Serghei Ciaplîghin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Serghei Ciaplîghin
200px
Serghei Ciaplîghin
Născut(ă) 5 aprilie 1869
Ranenburg, Regiunea Lipețk
Deces 8 octombrie 1942
Novosibirsk
Naționalitate Rusia
Ocupație fizician și matematician

Serghei Alekseievici Ciaplîghin (n. 5 aprilie 1869 la Ranenburg, Regiunea Lipețk - d. 8 octombrie 1942 la Novosibirsk) a fost un fizician și matematician rus, specialist în domeniile mecanicii teoretice, hidrodinamicii și aerodinamicii.

A urmat cursurile Universității din Moscova.

O deosebită influență asupra sa a exercitat-o Nikolai Egorovici Jukovski, alături de care și-a desfășurat activitatea științifică.

Activitatea sa științifică începe cu teza de doctorat Asupra jeturilor de gaze, în care a dat fundamentele unei metode matematice de studiu a mișcării gazelor, metoda hodografică.

De asemenea a studiat două probleme clasice din mecanica teoretică: problema mișcării corpurilor în prezența unor legături neintegrale și problema referitoare la mișcarea unui corp solid greu în jurul unui punct fix.

A introdus pentru prima dată ecuațiile generale ale mișcării sistemelor neolonome, pentru care a primit un premiu din partea Academiei de Științe din Petersburg.

A stabilit ecuația fundamentală a mișcărilor subsonice, ecuație care îi poartă numele.

S-a ocupat de mișcarea plană a fluidelor incompresibile, determinând forțele hidrodinamice care acționează în timpul mișcării fluidelor. În 1910 a făcut o expunere clară asupra postulatului cu privire la determinarea mărimii circulației în jurul aripii avioanelor. Cu ajutorul formulelor matematice stabilite, a calculat presiunea curentului de gaz asupra diferitelor profile de aripă.

A studiat teoria mișcării giroscopului.