Bonifaciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sfântul Bonifaciu)
Pentru alte sensuri, vedeți Bonifaciu (dezambiguizare).
Bonifaciu
Date personale
PoreclăApostle of Germany Modificați la Wikidata
Născut675 d.Hr.[2] Modificați la Wikidata
Crediton, Anglia, Regatul Unit[3] Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani) Modificați la Wikidata
Dokkum, Provincia Frizia, Țările de Jos[4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatFuldaer Dom[*][[Fuldaer Dom (church in Fulda, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Frați și suroriWuna of Wessex[*][[Wuna of Wessex (queen of the West Saxons)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[5] Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
preot catolic[*]
misionar
episcop catolic[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMainz[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină
limba engleză[7] Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare5 iunie[1]
5 iunie  Modificați la Wikidata
ApartenențaOrdinul benedictin  Modificați la Wikidata
Sfinți

Bonifaciu (născut Wynfreth, Winfried, n. 675 d.Hr., Crediton, Anglia, Regatul Unit – d. , Dokkum, Provincia Frizia, Țările de Jos) a fost unul din principalii misionari și reformatori bisericești din Imperiul Franc. El mai este cunoscut și sub numele de Apostolul germanilor.

Viața[modificare | modificare sursă]

Wynfreth (Bonifatius) s-a născut în regatul Wessex, Anglia, numele de Bonifatius primindu-l ulterior de la papa Grigore al II-lea. Wynfreth a fost educat în mănăstirile benedictine din Exeter și Nursling⁠(en)[traduceți], în apropiere de Southampton. La vârsta de 30 de ani a fost hirotonit preot. A fost trimis ca misionar pentru a-i creștina pe frizoni, un trib germanic care trăia la coasta Mării Nordului în Țările de Jos și în Germania. Această acțiune de creștinare a eșuat din cauza prințului frizon Radbod, care era un dușman înverșunat al francilor. Wynfreth s-a întors în Anglia, unde a intrat în contact cu Willibrord, un alt misionar anglo-saxon din Frizia.

În anul 718 a efectuat un pelerinaj la Roma, unde a fost însărcinat de papa Grigore al II-lea (715–731) să-i creștineze pe păgânii din Germania, ocazie cu care a primit numele de Bonifatius, în memoria Sfântului Bonifatie, un martir din primele secole. Bonifatius se va întoarce în Frizia și va intra din nou în legătură cu misionarul Willibrord. Adversarul lor, prințul Radbod, murise între timp. Între cei doi misionari au apărut divergențe și în anul 721 ei se vor despărți. Bonifatius va misiona în Turingia (Erfurt), Bavaria și Hessa. În această acțiune el va fi împuternicit de o scrisoare a papei fiind însoțit de războinici și meseriași numeroși, care l-au ajutat să întemeieze câteva episcopii și să construiască mănăstiri. Lângă Geismar (Fritzlar) exista un stejar considerat sacru de chatti care reprezenta populația locală păgână. După spusele legendei, sub protecția francilor, Bonifatius a lăsat să fie tăiat stejarul pentru a construi o capelă creștină. Prin acest gest a căutat să demonstreze biruința credinței creștine asupra zeilor păgâni.

În anul 746 a fost numit episcop al Diecezei de Mainz. La vârsta de 79 de ani s-a întors la frizoni, iar la data 5 iunie 754 pe malul râului Boorne, lângă Dokkum (Olanda), a fost ucis de aceștia, între care unii erau deja botezați.

Sărbători[modificare | modificare sursă]

Este sărbătorit în calendarul romano-catolic în ziua de 5 iunie.

Literatură[modificare | modificare sursă]

  • Rudolf Schiefer: Neue Bonifatius-Literatur, in: Deutsches Archiv für Erforschung des Mittelalters 63, Böhlau Verlag Köln/Weimar/Wien 2007, S. 111-123, ISSN: 0012-1223.
  • Lutz E. von Padberg: Bonifatius. Missionar und Reformer, C. H. Beck, München 2003. ISBN 3-406-48019-5 (darin auch Angaben zur Vita sancti Bonifatii des Willibald)
  • Ders.: Studien zur Bonifatiusverehrung. Zur Geschichte des Codex Ragyndrudis und der Fuldaer Reliquien des Bonifatius. In: Fuldaer Hochschulschriften 25, Verlag Josef Knecht, Frankfurt a. M. 1996, ISBN 3-7820-0752-2.
  • Ders. und Hans-Walter Stork: Der Ragyndrudis-Codex des hl. Bonifatius: Teilfaksimileausgabe im Originalformat der Handschrift und Kommentar. Bonifatius-Verlag, Paderborn; Parzeller, Fulda 1994, ISBN 3-87088-811-3.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Calendarium Romanum, p. 27 
  2. ^ a b Saint, Archbishop of Mainz Boniface, Faceted Application of Subject Terminology, accesat în  
  3. ^ http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/1321559/The-Rt-Rev-Philip-Pasterfield.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.eurnet.com/netherlands.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  6. ^ „Bonifaciu”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bonifaciu
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bonifaciu

de Bonifaciu în Catalogul Bibliotecii Naționale a Germaniei