Sfântul Gerard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sfântul Gerard
Szekesfehervar Puspokkut3.jpg
Statuia Sfântului Gerard din Székesfehérvár
Date importante
Născut ~980 , Veneția
Decedat 1046 , Dealul GellértUngaria
Venerat în Biserica Romano-Catolică
Canonizat 1083
Sărbătoare 24 septembrie
Gloriole.svg Sfinți

Sfântul Gerard (în limba italiană: San Gerardo Sagredo; maghiară: Szent Sagredo Gellért) (23 aprilie 980 – 24 septembrie 1046) a fost un Episcop italian originar din Veneția, care a slujit în Regatul Ungariei (în special în Buda) și a fost educatorul viitorului rege Emeric, (fiul lui Ștefan I al Ungariei). Sfântul Gerard a jucat un rol de primă importanță în procesul de creștinare a ungurilor, fiind primul episcop de Cenad.

Martiriul lui Gerard a avut loc pe 24 septembrie 1046 pe dealul care îi poartă azi numele din Budapesta în timpul răscoalei păgânilor conduși de Vata. Alături de el au suferit martiriu și Bystrik și Buldi/Buldus. Legenda spune că Sfântul Gerard ar fi fost cărat până în vârful dealului într-o căruță cu două roți, și aruncat de pe o stâncă în vale. Când a ajuns la poalele dealului mai era încă în viață și a fost bătut până la moarte. O altă versiune a legendei susține că Gerard ar fi fost închis într-un butoi cu ținte și a fost împins la vale de pe vârful dealului.

Sfântul Gerard a fost canonizat împreună cu Sfântul Ștefan și Sfântul Emeric, fiind unul dintre sfinții patroni ai Ungariei.

Note[modificare | modificare sursă]

Resurse internet[modificare | modificare sursă]

Sfântul Gellért în timpul martiriului