Siluan Șpan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Siluan Şpan)
Siluan Șpan
Date personale
Născut (54 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Gura Râului, Sibiu, România[1] Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot
diacon Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Siluan Șpan (pe numele de mirean Ciprian Șpan)[2] (n. 5 martie 1970, Gura Râului, județul Sibiu) este un cleric ortodox român, episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (înființată în anul 2007 în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale), începând cu anul 2008: ales de Colegiul electoral la 19 februarie 2008, confirmat de Sfântul Sinod al BOR la 5 martie 2008, înscăunat la 8 mai 2008.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Siluan Șpan s-a născut la data de 5 martie 1970, în satul Gura Râului, jud. Sibiu (Transilvania, România), primind la botez numele de Ciprian Șpan. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică « Gheorghe Lazăr » din Sibiu, Facultatea de Teologie « Andrei Șaguna » din Sibiu (1989-1993, licența 1993) și un program de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă « Saint-Serge » din Paris (1994-1998). Pr. Ciprian Șpan a fost coleg de facultate cu mitropolitul Iosif Pop.

A fost hirotonit diacon (21 ianuarie 1994) și preot (6 martie 1994) celib pe seama capelei Facultății de Teologie din Sibiu de către Mitropolitul Serafim Joantă, la vremea respectivă episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. După plecarea în Franța este preot slujitor și duhovnic la Mănăstirea de maici "Notre Dame de Toute Protection" (Acoperământul Maicii Domnului) de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franța (1994-2001), sub jurisdicția Arhiepiscopului Serghie Konovaloff (Patriarhia Ecumenică).

Din anul 1999 a fost transferat din Arhiepiscopia Sibiului în Arhiepiscopia Română pentru Europa Occidentală și Meridională, ca paroh al parohiei Cuvioasa Parascheva - Cuvioasa Genoveva din Paris, iar în martie 2001 a fost numit consilier eparhial pentru probleme liturgice și de misiune al aceleiași Arhiepiscopii. Pe durata șederii în Franța a desfășurat o bogată activitate misionar-catehetică (conferințe pe diferite teme ținute în orașele Paris, Poitiers, Bordeaux, Aix-en-Provence, Asten, Dublin).

Cu binecuvântarea I.P.S. Arhiepiscop Iosif Pop al Parisului, din iulie 2000 a intrat în obștea viețuitorilor Mănăstirii Lăzești din Arhiepiscopia Alba-Iuliei, fiind tuns întru rasofor cu numele de Codrat. El s-a legat, pe linie duhovnicească, de părintele Rafail Noica. La 21 iulie 2000 e tuns în monahism la Chilia Sf. Gheorghe-Colciu de la Sfântul Munte Athos, cu binecuvântarea I.P.S. Arhiepiscop Iosif al Parisului, primind numele Sfântului Siluan Athonitul (prăznuit la 24 septembrie).

Episcop-vicar[modificare | modificare sursă]

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale l-a ales apoi episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Meridională (iunie 2001). Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 4-5 iulie 2001, l-a ales pe ieromonahul Siluan Șpan în funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Meridională, cu titulatura de "Marsilianul", acordându-i-se prealabil rangul de arhimandrit. A fost hirotonit episcop duminică, 21 octombrie 2001, în biserica "Sfântul Iosif" a parohiei omonime de la Bordeaux de către mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, asistat de către mitropolitul Serafim Joantă al Germaniei și Europei Centrale, de mitropolitul Teofan Savu al Olteniei și de Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

În sarcina Prea Sfinției Sale s-au aflat, de la hirotonie și până în august 2004, parohiile și comunitățile Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale din Spania, Portugalia și sudul Franței, ca și buna desfășurare a vieții monahale în Mitropolie. Reședința sa episcopală a fost la Mănăstirea "Înălțarea Sfintei Cruci" de la Malvialle (Franța), aflată la 40 km de orașul Clermont-Ferrand. Prima liturghie la Malvialle, în mănăstirea nou înființată, în prezența IPS Iosif, s-a celebrat la 14 octombrie 2001, când, în ciuda distanței (se află la 400 km de Paris), au venit mulți români stabiliți în Franța. PS Siluan a fost primul stareț al Mănăstirii de la Malvialle.

Activitatea Prea Sfinției Sale desfășurată timp de trei ani în Spania, Portugalia și sudul Franței a făcut ca noile comunități de români, imigrate în ultimii ani în aceste țări, să se poată organiza în jurul Bisericii-mamă, prin înființarea de parohii și trimiterea de preoți, prin slujire liturgică și lucrare misionară și pastorală. La 3 iunie 2004, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale a primit recunoașterea oficială din partea autorităților spaniole, ceea ce marchează începutul unei noi etape în istoria prezenței Ortodoxiei române în Spania, etapă care face trecerea de la imigrație la integrare și înrădăcinare.

Din cauza înmulțirii parohiilor în Italia și a necesității unui interlocutor în această țară pentru dialogul cu Biserica Romano-Catolică, la propunerea Mitropolitului Iosif, se solicită Prea Sfințitului Siluan să se ocupe în mod principal de activitatea pastorală în Italia.Începând cu data de 1 august 2004, PS Siluan a primit sarcina pastorală, misionară, administrativă și de reprezentare a Bisericii noastre în Italia (Vicariatul Italiei), prin gramata mitropolitană nr. 264/16 august 2004. Reședința episcopală a PS Siluan, Episcop-vicar pentru Italia, a fost stabilită în februarie 2005 la Casa Canonica, Via Gavedo nr. 6, 54020 din localitatea Groppoli/Mulazzo (MS).

P.S. Siluan, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională a fost delegat de către Patriarhia Română, alături de I.P.S. Mitropolit Iosif, să participe la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea (7 aprilie 2005) și la momentul solemn al începutului Pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, care s-a desfășurat la 24 aprilie 2005 la Roma.

Episcop titular[modificare | modificare sursă]

Urmare hotărârii Adunării extraordinare a clerului din Italia de a se înființa Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (Gavedo, 8 mai 2007), aprobată de către Adunarea Mitropolitană (Limours, 1 iunie 2007) și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (București, 21 iunie 2007), a fost ales drept unic candidat de către Colegiul electoral al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (Paris, 19 februarie 2008), iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ca cel dintâi Episcop al Italiei (București, 5 martie 2008). A fost înscăunat de către Mitropolitul Iosif la Lucca, in ziua de joi 8 mai 2008.

Siluan Șpan vorbește curent franceza, engleza și rusa și cunoaște italiana, greaca și slavona.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b (PDF) https://episcopia-italiei.it/files/CV_IT_-_Preasfintitul_Parinte_Siluan_Italia_ANUAR_SINOD_-_IT_corectat.pdf, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Șpan este derivat din forma maghiară pentru jupân (ispán).

Legături externe[modificare | modificare sursă]