Simon Ușakov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sfânta Faţă (1658)

Simon Ușakov sau Simon (Pimen) Fiodorovici Ușakov (în limba rusă: Симон (Пимен) Фёдорович Ушаков), (n. 1626[1] – d. 25 iunie 1686, Moscova), a fost un artist grafic[2] rus din secolul al XVII-lea.

Împreună cu Fiodor Zubov și cu Fiodor Rojnov, este asociat cu reforma Bisericii Ortodoxe Ruse, întreprinsă de Patriarhul Nikon.

Printre picturile sale, amintim Sfânta Față și Hristos pe Tron, ambele expuse în Catedrala Sfânta Treime, situată în Lavra Sfânta Treime - Sfântul Serghei[3] de la Serghiev Posad, aflată la vreo 90 de kilometri, spre nord de Moscova.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Data nașterii sale este incertă. Anul nașterii pictorului s-a dedus pornind de la o inscripție de pe icoană: În anul 7166 (de la Facerea Lumii), a pictat această icoană Simon Ușakov, în vârstă de 32 de ani.
  2. ^ Între altele, pictor de icoane.
  3. ^ Lavra este o mănăstire ortodoxă mare (în Grecia, Ucraina și în Rusia), condusă de un egumen, în care fiecare călugăr locuiește în chilia sa, ca într-o mică așezare de sine stătătoare. Cf. Noul dicționar universal al limbii române, Editura Litera Internațional, 2007

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Crystal Project colors.png Proiect:Pictură