]

Pentru femeile supraponderale și anovulatorii cu SPCJ, pierderea în greutate și ajustările dietetice, în special pentru a reduce aportul de carbohidrați simpli, sunt asociate cu reluarea ovulației naturale.[24] Intervențiile de sănătate digitală s-au dovedit a fi deosebit de eficiente în terapia combinată pentru tratarea SPCJ atât cu modificarea stilului de viață, cât și cu medicamente.[25][26]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3816269/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Disease Ontology, accesat în  
  4. ^ Monarch Disease Ontology release 2018-06-29[*][[Monarch Disease Ontology release 2018-06-29 (Release of the Monarch Disease Ontology)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  5. ^ Kollmann M, Martins WP, Raine-Fenning N (). „Termeni și praguri pentru evaluarea prin ultrasunet a ovarelor la femei cu anovulație hiperandrogenică”. Hum. Reprod. Update. 20 (3): 463. doi:10.1093/humupd/dmu005. PMID 24516084. 
  6. ^ „USMLE-Rx”. MedIQ Learning, LLC. . Sindromul Stein-Leventhal, cunoscut și ca sindromul ovarelor polichistice(SOPC), este o afecțiune caracterizată de hirsutism, obezitate, și amenoree datorită luteinizării ovarelor chistice cu rezistență la hormoni. 
  7. ^ a b c d „Sindromul ovarelor polichistice(SOPC): Informații despre afecțiune”. http://www.nichd.nih.gov/. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  8. ^ „Care sunt simptomele SOPC-ului?” (05/23/2013). http://www.nichd.nih.gov. Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  9. ^ Diamanti-Kandarakis E, Kandarakis H, Legro RS (). „Rolul genelor și ambientului în etiologia SOPC-ului”. Endocrine. 30 (1): 19–26. doi:10.1385/ENDO:30:1:19. PMID 17185788. 
  10. ^ a b „Câți sunt afectați sau au risc de SOPC?”. http://www.nichd.nih.gov. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  11. ^ „Cum diagnostichează medicii SOPC-ul?”. http://www.nichd.nih.gov/. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  12. ^ „http://www.nichd.nih.gov”. Există o cură pentru SOPC?. . Accesat în .  Legătură externa în |title= (ajutor)
  13. ^ „Tratamente pentru a ameliora simptomele SOPC-ului”. http://www.nichd.nih.gov/. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  14. ^ „Tratamente pentru infertilitate datorită SOPC-ului”. http://www.nichd.nih.gov/. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  15. ^ Teede H, Deeks A, Moran L (). „Sindromul ovarelor polichistice: o afecțiune complexă cu manifestări psihologice, reproductive, și metabolice care afectează sănătatea pe durata vieții întregi”. BMC Med. 8: 41. doi:10.1186/1741-7015-8-41. PMC 2909929Accesibil gratuit. PMID 20591140. 
  16. ^ Kovacs, Gabor T.; Norman, Robert (). Sindromul ovarelor Syndrome. Cambridge University Press. p. 4. ISBN 9781139462037. Accesat în . 
  17. ^ „Does PCOS affect pregnancy?”. www.nichd.nih.gov. Accesat în . 
  18. ^ „Mayo Clinic Q and A: Effect of PCOS on fertility can vary from one woman to another”. newsnetwork.mayoclinic.org. Accesat în . 
  19. ^ „Erase the Dread and Stigma of PCOD”. www.matria.in. Accesat în . 
  20. ^ „Preparing your body for babies”. www.optimallyorganic.com. Accesat în . 
  21. ^ „The management of anovulatory infertility in women with polycystic ovary syndrome: an analysis of the evidence to support the development of global WHO guidance”. academic.oup.com. Accesat în . 
  22. ^ „Extra- and intra-ovarian factors in polycystic ovary syndrome: impact on oocyte maturation and embryo developmental competence”. www.ncbi.nlm.nih.gov. Accesat în . 
  23. ^ „What are some possible causes of female infertility?”. www.nichd.nih.gov. Accesat în . 
  24. ^ „The Influence of Diet on Ovulation Disorders in Women—A Narrative Review”. www.ncbi.nlm.nih.gov. Accesat în . 
  25. ^ „Polycystic Ovarian Syndrome Treatment & Management”. emedicine.medscape.com. Accesat în . 
  26. ^ „State of the Art Review: Emerging Therapies: The Use of Insulin Sensitizers in the Treatment of Adolescents with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)”. ijpeonline.biomedcentral.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sindromul ovarelor polichistice