Sierra Nevada (Spania)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Statiune de ski

Sierra Nevada, însemnând "lanț înzăpezit" este un șir muntos în regiunea Andaluzia, Spania. Aici se află cel mai înalt vârf continental al Spaniei, Mulhacén de 3.482 m înălțime .

Este cea mai populară destinație turistică deoarece vârfurile sale muntoase fac posibil schiatul în cea mai sudică regiune a Europei , de-a lungul coastei Mării Mediterane , regiune cunoscută , de asemenea , pentru temperaturile calde și zilele însorite . La picioarele sale este fondat orașul Granada și un pic mai departe Malaga și Almeria .

Mare parte din acest lanț muntos a fost inclus în Parcul Național Sierra Nevada (Spania) . De asemenea , acest lanț muntos a fost declarat Rezervă a Biosferei . Observatorul Sierra Nevada este situat în versantul nordic la 2800 m. înălțime .

Formarea[modificare | modificare sursă]

Munții Sierra Nevada au fost formați în timpul Orogenezei Alpilor , un eveniment de formare muntoasă în care s-au format la est Alpii și Munții Atlas situați în zona dinspre nordul Africii de-a lungul Mării Mediterane spre sud . Munții Sierra cum au fost observați în ziua de azi , s-au format în timpul erei Terțiar-ului ( acum 65 - 1,8 milioane de ani ) în urma coliziunii plăcilor tectonice Africană și Euroasiatică .

Geografia[modificare | modificare sursă]

În partea centrală a șirului muntos se află o creastă muntoasă întinsă între vest-sud-vest și est-nord-est . Pe o lungă distanță , linia de partaj se menține constant la peste 3000m. altitudine .

La sud de linia de partaj , diferite văi de râu largi , dar strâmte , conduc către sud-est , separate de creste auxiliare .

În partea abruptă din nord , văile au mai puține orientări regulate . Această parte este dominată de râul Genil , care pornește de lângă Mulhacen , râu în care se revarsă multe alte râuri afluente .

Vârfurile cele mai înalte[modificare | modificare sursă]

Sport[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sierra Nevada

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Francisco Pérez Raya, Joaquín Molero Mesa, Francisco Valle Tendero, 1992: "Parque Natural de Sierra Nevada. Paisaje, fauna, flora, itinerarios". Ed. Rueda. Madrid. ISBN 84-7207-067-0 (Spanish)
  • "Flora de la Tundra de Sierra Nevada". Pablo Prieto Fernández, Ed. Universidad de Granada. ISBN ISBN 84-600-1810-5 (Spanish)
  • "Sierra Nevada: Guía de Montaña". Aurelio del Castillo y Antonio del Castillo. Ed. Penibética, 2003. ISBN 84-932022-3-1 (Spanish)

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Coordonate: 37°05′N 3°10′V / 37.083°N 3.167°V / 37.083; -3.167