Sfidarea (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sfidarea
La sfida

Afișul românesc al filmului
Titlu originalLa sfida
Genfilm dramatic
film de crime
RegizorFrancesco Rosi
ScenaristSuso Cecchi d'Amico
Francesco Rosi
Enzo Provenzale
ProducătorFranco Cristaldi
StudioLux Film, Cinecittà Italia Italia
Vides Cinematografica, Suevia Films Spania Spania (Madrid)
Director de imagineGianni Di Venanzo
MontajMario Serandrei
MuzicaRoman Vlad
DistribuțieJosé Suárez
Rosanna Schiaffino
Nino Vingelli
Decimo Cristiani
Premiera5 septembrie 1958 (Festivalul de Film Veneția)
Durata87 minute
a/n
ȚaraItalia Italia
Spania Spania
Locul acțiuniiNapoli  Modificați la Wikidata
Limba originalăitaliană
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Sfidarea (titlul original: în italiană La sfida) este un film dramatic de crimă, coproducție italo-spaniolă, realizat în 1958 de regizorul Francesco Rosi, protagoniști fiind actorii José Suárez, Rosanna Schiaffino, Nino Vingelli și Decimo Cristiani. Este primul film de lungmetraj a lui Francesco Rosi.

Filmul se bazează pe povestea din viața reală a șefului Comorei Pasquale Simonetti, cunoscut sub numele de „Pasquale 'e Nola”, și a soției sale și fosta regină a frumuseții Pupetta Maresca, interpretată de Rosanna Schiaffino.[1]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Vito Polara locuiește într-unul dintre numeroasele cartiere sărace din Napoli, unde semnele bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial sunt încă evidente. Pentru a supraviețui, el face contrabandă cu țigări cu Gennaro și Raffaele. Cei trei decid să închirieze un camion și să cumpere o încărcătură de dovleci de la țărani.

Vito care nu vrea să accepte ordinea de monopol existent în vânzarea legumelor. Pentru a continua afacerile, el trebuie să încheie o înțelegere riscantă cu nașul mafiei locale, Don Salvatore Aiello. Lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine și bunăstarea financiară a crescut.

Cunoașterea tinerei Assunta pentru erou este singura rază de lumină sinceră dintre viața sa privată și tranzacțiile financiare nesfârșite.

La o întâlnire cu Aiello și oamenii săi, se ia hotărârea ca timp de o săptămână mărfurile să nu fie încărcate pentru piețele de fructe și legume, pentru a le crește prețul. Vito nu este de acord pentru că între timp a devenit îndatorat pentru viitoarea sa căsătorie, dar părerea lui nu este luată în considerare de ceilalți. De asemenea, decide să încarce marfa fără știrea celorlalți. Naivitatea lui îl face să se opună pentru a doua oară lui Don Salvatore Aiello.

În ziua nunții, printre invitați, Ferdinando și Salvatore Aiello dispar împreună cu toți oamenii săi. Este semnalul că poate începe răzbunarea fraților Aiello. În timpul banchetului, Vito este informat că încărcătura de roșii a fost blocată de oamenii lui Don Salvatore. Părăsește banchetul și se îndreaptă spre mediul rural, unde după o luptă grea reușește să elibereze camionul și să-l ducă la piața de fructe și legume. Dar în piață îl așteaptă Salvatore Aiello cu oamenii săi...

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]