Shaman King

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regele Șaman
ShamanKingvCover01.jpg
coperta primei tankōbon (reviste) lansată de Shueisha pe 3 decembrie 1998.
シャーマンキング
(Shāman Kingu)
Vârstă țintă Shōnen (tineri sub 18)
Gen acțiune, aventură, science-fiction, comedie, horror, supranatural
Manga
Autor Hiroyuki Takei
Editura Japonia Shueisha
Publicat în Brazilia Editora JBC

Franța Olanda Kana
Danemarca Germania Carlsen Comics
Grecia Compupress
Indonezia M&C Comics
Italia Star Comics
Malaezia Arena
Mexic Grupo Editorial VID
Norvegia Schibsted Forlagene
Singapore Chuang Yi zh
Spania Glénat
Suedia Bonnier Carlsen

Vietnam Kim Dong Publishing House
Publicat între 1998 – 2004
Nr. de volume 32
Anime: Un anime ,probleme?
Regizor Seiji Mizushima
Studio XEBEC
Deținator licență Australia Noua Zeelandă Madman Entertainment
Statele Unite Canada 4Kids Entertainment (Fost)
Difuzat inițial pe Japonia Animax, TV Tokyo
Difuzat prima data între 4 iulie 2001 – 25 septembrie 2003
Nr episoade 64
Speciale
  1. The Documents of the Shaman Fight
  2. (Yūjō no Katachi) The Form that Friendship Takes
  3. (Ai no Katachi) The Form that Love Takes
  4. The Form that Sadness Takes (Tribute for Asakura Hao)

Shaman King (シャーマンキング Shāman Kingu?) (română Regele Șaman), cunoscut și ca "Mankin", este o serie anime și manga de Hiroyuki Takei. Revista a avut 32 de volume, iar anime-ul 64 de episoade.

Seria a fost lansată în broșura pentru femei Weekly Shōnen Jump în Japonia, iar apoi a fost creat seria anime, ce a fost regizată de Seiji Mizushima, co-produsă de TV Tokyo, Nihon Ad Systems și Xebec și difuzată de TV Tokyo.

Cărțile de joc Shaman King sunt disponibile în Japonia și America de Nord.

Plot[modificare | modificare sursă]

Manta Oyamada, cunoscut ca și Mortimer sau pe scurt Morty în varianta tradusă în engleză de Fox Box (devenită mai târziu 4Kids), un tânăr studios de gimnaziu, încearcă într-o noapte o scurtătură spre casa printr-un cimitir după ce a pierdut ultimul tren după școală. În timp ce calatorea prin el, se întâlnește cu Yoh Asakura si "companionii" lui: un cimitir plin de fantome. Yoh revelă a fi un shaman, o punte intre lumea celor vii si a celor morți. Yoh demonstrează de asemenea puterea unui Shaman de a se unii cu un spirit pentru a atinge acelasi scop. Yoh și Morty devin repede foarte buni prieteni în timp ce Yoh își folosește abilitățile de Shaman pentru a ieși cu bine din diferite situații.

Lupta Shaman este o bătălie ținută o data la 500 de ani între Shamanii concurenți, câștigătorul devenind "Regele Shaman", persoana care este capabilă să contacteze "Marele Spirit" (spiritul la care fiecare suflet se va întoarce eventual). Câștigătorul primește abilitatea de a reface lumea după propriul plac. Anna Kyoyama, logodinca lui Yoh, intră curând în peisaj și prescrie un antrenament brutal, cu scopul de a-l pregăti pe Yoh pentru turneu. Astfel începe intriga care îl va duce pe Yoh într-o călătorie în drumul căreia se va împrieteni cu Ryu(Rio), Tao Ren(Len/Lenny), Horohoro(Trey), Faust VIII, Lyserg Diethel și Joco(Chocolove).

