Shri Mataji Nirmala Devi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Nirmala Salve Shrivastava (n. 21 martie 1923 - d. 23 februarie 2011), fondatoarea Sahaja Yoga este cunoscută peste tot în lume sub numele de Shri Mataji Nirmala Devi. S-a născut în statul indian Maharashtra (orașul Chindwara), într-o familie creștină.

Tatăl, Prasad Rao Krishnan Salve a fost cunoscut ca unul din apropiații lui Mahatma Gandhi, alături de care a luptat pentru independența Indiei. El a fost singurul creștin din Adunarea Constituantă a Uniunii Indiene în 1949. Renumit filolog, cunoștea 14 limbi și a tradus Coranul în hindi. Soția sa a fost prima femeie din India care a obținut diploma în studii matematice. Cu toate acestea, viața ei a fost consacrată exclusiv familiei, ocupându-se de creșterea și educarea celor unsprezece copii.

La nouă ani, NIRMALA (în sankrită: imaculata, pura) și-a însoțit tatăl la ashramul Sabarmati al lui Mahatma Gandhi. Recunoscând calitățile spirituale deosebite ale copilei, marele om politic a invitat-o să-și petreacă acolo vacanțele școlare și să participe la meditațiile zilnice pe care le conducea personal, la ora 4 dimineața.

NIRMALA SALVE a urmat apoi studii medicale pentru a descoperi legăturile dintre spiritualitate, energia subtilă Kundalini și corpul anatomic. Au urmat ani dificili, de lipsuri materiale și de persecuții: tânăra luptătoare pentru Independență a fost închisă ca și alți partizani ai eliberării Indiei. Căutătoare pasionată, în deceniile care au urmat a aprofundat domeniile filosofiei, psihologiei și biologiei.

În anul 1947, s-a căsătorit cu Chandika Prasad Shrivastava care, după ce a fost director al Shipping Corporation of India între anii 1961-1974, a fost ales timp de patru legislaturi (până în 1989) Secretar General al United Nations International Maritime Organization, fiind obligat să locuiască împreună cu familia la Londra, unde își avea sediul acest organism al ONU. Regina Elisabeta a Angliei i-a acordat în iulie 1990 titlul nobiliar de Sir (fiind singurul indian după Independență care a avut această distincție) și celebrul Ordin Sf.Mihai și Sf.Gheorghe, cu rangul de cavaler comandor (Knight Commander). Guvernul indian l-a decorat în 1972 cu Ordinul Lotusului (Padmabushan), iar alte guverne i-au acordat nu mai puțin de 30 alte distincții. În prezent Sir C.P.Shrivastava este rectorul Universității Maritime Mondiale din Suedia. SHRI MATAJI a devenit mamă a două fiice, care s-au căsătorit în perioada anilor '60 și i-au dăruit apoi patru nepoți.

Începând cu anul 1970, când a considerat că s-a achitat de obligațiile sale familiale, SHRI MATAJI a putut să se consacre dezvăluirii unei noi metode: Sahaja yoga (YOGA SPONTANA). Călătorește neîntrerupt pe cinci continente pentru a-și purta mesajul și pentru "a da realizarea" celor care o doresc: „Realizarea Sinelui este dreptul vostru și nu poate fi cumpărată “ Dincolo de aspectul de Guru (maestru spiritual), Shri Mataji Nirmala Devi este recunoscută de discipoli ca fiind un Avatar, o încarnare a lui Adi Shakti (Marea Zeita, Creatoarea Universului), sau, în termenii creștinismului o încarnare a Sf.Duh, fapt care ar explica potrivit practicanților Sahaja Yoga, cum poate, fondatoarea mișcării, să ofere "Realizarea Sinelui". Fondatoarea metodei Sahaja Yoga a declarat public că este un avatar divin, fapt care i-a adus lui Shri Mataji o serie de critici. În disputa privind "natura" lui Shri Mataji Nirmala Devi se întalnesc trei curente, toate trei părând corecte privite din punctul de abordare al propriei argumentații. Cel rațional-științific care emite ipoteza că ideea privind natura "divină" a fondatoarei este o mistificare. Cel teologic-fundamentalist care afirmă că ideea prezenței în corpul uman a Sf.Duh (Adi Shakti în sanscrită) reprezintă o blasfemie și cel mistic-oriental, (acesta din urmă construiește din vechi scrieri hinduse ideile promovate de mișcarea Shaja), care afirmă că singurele contradicții apar din abordarea logică a subiectului. În fapt, primele două numesc declarațiile fondatoarei Sahaja Yoga drept mistificare în timp ce practicanții acestei școli ori chiar unii psihologi și psihanaliști (Jung, Jose Antonio Salgado) recomandă abordarea subiectului prin prisma unor trăiri interioare, printr-o abordare mistică a ideii și revelarea adevărului prin practicarea metodei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]