Serafim de Sarov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Serafim Sarovski)
Serafim de Sarov
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Kursk, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani) Modificați la Wikidata
Sarov, Regiunea Nijni Novgorod, Rusia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatRegiunea Nijni Novgorod Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiecălugăr
preot ortodox[*]
călugăr ortodox[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[1] Modificați la Wikidata
Sfântul Serafim hrăneşte un urs în drum spre Sarov (pictură din 1903)

Sfântul Serafim Sarovski sau Serafim din Sarov (în rusă Серафим Саровский), cu numele real Prohor Moșnin (în rusă Прохор Мошнин; n. , Kursk, Imperiul Rus – d. , Sarov, Regiunea Nijni Novgorod, Rusia) este unul din cei mai cunoscuți monahi și mistici ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

Viața[modificare | modificare sursă]

Sfântul Serafim de Sarov s-a născut în 1759, în orașul Kursk, dintr-o familie de negustori. A început viața monahală în mănăstirea Sarovului, la vârsta de 19 ani. A fost tuns monah când avea 27 de ani și, curând după aceea, hirotonit diacon. La 34 de ani a fost hirotonit preot și a fost numit duhovnic al mănăstirii de maici Diveevo. În același timp, a primit și binecuvântarea pentru a începe o viață de pustnic în pădurea ce înconjoară Sarovul. Trăia într-o cabană mică, dăruindu-se în întregime rugăciunii, postului și citirii Scripturii și a scrierilor Sfinților Părinți. Sfântul Serafim obișnuia să meargă la mănăstire duminicile pentru a primi Sfânta Împărtășanie; apoi se întorcea în pădure.

În 1825 s-a întors la chilia sa din pădure, unde primea mii de pelerini din întreaga Rusie. Fiindu-i dat darul înainte-vederii, Sfântul Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, oferea tuturor mângâiere și povețe. Sfântul Serafim a răposat la 2 ianuarie 1833, îngenuncheat fiind în fața icoanei Născătoarei de Dumnezeu.

Povețe[modificare | modificare sursă]

“Dobândirea Duhului Sfânt este adevăratul scop al vieții creștine, în timp ce rugăciunea, postul, pomenile și alte fapte bune făcute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobândirii Duhului Sfânt.”

“Dobândește harul Duhului Sfânt și prin practicarea celorlalte virtuți, de dragul lui Hristos. Fă negoț duhovnicesc cu ele; fă negoț cu acelea care îți aduc profitul cel mai mare. Strânge capital din belșugul harului lui Dumnezeu, adună-l în banca cea veșnică a lui Dumnezeu, care îți va aduce dobânda nematerialnică, nu patru sau șase procente, ci sută la sută pentru o monedă duhovnicească și chiar nesfârșit mai mult decât atât. De pildă, dacă rugăciunea și privegherea îți dau mai mult har de la Dumnezeu, roagă-te și priveghează; dacă postirea îți dă mult din duhul lui Dumnezeu, postește; dacă milostenia îți dă mai mult, fă pomeni. Măsurați fiecare virtute făcută din dragoste pentru Hristos în acest fel.”

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)