Sherife Mezini Kurti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sherife Mezini Kurti
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Gjirokastra, Regiunea Gjirokastër, Albania Modificați la Wikidata
Decedată (71 de ani) Modificați la Wikidata
Bergamo, Italia Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHasan Kurti Modificați la Wikidata
CopiiIrma Kurti Modificați la Wikidata
Cetățenie Albania Modificați la Wikidata
Ocupațieînvățătoare
educatoare[*]
economistă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Tirana[*]  Modificați la Wikidata

Sherife Mezini Kurti (n. , Gjirokastra, Regiunea Gjirokastër, Albania – d. , Bergamo, Italia)[1] a fost o educatoare și economistă albaneză.[2] Este mama scriitoarei Irma Kurti.[3][4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sherife Mezini Kurti s-a născut în Gjirokastër la 20 martie 1935 într-o familie de cetățeni cunoscuți cu sentimente patriotice.[2] Tatăl său, Latif Mezini, a lucrat la poștă, în timp ce mama sa a fost casnică. Datorită muncii tatălui lor, s-au mutat în diferite orașe din Albania, precum Shkodër, Berat, Delvina etc. În 1942, s-au mutat la Tirana, unde tatăl ei a început să lucreze ca inspector general al tuturor oficiilor poștale din Albania.

După absolvirea celui de-al optulea an de liceu economic, Sherife a început să lucreze la Banca Centrală a Albaniei (în albaneză Banka e Shqipërisë) din Tirana și în același timp a studiat și a finalizat cu succes Facultatea de Economie. În 1964, l-a cunoscut pe medicul Hasan Kurti, care în acea perioadă se afla la Tirana pentru a se specializa în radiologie diagnostică Röntgen. La 7 februarie 1965, s-au căsătorit într-o ceremonie simplă și din această căsătorie s-au născut trei fiice.[3] Ea a fost transferată la Elbasan, unde a lucrat câțiva ani ca economist la Societatea Comercială de Stat (NTSH). În 1971 s-a deschis Liceul Economic la Elbasan și ea a fost una dintre primele cadre didactice ale corpului pedagogic: a predat disciplinele de Planificare și Contabilitate.

În 1975, odată cu deschiderea Școlii Economice de Noapte pentru cadrele care au continuat școala fără a părăsi locul de muncă, Sherife Kurti a continuat să predea acolo, remarcându-se ca o profesoară pregătită, cu pretenții mari la adresa ei și a elevilor, iubitoare, amabilă și educată. În căutarea perfecționării metodelor de predare contemporane, ea a devenit un exemplu de figură intelectuală. A lucrat și în afara orelor de școală cu maxim de forță și energie. Elevii au văzut în ea întruchiparea figurii educatoarei exigente și corecte, dar în același timp simplă, care a știut să-i trateze cu respect și ca egali.

De la începutul activității sale la vârsta de 18 ani și până la pensionarea ei în 1990, Sherife Kurti s-a dedicat cu pasiune și dăruire profesiei de economist și profesor. A fost întotdeauna aproape de elevi, pentru a-i însoți în practicile educaționale și profesionale sau în activitățile organizate de diverse școli. Nu a lipsit niciodată la diverse acțiuni agricole organizate pentru strânsul măslinelor, irigații, culesul grâului și plantări.

În iunie 1995, Sherife Kurti s-a mutat cu familia la Tirana.[2]

La începutul anului 2006, s-a mutat în Italia, lângă fiicele sale, împreună cu soțul ei, medicul Hasan Kurti.[2]

S-a stins din viață la Bergamo, Italia, la 25 octombrie 2006.[2][1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Lushi, Roland (). „SHELGU LOTUES” (în engleză). Botimet ADA. Accesat în . 
  2. ^ a b c d e „Sherife Kurti · Arkiva Digjitale Shqiptare” (în albaneză). adsh.al. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b „Irma Kurti boton "Shelgu lotues" - një letër dashurie në vargje” (în albaneză). Diaspora Shqiptare. . Accesat în . 
  4. ^ „Irma Kurti, mes dy brigjeve” (în albaneză). Accesat în .