Serghei Ciaplîghin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Serghei Ciaplîghin
Sergej Alexejewitsch Tschaplygin.jpg
Serghei Ciaplîghin
Date personale
Născut 5 aprilie 1869
Ranenburg, Regiunea Lipețk
Decedat 8 octombrie 1942
Novosibirsk
Naționalitate Rusia
Cetățenie Flag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the Soviet Union (1936–1955).svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupație fizician și matematician
Activitate
Alma mater Imperial University of Moscow[*]  Modificați la Wikidata
Organizație Q4303988[*]  Modificați la Wikidata
Premii Ordinul Lenin
Erou al Muncii Socialiste
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
Honored Scientist of the RSFSR[*]

Serghei Alekseievici Ciaplîghin (n. 5 aprilie 1869 la Ranenburg, Regiunea Lipețk - d. 8 octombrie 1942 la Novosibirsk) a fost un fizician și matematician rus, specialist în domeniile mecanicii teoretice, hidrodinamicii și aerodinamicii.

A urmat cursurile Universității din Moscova.

O deosebită influență asupra sa a exercitat-o Nikolai Egorovici Jukovski, alături de care și-a desfășurat activitatea științifică.

Activitatea sa științifică începe cu teza de doctorat Asupra jeturilor de gaze, în care a dat fundamentele unei metode matematice de studiu a mișcării gazelor, metoda hodografică.

De asemenea a studiat două probleme clasice din mecanica teoretică: problema mișcării corpurilor în prezența unor legături neintegrale și problema referitoare la mișcarea unui corp solid greu în jurul unui punct fix.

A introdus pentru prima dată ecuațiile generale ale mișcării sistemelor neolonome, pentru care a primit un premiu din partea Academiei de Științe din Petersburg.

A stabilit ecuația fundamentală a mișcărilor subsonice, ecuație care îi poartă numele.

S-a ocupat de mișcarea plană a fluidelor incompresibile, determinând forțele hidrodinamice care acționează în timpul mișcării fluidelor. În 1910 a făcut o expunere clară asupra postulatului cu privire la determinarea mărimii circulației în jurul aripii avioanelor. Cu ajutorul formulelor matematice stabilite, a calculat presiunea curentului de gaz asupra diferitelor profile de aripă.

A studiat teoria mișcării giroscopului.