Serghei Ciaplîghin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Serghei Ciaplîghin
Sergej Alexejewitsch Tschaplygin.jpg
Serghei Ciaplîghin
Date personale
Născut 5 aprilie 1869
Ranenburg, Regiunea Lipețk
Decedat 8 octombrie 1942
Novosibirsk
Naționalitate Rusia
Cetățenie Flag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the Soviet Union (1936-1955).svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupație fizician și matematician
Activitate
Alma mater Universitatea din Moscova  Modificați la Wikidata
Organizație Q4303988[*]  Modificați la Wikidata
Premii Ordinul Lenin
Erou al Muncii Socialiste
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
Honored Scientist of the RSFSR[*]

Serghei Alekseievici Ciaplîghin (n. 5 aprilie 1869 la Ranenburg, Regiunea Lipețk - d. 8 octombrie 1942 la Novosibirsk) a fost un fizician și matematician rus, specialist în domeniile mecanicii teoretice, hidrodinamicii și aerodinamicii.

A urmat cursurile Universității din Moscova.

O deosebită influență asupra sa a exercitat-o Nikolai Egorovici Jukovski, alături de care și-a desfășurat activitatea științifică.

Activitatea sa științifică începe cu teza de doctorat Asupra jeturilor de gaze, în care a dat fundamentele unei metode matematice de studiu a mișcării gazelor, metoda hodografică.

De asemenea a studiat două probleme clasice din mecanica teoretică: problema mișcării corpurilor în prezența unor legături neintegrale și problema referitoare la mișcarea unui corp solid greu în jurul unui punct fix.

A introdus pentru prima dată ecuațiile generale ale mișcării sistemelor neolonome, pentru care a primit un premiu din partea Academiei de Științe din Petersburg.

A stabilit ecuația fundamentală a mișcărilor subsonice, ecuație care îi poartă numele.

S-a ocupat de mișcarea plană a fluidelor incompresibile, determinând forțele hidrodinamice care acționează în timpul mișcării fluidelor. În 1910 a făcut o expunere clară asupra postulatului cu privire la determinarea mărimii circulației în jurul aripii avioanelor. Cu ajutorul formulelor matematice stabilite, a calculat presiunea curentului de gaz asupra diferitelor profile de aripă.

A studiat teoria mișcării giroscopului.