Semnul de ajutor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Semnalul pentru ajutor:
  1. Palma către cameră și degetul mare în ea
  2. Restul degetelor înconjoară degetul mare

Semnul de ajutor (sau Semnalul de ajutor pentru violență la domiciliu ) este un gest cu o singură mână care poate fi folosit într-un apel video sau în persoană de către cineva pentru a-i alerta pe ceilalți că se simt amenințați și au nevoie de ajutor. [1] Inițial, semnalul a fost creat ca un instrument de combatere a creșterii cazurilor de violență domestică legate de măsurile de autoizolare generate de pandemia de COVID-19 . [2]

Semnul este realizat prin ținerea unei mâini în sus cu degetul mare înfipt în palmă, apoi plierea celorlalte patru degete în jos, prinzând simbolic degetul mare cu restul degetelor. [3] A fost conceput în mod intenționat ca o singură mișcare continuă a mâinii mai degrabă decât un semn ținut într-o singură poziție pentru fi mai ușor observat.

Semnul de ajutor a fost creat de Canadian Women's Foundation și introdus pe 14 aprilie 2020. [4] S-a răspândit curând la nivel internațional, după ce Rețeaua de finanțare a femeilor (WFN) l-a adoptat. A fost larg promovat de organizațiile de știri locale, [5] naționale  și internaționale [6] [7] pentru a ajuta la găsirea unei soluții moderne la problema creșterii cazurilor de violență domestică.

Campania sugerează că, dacă cineva vede o persoană folosind semnalul la un apel video ar trebui să contacteze folosind o altă formă de contact (cum ar fi un mesaj text sau e-mail), pentru a pune întrebări da sau nu la care sunt mai ușor de răspuns și să contacteze serviciile de urgență numai dacă semnalatorul le cere în mod explicit. [8] [9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Brooke, Bobb (). "Signal for Help" Is a New Tool for Abuse Victims During the Coronavirus Lockdown and Beyond”. Vogue. Accesat în . 
  2. ^ Graham-Harrison, Emma; Smith, Helena; Ford, Liz (). „Lockdowns around the world bring rise in domestic violence”. The Guardian. Accesat în . 
  3. ^ Nadia, Ebrahim (). „This Secret Signal Could Help Women In Lockdown With Their Abusers”. Refinery29. Accesat în . 
  4. ^ „Signal for Help Campaign Launches to Help People Experiencing Gender-Based Violence During Home Isolation”. McGill. . Accesat în . 
  5. ^ „Self-Isolation Is Fuelling a Rise in Gender-Based Violence”. Elle Canada. . Accesat în . 
  6. ^ Alexandra, Jardine (). „This simple hand signal sends an alert about domestic abuse during the coronavirus crisis”. AdAge. Accesat în . 
  7. ^ Midori, Aoki (). „『家にとどまって』 ~その家が安全ではなかったら?~”. NHK. Accesat în . 
  8. ^ „Signal for Help”. The Canadian Women's Foundation. Accesat în . 
  9. ^ „Signal for Help”. Women's Funding Network. Accesat în .