Serviciul de Informații Externe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Serviciul de Informații Externe
Serviciul de Informații Externe - Logo.png
Prezentare generală
Fondată8 februarie 1990
Agenții precedenteSecuritate
SediuBucurești
AngajațiClasificat
Buget anual214,3 milioane lei (2010)
Șefii agenției
Gabriel Vlase, Director în exercițiu
General-maior Silviu Predoiu, Director adjunct
Prezență online
www.sie.ro

Serviciul de Informații Externe (SIE), este conform legii 1/1998, „organul de stat specializat în domeniul informațiilor externe privind siguranța națională și apărarea României și a intereselor sale”. SIE își desfășoara activitatea în conformitate cu Constituția României, a legilor existente, conform deciziilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și a regulamentelor militare. Serviciul face parte din sistemul național de apărare, iar activitatea sa este organizată și coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, având caracter de secret de stat. Sursele de informații, căile și modalitățile de efectuare a misiunilor specifice precum și efectuarea lor, nu pot fi dezvăluite sub orice circumstanțe. Divulgarea în orice mod a informațiilor despre misiunile sau activitatea Serviciului de Informații Externe, este interzisă si se pedepsește cu închisoarea, conform legii.

Serviciului de Informații Externe este autorizat, în temeiul legii să utilizeze metode specifice, să dezvolte și să dețină mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, evaluarea, valorificarea, stocarea și protejarea informațiilor secrete cu privire la securitatea națională. De asemenea, are dreptul, în condițiile stabilite în temeiul legii, de a cere și obține de la autoritățile publice române, precum și de la companii, persoane juridice și de la persoane fizice, informații sau documente necesare îndeplinirii misiunilor sale.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Prin decretul nr. 111/8 februarie 1990 emis de Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN), Centrul de Informații Externe (CIE) a fost confirmat ca o instituțuie a statului Român, mandatat să întreprindă activități în domeniul informațiilor externe. Legea nr. 39 din 13 decembrie 1990 a acordat o identitate Serviciului de Informații Externe, acest act de reglementare prevedea pentru prima dată denumirea de SIE, ca membru al CSAT.

Cadrul legal care reglamentează activitatea SIE se bazează pe Legea nr. 51/1991 privind siguranța națională, Legea nr.415/2002 privind organizarea și funcționarea CSAT, Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și Legea nr. 1/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe, completată prin Ordonanța de Urgență nr. 154 din 21 noiembrie 2001.

Cooperarea cu alte organisme de informații din România[modificare | modificare sursă]

Într-o Europă Unită și într-o lume globală, SIE a dezvoltat, începând cu 1991, o cooperare strânsă cu instituții similare din multe țări, în special cu statele aliate din NATO și UE, având efecte benefice asupra apărării securității naționale. În conformitate cu reglementările naționale, serviciile românești de informații desfășoară frecvent acțiuni comun în scopul prevenirii și combaterii evenimentelor care ar putea aduce atingere securității naționale din România.

Cooperarea dintre structurile SIE și altele cu responsabilități în domeniul securității naționale se realizează prin schimburi de informații operaționale privind chestiuni de interes comun, precum și alte aspecte sau moduri de lucru care contribuie la asigurarea securității naționale. Acest proces se efectuează în conformitate cu anumite protocoale de cooperare negociate între părți, care prevăd obligația de a se informa imediat reciproc cu privire la aspecte legate de securitatea națională.

Comunicare cu societatea civilă și mass-media[modificare | modificare sursă]

Relația Serviciului de Informații Externe cu societatea civilă și mass-media este gestionată de o structură specială în organigrama serviciului. Această structură coordonează, în același timp, în conformitate cu responsabilitățile sale, relațiile instituțiionale ale SIE cu Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul și organismele guvernamentale, precum și cu alte structuri ale administrației publice centrale.

În comunicarea cu societatea civilă și mass-media, SIE exercită un echilibru necesar între dreptul cetățeanului de a fi informat în condiții de transparență și obligația de a păstra secrete informațiile care, în temeiul legii, nu pot fi divulgate. Acest lucru duce inevitabil la o serie de restricții determinate de specificul activității, care poate fi de altfel găsită în toate serviciile de informații din statele democratice.

