Segment (piston)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la o piesă mecanică. Pentru alte sensuri, vedeți Segment (dezambiguizare).
Segmenţi de etanşare montaţi pe piston

La mașinile de forță cu piston, (motor, compresor) segmentul este piesă inelară elastică ce apasă asupra cilindrului, etanșând pistonul.

La motoarele cu ardere internă, segmenții sunt diferiți în funcție de rolul lor. Astfel, segmenții de compresie trebuie să asigure etanșeitatea dintre piston și cilindru pentru ca aerul și amestecul carburamnt să nu scape printre cilindru și piston reducând presiunea din camera de ardere. Segmenții de compresie sunt primii doi numărați dinspre camera de ardere către tija pistonului. Segmentul de ungere sau raclor este montat în canalul dinspre fusta pistonului, pentru răzuirea și evacuarea uleiului excesiv de pe cilindru. Pentru a împiedica pătrunderea uleiului în camera de ardere, segmenții raclori sunt prevăzuți cu orificii care corespund cu cele din piston.Segmenții transmit căldură de la piston la cilindru. Segmenții se confecționează din fontă aliată. Segmenții de ungere pot fi din tablă de oțel, în formă de U, cu fante de tip U.

Segmenții de compresie se montează în partea superioară a capului pistonului iar segmentul de ungere sub cei de compresie, în canalul prevăzut cu orificii de scurgere a uleiului raclat în carterul inferior (baia de ulei).