Sevastian Fenoghen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sevastian Fenoghen
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Sarichioi, Sarichioi, Tulcea, România Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani)[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Membru al Camerei Deputaților a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaLipoveni

Alma materUniversitatea din București

Sevastian Fenoghen (n. 25 decembrie 1942, satul Sarichioi, județul Tulcea - d. 9 ianuarie 2012, Sulina [2]), a fost un om politic român, ales ca deputat al județului Tulcea, reprezentând în Parlament în legislatura 1996-2000 etnia rușilor-lipoveni.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sevastian Fenoghen s-a născut la data de 25 decembrie 1942, în satul Sarichioi din județul Tulcea), în familia unui pescar de etnie ruso-lipoveană. A absolvit școala generală în satul natal, apoi Liceul din orașul Tulcea. Dragostea pentru limba maternă și istoria rușilor staroveri i-a insuflat-o povestitorul și pedagogul Vasili Ivanovici Vakarciuk.

În anul 1963 a absolvit Școala de Ofițeri din cadrul Ministerului de Interne, fiind ofițer activ la Constanța în perioada 1963-1966.

În perioada 1969-1972 a urmat cursurile Facultății de Istorie-Geografie a Institutului Pedagogic de 3 ani de la Bacău, completând aceste studii la Facultatea de Istorie din București (1972-1975). A lucrat ca profesor de istorie în satul Sarichioi (jud. Tulcea) (1972-1997). În anul 1985 obține gradul didactic I. Cu ajutorul elevilor și a locuitorilor din Sarichioi, Sevastian Fenoghen a organizat în 1977 un muzeu școlar de istorie în satul natal.

În legislatura 1996-2000, a fost reprezentantul în Parlamentul României al etniei rușilor-lipoveni, fiind ales ca deputat în județul Tulcea. A făcut parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Federația Rusă și din Comisia parlamentară pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaților. În perioada cât a fost deputat, a fost membru al Biroului Executiv al Comunității.

În anul 1998, împreună cu președinta de atunci a Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), Ecaterina Evdochim, a făcut demersuri la Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului pentru aprobarea editării la Iași a revistei de cultură Kitej-grad a CRLR. A făcut parte (1999) din Comisia de redactare a Programelor școlare pentru predarea limbii ruse materne pentru clasele I-VIII și a istoriei rușilor staroveri.

A fost membru fondator și președinte al Fundației Nekrasovțî din Sarichioi (înființată în 1997) și membru fondator al Asociației caritabile Lotca din Tulcea.

A fost autorul mai multor lucrări de prezentare a localității Sarichioi (jud. Tulcea). În anul 1998, a publicat lucrarea Sarichioi. Pagini de istorie (Editura Kriterion, București). În anul 2004, împreună cu fiica sa, prozatoarea Alexandra Fenoghen, a publicat broșura monografică, în limbile română, engleză și rusă, Sarichioi - o enigmă a secolului XIX, apărută la Editura Kriterion. Ca urmare a participării la Al II-lea Simpozion Internațional al CRLR i-au fost publicate mai multe articole în Cultura rușilor credincioși de rit vechi în context național și internațional, Editura Kriterion, București, 1998.

A fost colaborator al periodicului Zorile și al revistei Kitej-grad, publicând diverse materiale privind istoria rușilor lipoveni.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • Sarichioi - Pagini de istorie, Editura Kriterion, București, 1998, ediție bilingvă româno-rusă.
  • Broșura Sarichioi - o enigmă a secolului XIX, împreună cu Alexandra Fenoghen, Editura Kriterion, București, 2004, ediție română, rusă, engleză.
  • Câteva păreri privind “dispariția” cazacilor nekrasoviți din nordul Dobrogei, în Cultura rușilor credincioși de rit vechi în context național și internațional, vol. II, Editura Kriterion, București, 1998, pp. 137-145,
  • Aspecte controversate ale etapei dobrogene a istoriei cazacilor nekrasoviți, în Cultura rușilor credincioși de rit vechi în context național și internațional, vol. III, Editura Kriterion, București, 1998,
  • Câteva aspecte privind etapa dobrogeană a istoriei nekrasoviților, în Cultura rușilor credincioși de rit vechi în context național și internațional, vol. IV, Editura Kriterion, București, 1998,

Vezi și...[modificare | modificare sursă]

  • Cartea albastră a democrației. Un ghid al instituțiilor publice centrale din România, Editura Asociației Pro Democrația, 1997.
  • Ghidul de prezentare Comunitatea rușilor lipoveni, Editura Ararat, București, 2004, pag. 139-140.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ (PDF) http://zorile.ro/arhivazorile/2012/1zorile2012.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ IN MEMORIAM Sevastian FENOGHEN, în Zorile, nr.1 (231)/2012, p.3