În timpul Luptei Shaman, Yoh îl întâlnește pe Hao Asakura, un Shaman foarte puternic care dorește să extermine toți oamenii și Shamanii slabi pentru a creea o lume doar pentru Shamani. La sfârșitul luptelor Shaman cand echipele rămase erau constituite din Yoh și prietenii lui, Legiuitorii X si echipa lui Hao, echipele rămase au decis să piardă turneul încoronându-l pe Hao pe Regele Shaman. În timp ce Hao este dus departe, Yoh și prietenii lui decid să-l atace pe Hao în timp ce fuzionează cu Marele Spirit care este în comă. Pentru a face asta, Yoh și prietenii lui trebuie să-i învingă pe cei din tripul "Patch" care sunt obligați să-l servească pe noul Rege Shaman.

Odată înfrânți cei zece membrii ai tribului, Hao este trezit ca Regele Shaman. El îl înfrânge pe Yoh și prietenii lui și le absoarbe sufletul. În interiorul Marelui Spirit, Yoh, Ren, Horohoro, Faust VIII, și Joco se luptă cu Hao cu cele cinci spirite legendare; Spiritul Pământului, Spiritul Tunetului, Spiritul Ploii, Spiritul Focului și Spiritul Vântului. Se dezvăluie că Marele Spirit i-a îndeplinit dorința lui Hao astfel încât cineva să poată să aducă înapoi spiritul mamei lui. Cu ajutorul Annei, mama lui Hao este adusă Marelui Spirit. Ea îi spune lui Hao că trebuie să-i ierte pe oameni pentru că au asasinat-o. Hao decide să amâne planul sau de a-i eradica pe oameni și să-l observe pe Yoh și prietenii lui cum schimbă lumea.

Șapte ani mai târziu, Hana Asakura îi așteaptă la o stație pe cei cinci luptători legendari și pe părinții lui, Yoh și Anna.

Media[modificare | modificare sursă]

Manga Capitolele Regele Shaman au fost scrise și ilustrate de Hiroyuki Takei. Au fost publicate în Weekly Shonen Jump a lui Shueisha între anii 1998-2004. Cele 285 de capitole au fost colectate în 32 de volume. Primul volum a fost publicat în 3 Decembrie, 1998, iar volumul 32 a fost publicat în 5 Ianuarie 2005. În timpul Jump Festa 2008, Shueisha a anunțat o reprintare a întregii serii. Seria se numește Shaman King Kanzen-Ban sau Perfect Edition. Această lansare a cuprins întreaga serie reprintată în 27 de volume complete cu imagini mult mai clare. Două capitole au fost adăugate, prezentând lupta dintre Marco și Luchist Lasso, care a fost sărită în publicația originală. Primul volum a fost publicat în 3 Martie 2008, iar ultimul în 3 Aprilie 2009.

Funbari no Uta Funbari no Uta(ふんばりの詩, The Song/poem of Funbari) este un fel de versiune paralelă a Regelui Shaman care durează timp de 5 capitole și este stabilită la șapte ani după terminarea serilor manga. Îl prezintă în rolul principal pe Hana Asakura în timpul călătoriei sale alături de unchiul sau, Ryu, cu scopul de a-i uni pe cei 5 luptători elementari: Horo Horo, Tao Ren, Faust VIII, Chocolove McDaniel și Yoh Asakura.

Anime

Lista episoadelor Shaman King

Episoadele seriei Regele Shaman sunt dirijate de Seiji Mizushima și produse de Xebec . Episoadele au fost difuzate intre 4 Iulie 2001 și 25 Septembrie 2002 pe TV Tokyo în Japonia, și a avut în total 64 de episoade. 4Kids Entertainment a obținut dreptul de a dubla seria, care a fost difuzată în premieră pe Fox Box în 30 August 2003. Ultimul episod a fost difuzat în 3 Septembrie 2005.

Dublajul în limba română[modificare | modificare sursă]

Dublajul a fost realizat in studioul Fast Production Film.

  • Carmen Lopăzan - Anna
  • Marius Săvescu - Rio
  • Gheorghe Ifrim - Tao Len
  • Ionuț Pohariu - Amidamaru, Hao Asakura
  • Radu Zetu - Trey

Legături externe[modificare | modificare sursă]