Papa Sixt al IV-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sextus al IV-lea)
Jump to navigation Jump to search
Sixt al IV-lea
Pope Sixtus IV (head).jpg
Nume Francesco della Rovere
Început de pontificat 1472
Final de pontificat 1484
Predecesor Papa Paul al II-lea
Succesor Papa Inocențiu al VIII-lea
Născut 21 July 1414

Celle Ligure, Republic of Genoa

Decedat 12 August 1484 (varsta de 70 ani)

Rome, Papal States

Papa Sixt al IV-lea a fost un papă al Romei. În timpul pontificatului său, între 1475-1483, a fost edificată Capela Sixtină, care îi poartă numele. Lăcașul a fost consacrat pe 9 august 1483. A avut șase fii nelegitimi, dintre care unul cu propria soră.[1]Papa Sixt al IV-lea numele său la nastere a fost Francesco della Rovere,domnia in hainele papale a avut loc pe data de 9 August 1471 si pana la moartea sa in anul 1484.

Mormântul Papei Sixt al IV-lea[modificare | modificare sursă]

Astăzi, rămășițele sale, împreună cu rămășițele nepotul său Papa Iulius al II-lea (Giuliano della Rovere), sunt îngropat în Bazilica San Pietro în podea, în fața monumentului lui Papa Clement X. O piatra funerara de marmură simplu marchează locul.

Mormantul său de bronz este acum în subsolul Trezoreriei Basilica Sf. Petru, ca un sicriu uriaș la care s-a depus multa muncă , facut de Antonio Pollaiuolo. Partea de sus a sicriului este o descriere realistă a Papei. În jurul valorii de părți sunt basorelief, reprezentând figuri alegorice feminine ale artelor și științelor (gramatica, retorica, aritmetica, geometrie, Muzica, Pictura, astronomie, filozofie, și Teologie), frumusetea lor, simbolismul complex, referințe clasice, și înțelegere față de celălalt este una dintre ilustrațiile cele mai convingătoare și cuprinzătoare ale perceptiei Renasterii.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tony Perrottet. „The Vatican Hall of Shame”. TheSmartSet. Accesat în . Predecesor:
Papa Paul al II-lea
Sixt al IV-lea

Succesor:
Papa Inocențiu al VIII-lea