Supravegherea activității[modificare | modificare sursă]

Activitatea Serviciului de Informații Externe este organizată și coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). CSAT aprobă structura organizatorică, de personal în timp de pace și în timpul mobilizării, regulamentul de funcționare, precum și atribuțiile Serviciului de Informații Externe. În fiecare an sau ori de câte ori circumstanțele fac necesară, directorul SIE prezintă rapoartele CSAT cu privire la modul în care Serviciul îndeplinește misiunile sale.

Controlul asupra activităților SIE este exercitată de Parlamentul României, printr-o comisie parlamentară specială, însărcinată cu respectarea confidențialității, precum și cu mijloacele și sursele de colectarea de informații. Comisia specială este alcătuită din trei deputați și doi senatori, aleși din rândul comisiilor de apărare, ordine publică și securitate națională ale celor două Camere ale Parlamentului. Controlul parlamentar are ca scop să verifice dacă activitatea Serviciului de Informații Externe este în concordanță cu Constituția României, precum și politicile statului român. În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, Comisia cere de la SIE, prin intermediul directorului acesteia, documente și informații. Poate efectua de asemenea audieri ale personalului care are legătură cu chestiunile analizate. SIE este obligat să îndeplinească, în timp util, cererile Comitetului și să permită audierea persoanelor respective, cu aprobarea prealabilă de către directorul SIE.

Financiar, activitățile Serviciului de Informații Externe sunt auditate de către Ministerul Finanțelor Publice, care exercită prin delegare și o pre-verificare financiară preventivă, precum și Biroul de Audit, prin intermediul sau de urmărire privind controlul asupra executării bugetare de venituri și cheltuieli. Ministerul Public autorizează de asemenea legalitatea unor activități efectuate cu privire la colectarea de informații.

Bugetul[modificare | modificare sursă]

În anul 2010, bugetul alocat pentru SIE a fost de : 214,3 milioane lei[1].

Conducerea[modificare | modificare sursă]

Serviciul de Informații Externe este condus de un director și un director adjunct. Potrivit legii, șeful SIE este numit de președinte, prin decret, cu avizul CSAT.[2]

Actualul director în exercițiu este Gabriel Vlase.

Director adjunct al Serviciului de Informații Externe este general Silviu Predoiu.

Conducerea SIE în trecut[modificare | modificare sursă]

De la înființarea SIE, aceasta a fost condusă de:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Serviciile secrete nu strâng cureaua în criză, 04 ianuarie 2010, evz.ro, accesat la 5 ianuarie 2010
  2. ^ Hayssam loveste dupa reteta 3+1, 22 iulie 2006, Evenimentul zilei, accesat la 3 noiembrie 2016
  3. ^ Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcția de director al SIE, 8 februarie 2012, Mediafax, accesat la 3 noiembrie 2016
  4. ^ Tariceanu, despre demisia lui Melescanu de la SIE: Si MRU a fost a doua zi premier, 23 septembrie 2014, Revista 22
  5. ^ Mihai Răzvan Ungureanu a fost VOTAT director al Serviciului de Informații Externe (SIE): Mulțumesc clasei politice. Votul, un semn de maturitate, 30 iunie 2015, Departamentul Politic, Mediafax, accesat la 3 noiembrie 2016
  6. ^ Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu și-a dat demisia/ UPDATE Motivul anunțat de șeful comisiei SIE: probleme de sănătate/ Iohannis: Probabil voi face o propunere viitorului Parlament, 26 septembrie 2016, Mediafax, accesat la 3 noiembrie 2016
  7. ^ Generalul Silviu Predoiu, director interimar la SIE (fișă biografică), 26 septembrie 2016, Agerpres, accesat la 3 noiembrie 2016
  8. ^ Cine este generalul Silviu Predoiu, directorul interimar la SIE - Esential, 26 septembrie 2016, V. M., HotNews.ro, accesat la 3 noiembrie 2016

Legături externe[modificare | modificare sursă]