Serafín Avendaño

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Serafín Avendaño
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Vigo, Galicia, Spania[3] Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani) Modificați la Wikidata
Valladolid, Castilia și León, Spania Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiateroscleroza Modificați la Wikidata
PărințiJoaquín Avendaño[*][[Joaquín Avendaño (Spanish educationist (1812-1886))|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriTeodomiro Avendaño[*][[Teodomiro Avendaño (Spanish artist (active 1871))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiȚările de Jos[4] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiReal Academia de Bellas Artes de San Fernando[*][[Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Spanish art school, museum and gallery in Madrid, Spain)|​]]  Modificați la Wikidata
PregătireCarlos De Haes[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Serafín Xoaquín Avendaño Martínez (n. , Vigo, Galicia, Spania – d. , Valladolid, Castilia și León, Spania) a fost un pictor de peisaj și de gen din Galicia care a petrecut mulți ani în Italia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Serafín Avendaño s-a născut la Vigo. Tatăl lui a fost profesor. Când era încă foarte tânăr, familia s-a mutat la Madrid, unde a primit primele lecții de artă la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de la Antonio María Esquivel și Jenaro Pérez Villaamil.[5] În 1858, a câștigat o medalie de argint la Exposición de Galiza pentru acuarela „A miña tristura” (Tristețea mea). Deși inițial a fost influențat de stilul peisagistic al pictorului de origine belgiană Carlos de Haes, el a dobândit în cele din urmă o paletă mai strălucitoare.

Datorită averii relative a familiei sale, el a putut călători mult în anii 1860; vizitând Statele Unite (unde a pictat Cascada Niagara), Anglia, Franța și Elveția. În 1864, a câștigat o medalie la prestigioasa Expoziție Națională de Arte Plastice. În 1866, după ce a primit o bursă, a plecat în Italia pentru studii suplimentare și a rămas acolo până în 1891.[6] Cea mai mare parte a timpului său în Italia a petrecut-o în Genova și în împrejurimi, unde a devenit asociat cu „Scuola di Rivara” un grup local de pictori de peisaj. Periodic, a călătorit în Spania pentru a participa la diferite expoziții și pentru a lucra la moșia familiei de lângă Vigo.

După întoarcerea sa, a fost critic în mai multe jurii de artă și a oferit ilustrații pentru revista Blanco y Negro din 1893 până în 1911.[5] A mai câștigat două medalii la Expoziția Națională, în 1892 și 1899.[6] În cele din urmă, s-a retras la Valladolid, unde a murit de ateroscleroză în 1916.[7] Numeroase expoziții ale lucrărilor sale au avut loc în Italia până în anii 1930.

Picturi alese[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.museodelprado.es/coleccion/artista/avendao-martinez-serafin/8436628d-dada-479e-97ec-a938d7797b17  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Diccionario biográfico español 
  3. ^ Galería biográfica de artistas españoles del siglo XI, p. 52 
  4. ^ RKDartists, accesat în  
  5. ^ a b Brief biography @ Afundación.
  6. ^ a b Biographical notes @ the Museo del Prado.
  7. ^ Biographical notes @ the Fundación Maria José Jove.

Lecturi suplimentare[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]