Shazam (serviciu de identificare)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Shazam
Shazam logo.svg
DezvoltatorShazam[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune9.5.0-181016[1]  Modificați la Wikidata ()
Sistem de operareWindows 8
Windows RT
Windows Phone
iOS
Windows Mobile
BlackBerry
Symbian OS
Android
Classic Mac OS
Windows 10 Mobile[*]  Modificați la Wikidata
Limbălimba engleză  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Shazam este un serviciu de identificare muzicală pentru telefon mobil și smartphone al companiei Shazam Entertainment Limited cu sediul la Londra. Aceasta mai deține șapte sucursale. Dezvoltatorul original al aplicației, Shazam Entertainment Limited a fost fondată în anul 1999 de către Chris Barton, Philip Inghelbrecht, Avery Wang și Dhiraj Mukherjee. Pe 24 septembrie 2018, compania a fost achiziționată de către Apple pentru un raport de 400 de milioane de dolari.

Dispozitive compatibile[modificare | modificare sursă]

Shazam rulează pe sistemele Android, iOS (inclusiv Apple Watch), BlackBerry OS și Windows Phone. Shazam este, de asemenea, disponibil pentru Apple Mac, ca o aplicație de desktop care, atunci când este activată, rulează în fundal și recunoaște automat orice melodie redată pe computer sau în apropierea computerului. Lansarea de către Apple a sistemului de operare iOS 8 în septembrie 2014 a venit cu integrarea Shazam în Apple Siri.

Finanțarea[modificare | modificare sursă]

În septembrie 2012, Shazam a strâns 32 de milioane de dolari din finanțare. În iulie 2013, Carlos Slim a investit 40 de milioane de dolari în Shazam pentru o acțiune nedezvăluită. În martie 2014, Shazam a confirmat o nouă finanțare de 20 de milioane de dolari, ridicând valoarea totală a companiei la 500 de milioane de dolari. Mai mulți susținători ai companiei includ firma europeană de capital de risc DN Capital, care a investit în Shazam în 2004.

Proces de încălcare al brevetelor[modificare | modificare sursă]

În mai 2009, Tune Hunter a acuzat Shazam că a încălcat brevetul SUA 6,941,275, care acoperă identificarea și achiziționarea muzicii într-un dispozitiv portabil. Shazam a soluționat cazul în ianuarie 2010.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dredge, Stuart (). „Shazam: 'TV advertising is going to become our primary revenue stream'. The Guardian. London. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • ^ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.shazam.android  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)