Sari la conținut

Simfonia Lalelelor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Simfonia Lalelelor
LocațiaPitești, România
Ani activi1978 – prezent
Gendendro-floricol
Websitewww.simfonialalelelor-pitesti.ro

Simfonia Lalelelor este un festival dendro-floricol care se desfășoară în municipiul Pitești în fiecare an, începând cu anul 1978.[1][2][3]

La prima ediție a evenimentului, care s-a desfășurat în perioada 6-9 mai 1978 și a fost organizată de Consiliul Popular al Municipiului Pitești, în colaborare cu alte instituții locale, cu prilejul împlinirii a zece ani de la declararea Piteștiului, municipiu, au participat doar 18 unități de profil. Expoziția tradițională de flori, plante de apartament și aranjamente florale, avea să devină tradițională[4].

„Simpozionul pe teme de floricultură și spații verzi a durat numai primele două zile, iar expoziția a fost deschisă pe parcursul celor 4 zile. Au fost prezentate 18 comunicări științifice din domeniul floriculturii, botanicii și spațiilor verzi.Logo-ul Simfoniei lalelelor a fost creat de designerul piteștean Dan Pavel. Creat în 2007 a făcut obiectul unei secțiuni a proiectului de masterat din cadrul Catedrei de design de la Universitatea Națională de Arte din București fiind prezentat Primăriei municipiului Pitești ca propunere pentru simbolul orașului”[5].

Prima ediție a evenimentului a fost oglindit și în presa vremii. „Secera și ciocanul” , periodicul argeșean apărut între 1951-1989 (actualul „Argeșul”), a relatat pe larg cu ocazia primei ediții, noutăți din culisele exponatelor, cu titlul mare: „O interesantă manifestare dedicată florilor, zonelor verzi, frumosului cotidian - Simfonia lalelor - Pitești ’78”[6].

La cea de-a treia ediție a „Simfoniei lalelor” organizată de către Comisia Centrală de Floricultură, Dendrologie și Arhitectură Peisagistică București și Trustul Pomiculturii Mărăcineni - Pitești”, expoziția s-a lărgit în afara holului Casei Sindicatelor și în piața din afara acesteia.

  1. ^ Iulia Vlad (), „Cum a arătat prima ediție a Simfoniei lalelelor, cea din 1978”, Universulargesean.ro, accesat în  
  2. ^ „Piteștiul, inundat de flori. Simfonia lalelelor are loc în fiecare an, din 1978”, Stiri.tvr.ro, arhivat din original la , accesat în  
  3. ^ Cristina Stancu (), „FOTO: Simfonia Lalelelor, la a 37-a ediție”, Adevărul, accesat în  
  4. ^ Minodora Martin, Simfonie de culori și sentimente. În: Argeșul liber, nr. 338, 13 aprilie 1991, p. 1.
  5. ^ https://simfonialalelelor.ro/istoria-simfoniei/, accesat la data de 09.12.2022.
  6. ^ Tudorița Răbigan, „Simfonia lalelor la Pitești, manifestare tradițională reflectată în presă”, În: „Biblioteca” - Revistă de Bibliologie și știința informării”, nr. 6/2018, p. 183.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]