Sihl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Râul Sihl
Sihl Sihlwald.JPG
Date geografice
Bazin hidrograficbazinul Rinului[*]  Modificați la Wikidata
EmisarLimmat  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă68 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateElveția  Modificați la Wikidata
Afluenți Alp[*][[Alp (river in Switzerland)|​]], Schanzengraben[*][[Schanzengraben |​]], Minster[*][[Minster (river in Switzerland)|​]]  Modificați la Wikidata
Râul Sihl

Sihl este un râu elvețian, afluent al râului Limmat, de 73 km lungime. Izvorăște aproape de Drusberg, vârf prealpin din cantonul Schwyz.

Aproape de Einsiedeln traversează Lago Sihl (Sihlsee), baraj construit în 1937 pentru a produce energie electrică, are 11 km² și este cel mai mare din Elveția. Municipiul Schindellegi abandonează cantonul Zurich, făcând de frontieră între cantoanele Zurich și Zug.

Pe porțiunea, municipiului Schonenberg, albia râului se îngustează, formandu-se un râu rapid. Zona este cunoscută ca Saltul Sihl (Sihlsprung).

Începând din Sihlbrugg râul intră definitiv în Cantonul Zurich, curgând prin Valea Sihl (Sihltal), o vale strâmtă între lantul muntos Albis și muntele Zimmerberg. În această porțiune se găsește Padurea Shil (Sihlwald), declarat parc natural în 1986. Râul intră în orașul Zurich, unde pierde mare parte din volumul de apă datorita exploatării industriale. Multe fabrici si-au asigurat în secolul XIX, dreptul de exploatare perpetuă a râului.

După 73 km râul se varsă în Limmat, chiar în centrul orașului Zürich.