Sari la conținut

Siguranța publică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Siguranța publică (dezambiguizare).
Membru al Gărzii Republicane a Jandarmeriei Naționale⁠(d) din Franța

Siguranța publică reprezintă prevenirea și protecția împotriva evenimentelor care ar putea pune în pericol siguranța și securitatea publicului împotriva unor pericole, răniri⁠(d) sau daune materiale semnificative. Aceasta este adesea condusă de un guvern de stat pentru a asigura protecția cetățenilor, a persoanelor de pe teritoriul său, a organizațiilor și instituțiilor împotriva amenințărilor la adresa bunăstării, supraviețuirii și prosperității lor.[1]

Problemele de siguranță publică de care se poate ocupa o municipalitate, un comitat, o jurisdicție regională sau federală includ infracțiuni (de la infracțiuni minore la infracțiuni grave), incendii de structuri⁠(d), conflagrații, urgențe medicale⁠(d), incidente cu victime în masă⁠(d), dezastre, terorism și alte probleme.

Organizațiile de siguranță publică sunt organizații care se ocupă de siguranța publică. În general, acestea constau în servicii de urgență și primii respondenți⁠(d), cum ar fi forțele de ordine, serviciile de pompieri, serviciile medicale de urgență, forțele de securitate⁠(d) și forțele militare. Acestea sunt adesea operate de un guvern, deși, acolo unde este posibil, există și organizații private de siguranță publică.

Serviciile de urgență la locul unui incident din Brampton⁠(d), Ontario, Canada

Crima organizată și terorismul internațional sunt greu de descurajat de barierele geografice, lingvistice sau financiare. Aceasta din urmă a contribuit în mare măsură la transformarea securității publice într-o problemă politică și economică importantă, atât la nivel național, cât și internațional. Politica, organizațiile publice și întreprinderile colaborează strâns pentru a garanta securitatea publică și a menține un mediu stabil pentru prosperitatea economică.

Deși securitatea publică contribuie în mod semnificativ la atractivitatea unei locații, la productivitatea populației sale și, prin urmare, la succesul general al unei economii, acest sector se confruntă frecvent cu bugete reduse, resurse limitate și sisteme de informare inadecvate. Evenimentele de amploare, pandemiile, accidentele grave, dezastrele ecologice și atacurile teroriste reprezintă amenințări suplimentare la adresa securității și ordinii publice.

Cu toate acestea, poliția, poliția federală și autoritățile de frontieră trebuie să garanteze securitatea țării ca o condiție prealabilă fundamentală pentru capacitatea politică internă de a acționa. Calitatea și amploarea amenințărilor potențiale s-au schimbat semnificativ, iar sarcinile și cadrul general pentru poliție, poliția federală și autoritățile de frontieră s-au schimbat în consecință.

Organizații de siguranță publică

[modificare | modificare sursă]

Aplicarea legii

[modificare | modificare sursă]

Inteligență și schimb de informații

[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Maritime Domain Awareness in the Canadian Safety and Security Program” (PDF). decembrie 2013. Arhivat din original (PDF) la . 
  2. ^ „QFES”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ „Public Safety Business Agency”. Arhivat din original la . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]