Serviciu de ambulanță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Serviciile medicale de urgență(SME), cunoscute și sub numele de servicii de ambulanță sau servicii paramedicale, sunt servicii de urgență care asigură tratament pre-spitalicesc de urgență, stabilizare pentru boli grave, leziuni, transport pacient[1]. Acestea pot fi cunoscuți ca echipă de prim ajutor[2], echipă FAST, [3], echipă de urgență[4], echipă de ambulanță[5] , corp de ambulanță, echipă de salvare, sau cu inițiale EMAS sau EMARS.

Scop[modificare | modificare sursă]

Serviciile medicale de urgență au scopul pentru a îndeplini principiile de bază ale primului ajutor, care sunt: menținerea vieții, prevenirea rănirilor ulterioare și promovarea recuperării.

Serviciu de ambulanță în România[modificare | modificare sursă]

În România Serviciu de ambulanță județean, respectiv al municipiului București sunt unități sanitare publice de importanță strategică, cu personalitate juridică, aflate în coordonarea departamentului de specialitate din Ministerul Sănătății și a Autorităților de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, având în structura lor un compartiment pentru asistență medicală de urgență și transport medical asistat, cu echipaje medicale de urgență, cu sau fără medic, și un compartiment pentru consultații medicale de urgență la domiciliu și transport sanitar neasistat. Compartimentul pentru asistență medicală de urgență funcționează în regim de lucru continuu, în așteptarea solicitărilor de asistență medicală de urgență[6].

Asistența medicală publică de urgență
Interiorul unei ambulanţe

Asistența medicală publică de urgență în faza prespitalicească este asigurată de serviciile de ambulanță județene și de cel al municipiului București, precum și de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare (SMURD), aflate în structura Inspectoratelor județene pentru situații de urgență, a autorităților publice locale și a spitalelor județene și regionale.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „What is EMS?”. NHTSA. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Long Hill Township First Aid Squad”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „FAST Squad | Town of Lyme NH”. www.lymenh.gov. Accesat în . 
  4. ^ „Hennepin County Emergency Squad”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Nottingham Ambulance Squad”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Legea 95 din 2006 privind reforma în Sănătate republicată Art.92, lit.m, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 652 din 28 august 2015

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Legea 95 din 2006 privind reforma în Sănătate republicată, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 652 din 28 august 2015

Legături externe[modificare | modificare sursă]